enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,4056
EURO
34,7989
ALTIN
2.401,65
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C
SON DAKİKA
09:36 Haftanın son günü hava nasıl olacak?
01:09 Didim’de Cumhur İttifakı Belediye Meclis Üyeleri Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay’ı makamında ziyaret etti
21:21 Marmaris’te karaya oturan tekne kurtarıldı
21:20 Trabzon’dan Abu Dabi’ye direkt uçuşlar başlıyor
20:57 Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler mal beyanını belediye hizmet binasının giriş kapısına astı
20:56 Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, 3 Mayıs Cuma günü tüm hemşehrilerini Halk Günü’ne davet etti
20:55 İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Şişli’nin çiçeği burnunda Belediye Başkanı Emrah Şahan’a tebrik ziyaretinde bulundu
20:21 ‘Özel’ görüşme sona erdi
20:20 FETÖ’cülere İçişleri’nden ‘Kıskaç’!
18:20 İsmail Doru: “Hak arama lüks haline geldi”
18:16 Burhaniye Belediyesi, Börezli Mahallesi’nde belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor
18:15 Kemer’de “Caretta caretta ilk yuva” etkinliği
18:14 Eski Merkez Valisi Hasan Özdemir’den Başkan Topaloğlu’na ziyaret
18:13 Kemer’de dere temizliği
18:11 Canik’te Hızlı Başlangıç
18:10 ESHOT’ta görev değişimi
18:09 Kemer Belediyesi Mayıs ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
18:08 Türkiye Barolar Birliği Başkanlarından Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na nezaket ziyaretinde bulundu
18:06 İmamoğlu’ndan Şahan’a tebrik ziyareti
17:51 Sakarya’nın cennet köşelerine hayran kaldılar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Destek ödemeleri ve fatura borçları silinecek! Gözler TBMM’de

TBMM’nin yeni yasama yılında öncelikli gündemi arasında yer alacak ve bu hafta içinde Meclis Başkanlığı’na sunulması beklenen torba teklif ile …

Destek ödemeleri ve fatura borçları silinecek! Gözler TBMM’de
04.10.2022
83
A+
A-

TBMM’nin yeni yasama yılında öncelikli gündemi arasında yer alacak ve bu hafta içinde Meclis Başkanlığı’na sunulması beklenen torba teklif ile gelir durumuna bakılmaksızın, vatandaşların 15 Ağustos 2022 tarihine kadar hakkında icra takibi başlatılmış 2 bin TL’nin altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları silinecek. Milliyet’in detaylarını kamuoyuna açıkladığı ekonomik torba teklifinde vatandaşları ve ekonomik kriz sürecinde ayakta kalmaya çalışan şirketleri sevindirecek bazı düzenlemeler şöyle:

ELEKTRİK, SU, DOĞAL GAZ VE TELEFON BORÇLARI SİLİNECEK

Elektrik, su, doğal gaz ve telefon gibi temel ihtiyaç abonelik sözleşmelerinden kaynaklanan küçük miktarlı borçlar silinecek. Bunun için 2000 TL’nin altındaki bu alacaklar “değersiz alacak” kategorisine alınacak.

2 BİN TL ALTINDAKİ BORÇLAR SİLİNECEK

Taslak düzenlemeye göre; borçlusunun dar gelirli olup olmadığına ve alacağın kaynağına bakılmaksızın vergi mükelleflerinin 15 Ağustos 2022 tarihine kadar icra takibi başlatılmış bulunan asıl alacak ve ferileri dahil takip tutarı 2 bin TL ve altında olan borçlarının icra takibi sonlandırılacak. Bu tutarın üzerinde takip başlamış olmakla birlikte maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılmış tahsilatlar nedeniyle takip konusu bakiye takip tutarı 2 bin TL ve altına düşen alacaklar için da alacak hakkından feragat edilerek icra takibi yapılmayacak.

Söz konusu değersiz alacaklar işletme kayıtlarından çıkarılacak. Vazgeçilen alacaklar nedeniyle icra tahsil harçları da alınmayacak. Kapsama sadece gerçek kişi borçluları girebilecek.

Varlık yönetim şirketlerince takip edilen alacakların yarısı Hazine tarafından ödenecek. Küçük tutarlı alacaklar nedeniyle oluşan icra takiplerinin azaltılması amacıyla Bankacılık Kanunu kapsamında faaliyet gösteren varlık yönetim şirketlerince, banka ve diğer mali kurum ve kuruluşlardan 15.08.2022 tarihi itibarıyla devir ve temlik alınan ve kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla anapara bakiyesi 2 bin 500 TL ve altında bulunan bireysel nitelikle her türlü kredi sözleşmesinden kaynaklı alacakların anapara takip bakiyesinin yarısı Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinden aktarılacak tutarla ödenerek tasfiye edilecek.

AÇIK ARTIRMAYLA SATIŞ

SGK’ya, gayrimenkullerinin iş ve işlemlerine ilişkin yönetmelik çıkarma yetkisi tanınacak. Genel çerçevesinin belirlenmesi için kuruma bu konuda yönetmelik çıkarma yetkisinin tanınacak. Gayrimenkullerin satışıyla ilgili mevzuat hükümleri arasında uyumsuzluklar giderilecek. SGK’ya ait gayrimenkuller elektronik ortamda açık artırma usulü ile satılacak.

KAMU İHALE BAŞ UZMANI GELİYOR

Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği 2020 ve 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunları’nın taşıt cinslerinin bedellerinin yıl içerisinde belirlenmesine yönelik hüküm yeniden düzenlenecek.

Buna göre; güvenlik önlemli binek ve servis cinsi taşıtların bedellerinin, “Diğer Taşıtlar” kapsamındaki taşıtların ise cinslerinin ve bedellerinin bütçe kanunlarında belirlenen esaslara göre yıl içerisinde belirlenmesine imkan sağlanacak.

Kamu İhale Kanunu’nda (KİK) yapılacak değişiklikle kamu ihale baş uzmanı unvanı getirilecek.

İhalelere itirazen şikâyet başvurusu sonucunda başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması halinde başvuru bedelinin başvuru sahibine iade edilmesi sağlanacak.

İhalelere ilişkin düzenlenecek sözleşmelerden bedeli belli tutarın üzerinde olanlar için sözleşme bedelinin binde 5’i oranında yükleniciden tahsil edilen bedel iade edilmeyecek.

TRANSİT TİCARETE TEŞVİK

Malların satıcı ve alıcısının Türkiye’de olmaması ya da malların Türkiye’ye getirilmeksizin yurt dışında alınıp satılması şartıyla, yurt dışından satın alınan malların yurtdışında satılmasından elde edilen kazançların yüzde 50’si kurum kazancından indirilecek. Böylece kurumların transit ticaret faaliyetleri teşvik edilerek Türkiye’nin dış ticaret dengesine olumlu katkı sağlanacak. Cumhurbaşkanı’na söz konusu oranı sıfıra kadar indirme veya yüzde 100’e kadar artırma yetkisi verilecek.

Sermayeye ilave edilen enflasyon farkları, özel fonlar gibi fonların sermaye azaltımında orantılı olarak vergilendirilmesi sağlanacak.

Düzenlemeye göre; sermayeye aktarılan çeşitli kaynakları aktarıldığı tarihten itibaren 5 yıl boyunca sermaye azaltımı yapmayan kurumlarda, bu sürenin sonunda sermaye azatılmışsa, işletmeye konulan nakdi veya ayni sermaye ile sermayeye eklenen diğer unsurların toplam sermaye oranlaması suretiyle azaltıma konu edilen tutar içerisindeki sermaye unsurları tespit edilerek vergilendirme yapılacak.

Böylece sermayeye ilave olunan kaynakların en az beş yıl boyunca sermayede kalması özendirilerek, işletmelerin öz kaynaklarının güçlü kalması teşvik edilecek.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.