enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2329
EURO
34,9539
ALTIN
2.408,76
BIST
10.400,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
33°C
İstanbul
33°C
Açık
Pazartesi Açık
32°C
Salı Açık
30°C
Çarşamba Az Bulutlu
27°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C
SON DAKİKA
21:14 Konya’da güzel havayı fırsat bilen vatandaşlar Selçuklu’nun sembol mekanlarına akın etti
21:13 Burhaniye Belediyesi, yaptığı denetimler sonucunda bazı iş yerlerinde ruhsat eksikleri tespit etmiş ve bu konuda esnafı uygun şekilde ruhsatlarını çıkarmaya davet etmiştir
21:11 Ekrem İmamoğlu, Küçükçekmece’de çöken binanın enkazında incelemelerde bulunduktan sonra, gazetecilere konuyla ilgili açıklama yaptı
19:21 Bursa’da hastalıktan ari işletmelerin sayısı artıyor
19:20 OGM’nin ‘yapay zekâsı’na Birleşmiş Milletler’den çevre ödülü
19:06 Aile değerlerinin korunması zorunluluk haline geldi
18:36 Bakan Yerlikaya’dan Aygözel bebeğe hastane ziyareti
18:20 Sokak hayvanları konusunda temel kaynak kırsal!
18:06 Rize’den ‘Özel’ seslendi! Çay kanunu mutlaka çıkarılmalı!
17:36 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terör bataklıklarını kurutacağız
17:20 Bursa Mudanya’da süneyle kimyasal mücadele başladı
16:06 Birgi ÇEKÜL Evi 21 yaşında
15:36 Irak ve Suriye’de 16 terörist etkisiz!
15:06 Bakan Özhaseki: Çöken bina 36 yıllık… 1,5 katı kaçak!
15:01 Büyükşehir, deniz ekosistemini koruyor
15:00 Başkanı Ekrem İmamoğlu iş arayanlarla işverenleri kendi ilçelerinde bir araya getiriyor
14:58 İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden öğrencilere LGS desteği
14:54 Bayraklılı öğrencilerin sınav heyecanı
14:52 ATABEM’in üniversite adayları sınava hazır
14:50 Kapadokya Alan Başkanlığı’ndan ‘kaçak’ mücadelesi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Demirhindi nedir, faydaları nelerdir? Demirhindi çayı nasıl hazırlanır?

Anavatanı Mısır ve Habeşistan olan demirhindi, dünyanın pek çok farklı coğrafyasında yetişebilen bir bitkidir. Çok yaygın olarak tüketilmeyen ve …

Demirhindi nedir, faydaları nelerdir? Demirhindi çayı nasıl hazırlanır?
30.03.2022
137
A+
A-

Anavatanı Mısır ve Habeşistan olan demirhindi, dünyanın pek çok farklı coğrafyasında yetişebilen bir bitkidir. Çok yaygın olarak tüketilmeyen ve bilinmeyen demirhindi, genellikle Osmanlı Mutfağında karşımıza çıkmaktadır. Son yıllarda Osmanlı mutfağı ile ilgili yapılan çalışmalar neticesinde başta demirhindi gibi birçok bitkinin ve baharatın kullanıldığını görüyoruz. Bu araştırmaların neticesi olarak mutfağımıza yeniden giren demirhindi bitkisinin nasıl kullanıldığı, faydalarının neler olduğu elbette ki merak ediliyor. İşte tarihten günümüze demirhindinin kullanımı ve insan bedenine faydaları…

  • Sağlıklı gıdaların ortak özelliği antioksidan kaynağı olması, demirhindide de karşımıza çıkıyor. Alkol, sigara ve bunun gibi zararlı alışkanlıklardan kaynaklı iç organlarda biriken ve iç organların sağlıklı çalışmasına engel olan toksinlerden arınmasını sağlar. 

  • Demirhindi çay gibi demlendiğinde elde edilen çayla gargara yapıldığında diş ve diş eti ağrılarını dindirdiği gibi, diş etinde meydana gelen iltihap, kızarıklık ve yanmayı azaltır.

  • Sadece diş ağrısını değil, herhangi bir nedenden kaynaklı meydana gelen ağrıların da kısa sürede dinmesine yardımcı olur. Özellikle kronik olarak baş ağrısı çekenlerin günde bir bardak kadar demirhindi çayı demleyip tüketmeleri tavsiye edilir. 

  • Bununla birlikte bağırsakların daha hızlı çalışmasına yardımcı olarak kabızlığa iyi gelmektedir. Kabızlıktan kaynaklı şişkinlik ve ağrıya iyi gelir. Bağırsakların daha hızlık çalışmasına yardımcı olan demirhindi aynı zamanda sağlıklı ve dengeli kilo vermeye de yardımcı olur. 

  • Kan basıncını ve kolesterolün düşmesini sağlar.

  • Güçlü bir antioksidan olan demirhindi, vücudu toksinlerden arındırmasıyla birlikte kalp ve damar sağlığını da korumaktadır. 

  • Demirhindi, sinek – böcek ısırığı, yanık ve kesik gibi yaraların daha kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur. Cildin yenilenmesini sağlar.

  • Mide asitidesini dengeleyerek ülser gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

Demirhindi çayı, bağırsak hareketlerini hızlandırarak kabızlık sorununa iyi gelir, ve demirhindi çayı ile yapılan gargara diş ve dişeti rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Aynı zamanda boğaz ağrılarına iyi gelerek şiddetli öksürüğü hafifletir. 

1 litre su çaydanlığa alınır ve ocakta kaynama noktasına gelinceye kadar bekletilir. Kaynamaya başlamadan hemen önce 20 gr demirhindi meyvesi eklenir ve kaynatılmaya devam edilir. Yaklaşık 5-10 dakika arası kısık ateşte kaynatıp iyice demlendikten sonra altı kapatılarak ılıması beklenir ve ılıdıktan sonra aç ya da tok karnına tüketilir. 

Osmanlı mutfağında en çok tüketilen şerbetlerden biri olan demirhindi şerbeti günümüzde de geleneği devam ettirmek için tüketilmektedir. Özellikle Türk kahvesinin yanında ikram edilen demirhindi şerbeti, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini arttırmaktadır. Kan şekerini dengeleyerek insülin direncini düşürmektedir. Günde 1-2 bardak kadar demirhindi şerbeti tüketilmesi tavsiye edilir.

Malzemeler:

  • 200 gr demirhindi

  • 2 litre içme suyu

  • 3 tatlı kaşığı çiçek balı

  • 1 çay bardağı toz şeker

  • 2 adet karanfil

  • 2 adet çubuk tarçın

  • 2 dal kadar adaçayı

  • 3-5 yaprak ıhlamur

  • 2 ince dilim limon

  • 1 fındık büyüklüğü zencefil

Hazırlanışı:

İlk olarak demirhindi meyveleri ayıklanır ve bir gece boyunca suda bekletilir. Suda bekletilen demirhindiler tencere alınır ve üzerine 2 litre suyu ilave edilir. Kısık ateşte kaynatılmaya başlanır. Kaynamaya başladığı andan itibaren üzerine karanfil, zencefil, çubuk tarçın, limon, adaçayı, ıhlamur ve şeker ilave edilir. Kısık ateşte 5-10 dakika kadar daha kaynattıktan sonra altı kapatılır ve ılıdığı zaman bal ilave edilir.
Demirhindi şerbetine bal da ekledikten sonra 8 saat kadar dinlenmeye bırakılır. Soğuyup dinlenen demirhindi şerbetine buz ilave ederek servis esebilirsiniz. Afiyet olsun…

Demirhindi çayı ve şerbeti, günde en fazla 2 bardak kadar tüketilmelidir. Alerjik bir durumu ya da kronik bir rahatsızlığı olanların doktorlarına danışmadan tüketmemeleri tavsiye edilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.