enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6071
EURO
36,2814
ALTIN
2.922,16
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
14°C
Cumartesi Çok Bulutlu
15°C

Dara, zeytin üretim ve ticaret merkeziymiş

Mardin’deki Dara Antik Kenti’nde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan yeni buluntular, tarihi mekanın önemli zeytin üretim ve ticaret merkezi …

Dara, zeytin üretim ve ticaret merkeziymiş
18.02.2022
152
A+
A-

Mardin’deki Dara Antik Kenti’nde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan yeni buluntular, tarihi mekanın önemli zeytin üretim ve ticaret merkezi olduğunu ortaya koydu.

Mardin’in merkezine 30 kilometre mesafedeki beş bin yıllık Dara Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmalarında silindir şeklinde zeytin ezme taşı bulundu. Yeni buluntularla Dara Antik Kenti’nin zeytin üretim ve ticaret merkezi olduğu ortaya çıktı. Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Kazı Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Metin, zeytin ezme taşının, önemli bir veri olduğunu, 6. yüzyılda Dara’nın bir zeytin üretim yeri ve ticaret merkezi olduğunu gösterdiğini söyledi. Metin, “Sivil yapılara ait buluntularla birlikte Dara’nın sivil yapısının çok güçlü olan bir garnizon kenti olduğu ortaya çıktı. Burada gördüğünüz bu buluntu bu açıdan çok önemli” dedi.

Kentin agorası yapılırken ilk önce dükkan tarzında üretimin olduğunu söyleyen Hüseyin Metin şöyle konuştu: “O dönemlerde burada çeşitli teşhir malzemeleri vardı. 6. yüzyılın sonrasında bu ürünlerde birtakım değişiklikler olmuş, yapısal olarak bazı üretime yönelik malzemeler getirilmişti. Silindir şeklindeki zeytin ezme işleyenini bu şekilde yorumlayabiliriz. Zeytinler buraya getiriliyor ve kırılıyor, bir çuvala doldurularak ezme bölümüne aktarılıyor. Yani burada bir fabrikasyon üretim söz konusu.” (DHA)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.