enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
35,2076
EURO
36,7565
ALTIN
2.957,19
BIST
9.626,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
12°C
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Salı Çok Bulutlu
14°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
11°C
Perşembe Yağmurlu
9°C
Cuma Hafif Yağmurlu
10°C

Çürüyen süt dişleri çene yapısını etkileyebilir

Süt dişleri, çocukların sağlıklı ağız ve çene yapısının gelişimi için kritik bir role sahiptir. Geçici olsalar da, süt dişleri çene yapısının sağlıklı gelişimini destekler. Peki, çürüyen süt dişleri çocukların çene yapısını olumsuz etkiliyor mu? Uzmanı, süt dişlerinin çene yapısındaki rolüne dikkat çekti.

Çürüyen süt dişleri çene yapısını etkileyebilir
23.12.2024
0
A+
A-

İSTANBUL (İGFA) – Süt dişleri, çocuğun ilk yıllarındaki beslenme, konuşma ve çiğneme fonksiyonlarını yerine getirmesine yardımcı olur. Aynı zamanda, daimi dişlerin çıkması için doğru pozisyonların oluşmasına katkı sağlar.

Çürükler dolayısıyl aerken kaybedilen süt dişleri, bu görevleri yerine getiremez hale gelir ve çene yapısında bozulmalara neden olabilir.

Dr. Öğr. Üyesi Merve Nur Aydın, çürükler tedavi edilmediğinde dişte enfeksiyona yol açar ve dişin erken çekilmesinin gerekebileceğini belirterek, “Erken diş kayıpları, çocuğun diş yapısında kaymalar ve çapraşıklıklar oluşturabilir. Boş kalan diş boşluğuna diğer dişler kayabilir ve bu da ileride dişlerin yanlış konumda çıkmasına neden olur. Ayrıca, çenede asimetrik gelişim, kapanış bozuklukları ve hatta diş eti problemleri de ortaya çıkabilir” dedi.

“Çürüyen ve tedavi edilmeyen süt dişleri, çene kemiklerinin sağlıklı gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir” diyen Dr. Aydın, “Dişler, çiğneme ve konuşma gibi aktiviteler sırasında çene kaslarının ve kemiklerinin gelişimini uyarır. Bu uyarı eksik olduğunda, çene yapısında şekil bozuklukları görülebilir. Ayrıca, diş kayıpları çocuğun konuşma yeteneğini etkileyebilir ve beslenme sorunlarına yol açabilir” diye konuştu.

Çürüklerin önlenmesi ve erken tedavisi, süt dişlerinin korunmasında büyük önem taşıdığını vurgulayan Dr. Aydın, “Düzenli diş hekimi kontrolleri, çocuğun ağız hijyenine dikkat edilmesi ve dengeli bir beslenme alışkanlığı, çürük riskini azaltır. Diş çürükleri başladığında, erken müdahale ile hem dişlerin korunması sağlanır hem de çene yapısında oluşabilecek bozukluklar önlenir” dedi.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.