İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları (İBBŞT), Cumhuriyetimizin 100. yılına özel olarak hazırladığı projeleri hayata geçirmeye devam ediyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları (İBBŞT), Cumhuriyetimizin 100. yılına özel olarak hazırladığı projeleri hayata geçirmeye devam ediyor. Tiyatromuzun yüz yılını değerlendirme ve ikinci yüzyılın başında geleceğe öneriler sunma amacıyla hazırlanan “Cumhuriyetin 100. Yılında Tiyatroyu Geleceğe Taşıyan Sorular ve Öneriler” üst başlığıyla hazırlanan “100 Yıllık Ayna” Tiyatro Çalıştayı, 11-14 Şubat tarihleri arasında CVK Bosphorus Hotel İstanbul’da gerçekleştirilecek.
110 yıllık tarihiyle ülkemizin ve İstanbul’un en köklü sanat kurumlarından olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Tiyatro Çalıştayı’nda tiyatromuzun bütün paydaşlarını bir araya getirerek, tiyatromuz adına önemli bir katkı sunmayı hedefliyor.
100. Yıl kapsamında planlanan projelerin ilki, Cumhuriyetimizin kuruluşuna armağan ve saygı projesi olan ve kurumun bütün mevcuduyla emek verdiği “Bu Memleket Bizim” isimli gösteri hazırlanmış ve Harbiye Açık Hava Tiyatrosu’nda seyirciyle buluşmuştu.
İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever’in Cumhuriyetimizin 100. Yılına özel olarak planladığı projelerden biri olan Tiyatro Çalıştayı, İstanbul Şehir Tiyatroları’nda 14 yıldır repertuvara katkı sağlayan ve gösteri sanatları alanında çağdaş yönelimleri kurum içinde düzenlediği atölyeler ve söyleşilerle hazırlayan Çağdaş Gösteri Sanatları Merkezi (ÇGSM) sorumlusu Emre Koyuncuoğlu ve tiyatro sanatçı ve teknik ekibinden oluşan bir ekibin uzun süren bir çalışmasının neticesi olarak hazırlandı.
Kapsamlı Bir Çalıştay Hazırlandı
Çalıştay hazırlanırken, geçmiş zamanlarda yapılmış çalıştaylar etüd edilerek, bu çalıştaydan sonraki gelişmeler takip edilerek, başlıklar ve katılımcılar belirlendi. Günümüz tiyatrosunun özel, ödenekli kurumsal yapılarındaki sorunlar, yasal düzenlemeler ve bireysel sorunlar en geniş anlamda dikkate alınarak, bugünden geleceğe sağlıklı bir tiyatro yapısı kurgulamak amacıyla ana başlıklar belirlendi.
Dört günde, 32 farklı başlık altında, 400’e yakın davetliye ulaşılarak, aralarından 10’u çevrimiçi olmak üzere, 300 katılımcı belirlendi. Alanlarında uzman ve deneyimli isimlerle birlikte, tiyatromuzun genç kuşak temsilcilerinin de bulunacağı, tiyatromuza dair önerilerin sunulacağı çalıştay, son çalıştay dikkate alındığında, 25 yıllık bir zaman diliminde eksikliği hissedilen bir buluşmaya zemin oluşturuyor.
Sonuç Bildirisi Hazırlanacak
Çalıştay kapsamında ödenekli tiyatrolar, özel tiyatrolar, bağımsız tiyatrolar, uluslararası alanda ortak prodüksiyonlar, oyun yazarlığı, tiyatro tarihi yazımı, mesleki eğitim, sahnede temsiliyet hakkı, ana başlıkları altında 32 alt başlıktan oluşan oturumlar planlandı. Çalıştay sunumları ve oturumlarda gelişen öneriler, Çalıştay editörleri tarafından özetlenerek, Çalıştay sonrası bir sonuç bildirgesi 100. Yıl Bildirisi olarak ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılacak. Aynı zamanda sunulan bildiriler ve konuşmaları içeren bir çalıştay kitabı da hazırlanarak paylaşılacak.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı