enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2329
EURO
34,9539
ALTIN
2.408,76
BIST
10.400,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
33°C
İstanbul
33°C
Açık
Pazartesi Açık
31°C
Salı Parçalı Bulutlu
30°C
Çarşamba Az Bulutlu
28°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C
SON DAKİKA
13:36 Milli haberleşme uydusu Türksat 6A yola çıktı
13:06 İzmir Efes Selçuk’ta Büyükşehir’den ilaçlama desteği
12:50 116 bin çift ‘Aile’ye danıştı!
12:23 Efes Selçuk’ta İlaçlama Çalışmaları: Büyükşehir Belediyesi’nden Tam Destek!
12:22 Başkan Şadi Özdemir Mahalle Buluşmaları’na katıldı
12:20 Norm Kadro Yönetmeliği’nde değişiklik
12:15 Büyükakın: İnsan hakları için sesimizi yükseltelim
12:14 93 araçlık açık otopark alanı yapılıyor Vasıf Çınar Bulvarı çift yön olacak
12:13 Başkan Tugay’ın 180 günlük Hızlı Eylem Planı işliyor İZBETON ekipleri dört koldan sahada
12:11 Başkan İbrahim Sandıkçı: “Milli Teknoloji Hamlesi ülkemizin geleceği için atılan büyük bir adımdır”
12:09 Gençlerin İstihdamına E-DATA Katkısı
11:52 Burhaniye’de Kaldırımlar, Esnaf İş Birliği İle Düzenleniyor
11:49 Kocaeli Gönüllülerinden Huzurevine erik kompostosu; Dalından topladılar, sevgilerini de kattılar
11:48 Keçiören Belediyesi şeffaflık ilkesi gereği bir ilke imza attı. Alınan kararla belediyenin bütün ihaleleri canlı yayınlanacak
11:46 Çiftçinin cevizi çürümekten kurtuldu
11:45 İBB’ye ait M4 Kadıköy-Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı’nda ücretsiz sınırsız internet İBB Wi-Fi hizmeti başladı
11:44 Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler ve Ekibi Tam Kadro Sahada
10:50 Uyarı Manisa’dan geldi… Anız yangınlarına dikkat!
10:36 İletişim’den ‘asgari’ açıklama!
10:20 Bir haftada 2,5 milyon araç denetlendi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Cumhurbaşkanı: Sosyal Medyadaki Dil, Türkçe İçin Felaket

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, dün akşam saatlerinde Yunus Emre Yılı Görsel ve İşitsel Medyada Doğru Türkçe Kullanımı Ödül Töreni’ne ev sahipliği …

Cumhurbaşkanı: Sosyal Medyadaki Dil, Türkçe İçin Felaket
28.01.2022
199
A+
A-

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, dün akşam saatlerinde Yunus Emre Yılı Görsel ve İşitsel Medyada Doğru Türkçe Kullanımı Ödül Töreni’ne ev sahipliği yaptı. Törende açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, medyanın, Türk dilinin korunmasının ve doğru şekilde yeni nesillere aktarılmasının ana mecrası olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarının devamında Türkçe kullanımında kelime dağarcığının darlaştığı konusuna değinerek sosyal medyadaki dil kullanımı hakkında konuştu. Erdoğan, sosyal medyada kullanılan dilin Türkçe için tam bir felaket habercisi olduğunu, meselenin ciddiye alınması gerektiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı’nın açıklamaları şu şekildeydi:

“Sosyal medyadaki dil felaket habercisi”

“Aleni, bariz, aşikar, ayan, bedihi, vazıh, sarih, münhal, üryan, berrak kelimeleri yerine günümüzde sadece ‘açık’ kelimesini kullanmaya mahkum olmamız başka nasıl izah edilebilir? Maalesef bunun gibi yüzlerce misal vermek mümkündür. Hele sosyal medya denen mecralarda kullanılan dil, Türkçemiz için tam bir felaket habercisidir. Bu meseleyi ciddiyetle ele almazsak fikri muhtevamızın kısırlaşma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını üzülerek ifade etmek isterim.”

“1930’lu yıllarda dilde sadeleştirme, tefrit derecesinde sonuçlara neden oldu”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1930’lu yıllara gelindiğinde dilde sadeleştirme faaliyetlerinin tefrit derecesinde neticelerin doğmasına neden olduğunu da ifade ederek şu açıklamalarda bulundu:

“Güya Türkçemizi yabancı kelimelerden arındırma bahanesiyle asırlardır benliğimize şekil veren nice kelime dilimizden dışlandı, hor görüldü. Bunların yerine konmak istenen tatsız, tuzsuz, renksiz, ahenksiz yüzlerce kelimeyle kadim medeniyetimiz kesintiye uğratılmaya çalışıldı. Asırlar boyunca dilimizin musiki kudreti kazanması, kelimelerimizin birer name güzelliği alması için verilen emekler yok edilmek istendi. Hayali kurulan şey aslında devletimizin müesseselerinden de milletimizin gönlünden de ecdadın bütün izlerini silmekti.

Lisanımızı tehdit eden diğer bir unsur ise tabelalarda, yazışmalarda ve konuşmalarda yabancı kelime kullanma hastalığıdır. Bu salgın da 1930’larda başlayan dilde tasfiye hareketinin menfi neticelerinden biridir. Türkçemizi kısırlaştırma çabaları aynı zamanda onu Avrupai dillerin istilasına da müsait hale getirmiştir. Dilimiz adeta müstevlilerin istilası altında.

Çağdaşlıklarını ve ilericiliklerini ortaya koydukları fikirlerle, eserlerle, ürünlerle değil de kullandıkları yabancı kavramlarla göstermeye çalışanların zavallı hallerini acı bir gülümsemeyle takip ediyoruz. Halbuki Türkçemizi korumak, geliştirmek ve zenginleştirmek için verdiğimiz mücadele esasında bir milli mücadeledir, bir beka mücadelesidir. İnşallah diğer mücadelelerimiz gibi dilimizi koruma gayretimizi de başarıyla neticelendireceğiz. Bu konuda takip edeceğimiz yol, Yunus Emre’nin yoludur.”

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.