enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6535
EURO
36,3326
ALTIN
2.930,98
BIST
9.636,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
12°C
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Açık
16°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
14°C

Çocuklarda orta kulak enfeksiyonunu hafife almayın!

NEV Anadolu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Adnan Özmen, çocuklarda soğuk algınlığı ya da grip gibi hastalıkları takip eden …

Çocuklarda orta kulak enfeksiyonunu hafife almayın!
23.08.2022
156
A+
A-

NEV Anadolu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Adnan Özmen, çocuklarda soğuk algınlığı ya da grip gibi hastalıkları takip eden süreçte orta kulak enfeksiyonu oluşabileceği uyarısında bulundu. Dr. Özmen, orta kulak iltihabından korunmak için yapılması gerekenler konusunda da ebeveynlere önemli tavsiyeler verdi.

BURSA (İGFA) – Kulak zarının arkasında yani orta kulakta oluşan enfeksiyonlar, her yaşta ortaya çıkabileceği gibi genellikle çocukluk-bebeklik çağında daha sık görülüyor.

NEV Sağlık Grubuna bağlı NEV Anadolu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Adnan Özmen, özellikle, büyümekte olan çocukların %50’den fazlasında (özellikle 3 yaşından önceki dönemde), en az bir defa orta kulak enfeksiyonu görüldüğünü belirtti.

Çocuklarda soğuk algınlığı ya da grip gibi hastalıkları takip eden bir-iki günde bu enfeksiyonun ortaya çıkabileceğini belirten Dr. Özmen, çocuklarda genellikle 3 şekilde seyir gösteren orta kulak enfeksiyonu gözlendiğini kaydetti.

Op. Dr. Özmen, bu enfeksiyonların orta kulakta hızlı gelişen geçici enfeksiyonlar, sürekli nükseden/tekrar eden enfeksiyonlar ve orta kulakta tedaviye dirençli yapışkan genellikle ağrısız sıvının birikimi şeklinde görüldüğünü ifade etti.

İlk muayene sonrası tanının konabildiğini belirten Op. Dr. Adnan Özmen; “Otoskopik muayene ile kulak zarını inceliyoruz. Orta kulak iltihabının tipine göre değişen belirtiler görülür. Bakteri sonucu oluşmuş iltihap varsa, kulak zarı kızarmış ve şişmiştir. Kulak zarı, bazı vakalarda deliktir ve akıntı görülebilir. Bakterinin neden olduğu östaki borusunun tıkanması sonucu oluşan iltihapta zar, içe doğru çökmüş bir haldedir” dedi.

Op. Dr. Adnan Özmen, bebeklerin anne sütüyle beslendiği andaki pozisyonu, biberonla beslenmeye göre hastalığı önlemede daha etkin olduğunu ve yapılan araştırmalarda oturarak beslenen bebeklerin, orta kulak iltihabına daha az yakalandığı sonucunu da paylaştı. Çocukları sigara dumanından korumanın da riski azaltmak için uygun bir yöntem olduğunu belirten Op. Dr. Özmen, çocukları mümkün olduğunca kalabalık ortamlardan uzak tutmanın üst solunum yolu enfeksiyonlarını ve dolaylı olarak da orta kulak iltihabı gelişme riskini azaltacağını eklerken, anne sütündeki maddelerin bağışıklık sağlayarak hastalığa yakalanma riskini azalttığının da unutulmaması gerektiğini söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.