enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,4066
EURO
34,7957
ALTIN
2.399,04
BIST
10.138,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
34°C
İstanbul
34°C
Açık
Salı Açık
34°C
Çarşamba Az Bulutlu
31°C
Perşembe Az Bulutlu
30°C
Cuma Hafif Yağmurlu
27°C
SON DAKİKA
18:50 Yeni haftada TBMM gündeminde neler olacak?
18:36 YÖK’ten YKS sonu mesajı
18:20 Ankara’da kurban koordinasyonu
17:50 Erdoğan, Aybüke öğretmeni unutmadı
17:22 İETT, İstanbul’un ilçelerinde ‘ortak akıl’da
17:06 “Aday öğretmenlere yapılan muamele kabul edilemez”
16:52 Şehirlerarası denetimler sıklaştı!
16:20 Konya Akyokuş’ta çalışmalar sürüyor
15:36 Cezayirli Gazi Hasan Paşa hizmet dışına ayrıldı
14:50 En çok kediler kurtarıldı… İstanbul’da 5 ayda 6 bin hayvan kurtarıldı
14:37 Zafer Partili Alagöz: Kanunen ödemesi gereken yardım çiftçiye ödenmiyor!
14:36 Bursa’da ‘Yeşil Çevre’den proje arama toplantısı
14:06 Bursa Gürsu Emniyeti’nden uyuşturucuya geçit yok!
13:31 Saray Belediye Başkanı Abdül Taşyasan, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Doç. Dr. Şafak Başa’yı makamında ağırladı
13:29 Başkan Altay: “Akyokuş’ta Panoramik Olarak Konya’nın Görülebileceği Nezih Bir Alan Oluşturuyoruz”
13:28 Büyükşehir Zabıta’dan öğrenciler için YKS mesaisi
13:27 Efes Selçuk Belediyesi YKS’ye (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) girecek olan Efes Selçuk’lu öğrencileri bu yıl da yalnız bırakmadı
13:13 Karşıyaka’nın can dostlar için yol haritası hazır
13:11 İzmir’in toplu ulaşım araçları tertemiz
13:10 Nevşehir Belediyesi ekipleri, hafta sonu Yeni Sanayi Sitesi ve Lale Sanayi Sitesi’nde bayram öncesi detaylı temizlik, bakım ve onarım çalışması gerçekleştirdi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çocuklarda Dental Anksiyete Artıyor

Dental anksiyete, diş tedavisi sırasında duyulacağından endişe edilen şiddetli ağrılara karşı geliştirilen korku, kontrol edilemeyen ve çoğu zaman diş tedavilerinin uygulanabilirliğini engelleyebilecek düzeyde karşımıza çıkan diş tedavisi kaygısı olarak tarif edilebilir.

Çocuklarda Dental Anksiyete Artıyor
15.05.2024
0
A+
A-

“Yetişkinlerde daha önceden yaşanmış kötü diş tedavisi tecrübeleri dental anksiyete gelişimine sebep olabileceği gibi, çocuklarda bu duruma ek olarak etraftan duyulan ağrılı diş tedavisi hikayeleri ve geç kalınan diş problemlerinin hissettirdiği şiddetli diş ağrısı deneyimleri de dental anksiyete gelişmesine sebep olabilir” açıklamasında bulunan Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir sözlerine şöyle devam etti: “Dental anksiyete, diş hekimi fobisi dediğimiz ve geliştikten sonra geri dönüşü çok daha zor olan kalıcı bir travmaya da sebep olabilir.  Bu nedenle, asıl önemli olan çocuklarda bir dental anksiyete gelişmesine izin vermeden, yapılması gerekenleri baştan bilerek, geç kalmadan uygulamaktır.”

Dental anksiyetenin bazı tedbirler ile önlenebileceğinin altını çizen Dt. Nurgül Demir o önlemleri şu şekilde sıraladı;

1-Çocukların yanında diş tedavilerine karşı ön yargı oluşturabilecek ve diş hekimi ile henüz tanışmadan, kafalarında, diş hekimini hikayelerinin kötü kahramanı olarak çizmelerine sebep olabilecek konuşmalardan kaçınılmalıdır. Buna ek olarak çocuklara diş muayenesi veya tedavisi öncesinde ‘ağrı hissetmeyeceksin, dişin hiç acımayacak, sinek ısırır gibi olup hemen geçecek’ gibi hazırlayıcı olduğu düşünülerek sarf edilen ‘negatif’ sözcükler, çocuklarda ‘dental anksiyeteye sebep olabilecek’ şartlandırmalardır. İlk diş muayenesi deneyiminde, tüm kontrol çocuk diş hekimine bırakılmalıdır.

2-Çocuklarda rutin diş muayenelerinin bebeklik döneminde ilk süt dişleri çıkmaya başladığı andan itibaren yapılmaya başlanması, ağız hijyeni alışkanlıklarının devamlılığı için şart olmakla birlikte; çocuğun düzenli kontrollerle diş hekimine ve muayene koltuğuna alışması ileride oluşabilecek bir diş hekimi fobisinin önüne geçilebilmesi açısından da büyük önem taşır.

3-Bebeklerin ilk süt dişlerinin çıkmaya başladığı ilk 12 aylık dönemde, çocuk diş hekimi kontrollerine başlanmalı, bebeğin çürük riski belirlenerek; ebeveynler, bebeğin ağız hijyeninin devamlılığının sağlanması konusunda bilgilendirilmelidir. Ağız sağlığının idame ettirilebilmesi için, bebeğin diyet programında şeker içeren sıvı ve katı gıdalardan kaçınılmalıdır.

4-Çocuklara, günde 2 kez ve çocuğun yaşı için önerilen miktarda diş macunu kullanarak, diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır. Florün diş yüzeyi ile direk temasının, koruyucu etkisini arttırdığı bilinmektedir ve bu nedenle diş fırçalamanın ebeveyn kontrolünde ve doğru teknikle yapılması önem taşımaktadır.

5-Profesyonel kullanım için üretilen flor preparatlarının yılda 2 kez çocuk diş hekimi tarafından uygulanması, çürük oluşumuna karşı dişleri korur. Minimal invaziv çocuk diş hekimliği dediğimiz tedavi felsefesinde amaç, çürüğün erken teşhisinde, çürüğe sebep olan etkenlerin ortadan kaldırılarak, ilerlemesine engel olmayı ve ‘gerekli’ durumlarda dişlerin ileri düzey tedavilerinin yapılmasıdır. Böylece ‘diş dokusunun korunarak’ ve ‘dişlerin aletlerle temizlenerek tedavi edilmesine gerek kalmadan’ çürüklerin ilerlemesini engellenmesi ve planlanan koruyucu tedavilerle oluşabilecek yeni çürüklerin de önüne geçmesi hedeflenir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.