Son günlerde hastanelerde acil kısımları dolduran çocukların şikayetleri üzerine uzmanlardan bir açıklama geldi. İshal, kusma ve yüksek ateşle …
Son günlerde hastanelerde acil kısımları dolduran çocukların şikayetleri üzerine uzmanlardan bir açıklama geldi. İshal, kusma ve yüksek ateşle seyreden adenovirüs, erken müdahale edilmediğinde tedavi sürecini zorlaştırır. Evde bulunan bebeklere bile bulaşan adenovirüs hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Çocuklarda adenovirüs belirtileri nelerdir?
Yetişkinlerde göze yerleşerek görme kaybına neden olan adenovirüs, ciddi bir solunum yolu hastalıklarına yol açar. Enfeksiyon oranı yüksek olan adenovirüs, bağışıklığa yerleşerek vücut içinde ciddi deformasyonlara yol açar. Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Mine Başıbüyük, özellikle soğukların artığı bir ayda çocuk vakalarında ciddi artış olduğunun altını çizdi. Hastanelerde acil kısımları dolduran çocuk hatsa sayısındaki artışa dikkat çekerek, bağışıklığı zayıf olan çocuklarda virüsün daha hızlı seyrettiğini belirtti.
ÇOCUKLARDA ADENOVİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?
Vücut ağrısıyla başlayan şikayet sonrası hızla ilerleyen belirtiler olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Mine Başıbüyük, tüm sürecin 2 gün veya 2 hafta devam ettiğinin altını çizdi. Ciddi sağlık sorunları bırakabilen adenovirüs enfeksiyon riskine karşı erken tedavinin önemli olduğunu hatırlattı. Başıbüyük, adenovirüsün belirtilerine dair şunları söyledi:
“Boğaz ağrısı, ateş, kusma, ishal, karın ağrısı gibi belirtilerle ilerleyen viral enfeksiyon adenovirüsler göz kapaklarından solunum yollarına, bağırsaklardan mesaneye kadar değişik vücut bölgelerini tutarak farklı klinik tabloya yol açabiliyor.”
UZMANLAR UYARDI ADENOVİRÜS ARTIŞTA!
Üst solunum yolları hastalıklarıyla karıştırıldığından bazı anne babaların evde müdahale etme sürecine bağlı çocuklarda ciddi komplikasyonlara yol açtığını söyleyen Büyükbaş, adenovirüsün nadiren gösterdiği durumları ise şöyle sıraladı:
ADENOVİRÜS TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?
Adenovirüsü kesin tespit eden bir sağlık yöntemi yoktur. Ancak gösterilen belirtilerin seyri halinde bir tedavi yürütülür. Bu süreçte de çocuğun ya da bebeğin sağlıklı beslenmesi önemlidir. Özellikle kusma ve ishale yol açarak ciddi oranda sıvı kaybına neden olur. Bu yüzden serum tedavisi uygulanır. Aynı zamanda beslenmeye yeşil sebzeler eklenmeli. Süreç içinde 3 litreye yakın su tüketilmesi önerilir. Gelişen solunum komplikasyonlarının riskini azaltmak için de serum ve oksijen desteği sağlanır.