enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C
SON DAKİKA
23:42 Nevşehir Belediyesi tarafından vatandaşlara çeşitli türde 50 bin sebze fidesi ücretsiz olarak dağıtılacak
23:40 Mudanya Belediyesi Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda Mudanya Dolgu Alanı’nda bulunan Kapalı Pazar Yeri’nin yeniden kullanıma açılması oy birliği ile kabul edildi
23:25 Başkan Tugay: “Biz bütün Makedonya ile kardeşiz”
19:06 Bursa’da yemek sanayicilerinden gastronomi hamlesi
18:50 Tomurcuk çay alım fiyatı belli oldu
18:40 Mahalle kadın derneklerinden Başkan Şadi Özdemir’e ziyaret
18:38 Küresel rapor açıklandı… 10 riskin 5’i çevreyle ilgili
18:37 Yem sektörüne akademik ve bilimsel çalışmalarla yön veriyor
18:36 Temren hedefleri imha etti
18:34 Başkan Bozbey, muhtar toplantılarına İnegöl’den başladı
18:33 Çılgın ikramiye tutarı 300 milyon TL’yi aştı
18:32 Başkan Dr. Cemil Tugay, Dünya Bankası yetkilileri ile bir araya geldi
18:31 Antalya Büyükşehir ve ASAT’ın 2023 mali yılı kesin hesapları oy birliğiyle kabul edildi
18:29 Başkan Topaloğlu pazar esnafını ziyaret etti
18:28 Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Mesut Ergin, Uluslararası Konferansta UNESCO Dünya Mirası Süreci’ni anlattı
18:23 Kadıköy Anadolu Lisesi Kütüphanesi, Kayalar Ailesi Desteğiyle Yenilendi
18:07 İzmir afetlere dirençli kent olarak öne çıkacak
18:06 İzmit’te ibadethanelerde hijyen çalışması sürüyor
17:55 İzmit’te Modern Hayvan Pazarı’nda satışlar 27’sinde başlıyor
17:54 Bursa Büyükşehir’den emeklilere destek çeki… Başvurular başladı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çin’de ortaya çıkan Langya virüsü sıkı önlemler gerektirebilir

COVID-19’a neden olan SARS-CoV-2 virüsünün keşfinden üç yıldan kısa bir süre sonra hayvanlardan insanlara yayılan başka bir virüs daha gündemde …

Çin’de ortaya çıkan Langya virüsü sıkı önlemler gerektirebilir
20.08.2022
130
A+
A-

COVID-19’a neden olan SARS-CoV-2 virüsünün keşfinden üç yıldan kısa bir süre sonra hayvanlardan insanlara yayılan başka bir virüs daha gündemde.

Çin’in Langya kasabasında ortaya çıkan virüs adını da bu yerden alıyor.

Langya zoonatik bir tür yani hayvanların yaydığı mikropların insanlara geçmesi sonucu ortaya çıktığı tespit edildi.

Koronavirüs salgınında da birçok hayvanın adı geçmiş ancak son olarak yarasaların ihtimali ağır basmıştı, Langya’nın ise şimdilik sivri fareler aracılığıyla yayıldığı tahmin ediliyor.

Bilinen henipavirüsler de var

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, zoonotik hastalıklara virüsler, bakteriler, parazitler ve mantarlar gibi zararlı mikroplar neden oluyor.

Daha iyi bilinen zoonotik virüs türlerinden bazıları arasında Batı Nil virüsü ve kuduz yer alıyor.

SARS-CoV-2 de zoonotik bir virüs olmasına rağmen Langya ile bulundukları aileler çok farklı. Bu virüsün ailesi henipavirüsler…

2019’un sonlarından bu yana, insandan insana bulaşabilme özelliği olan koronavirüs 6 milyondan fazla can aldı. Langya ise yine hayvandan insana yayılan bir virüs olmasına rağmen insanlar arasında yayılmıyor. Fakat, mutasyona uğrama ihtimali olan bir virüs.

Virüsün bulaştığı kişilerde görülen belirtiler ise şöyle; yüksek ateş, halsizlik, iştah kaybı, kas ağrısı, mide bulantısı.

Langya henipavirüsü: Zoonotik transfer

ABD Jackson Laboratuvarı Enstitüsü Baş Araştırmacısı Prof. Dr. Derya Unutmaz, Langya’nın koronavirüsle alakası olmayan bir virüs olduğunu belirtiyor ve ekliyor.

“Yeni bir virüs ama bu aileye ait olan virüsler daha çok hayvanlardan geçiyor. Buna zoonetik transfer diyoruz. Bu Langya virüsü de bir sivri fare denilen küçük farelerden geçtiği zannediliyor.”

2018’den bugüne kadar 35 kişide virüs tespit edildi. Unutmaz, yapılan araştırma sonucu bu kişilerin tamamında bulaşın hayvandan olduğunu aktarıyor.

“İnsandan insana bulaştığına dair bir veri yok. Vakaların tamamında hayvandan insana bulaştığına dair belirtiler var. İnsandan insana bulaştığına dair herhangi bir belirti yok. Bir kişiden başka aile fertlerine bulaştığına dair bir durum söz konusu değil şu anda.”

“Kontrol edilmezse mutasyona uğrayarak yayılabilir”

Langya, insandan insana bulaşan bir tür değil ancak mutasyona uğradığı takdirde nasıl bir virüse evrileceği bilinmiyor. Zira, SARS-CoV-2 temelli COVID-19 da hayvandan bulaşan bir virüs olarak başladı.

“Mutasyonların olması mümkün. Koronavirüs de büyük bir ihtimalle belki böyle başladı. Veyahut da diğer virüsler de hayvandan insana atlıyorlar ama eğer hızlı bir şekilde kontrol edilmezlerse mutasyona uğrayarak insandan insana da ulaşma kapasitesine sahip olabilirler.”

“Pandemi oluşturacak tehlikesi yok”

Halihazırda salgın olmayan bu virüs ve diğerlerinin takibi ise çok önemli…

“Bu bakımdan dikkatli şekilde takip edilmeleri gerekiyor Şu anda bu virüsün bir pandemi oluşturacak tehlikesi gözükmüyor. Fakat tabi ki her zaman için bunları dikkatli bir şekilde takip etmek lazım. Şu an için tedirgin olacak, endişe edecek bir durum yok.”

Teknolojiler sayesinde tespitler hızlandı

2019’dan beri virüsler, hastalıklar, salgınlar çok daha görünür oldu. Bunda en büyük etki koronavirüs pandemisi… Unutmaz, “Elimizde daha iyi teknolojiler var ve bu tip virüsler hızlı bir şekilde tespit edilebiliyor. Belli bölgelerde bir salgın belirtisi olunca diğer virüsler ekarte edildikten sonra yeni bir virüs mü diye hızlı bir şekilde belirlenebiliyor” diyor.

Uzak Doğu ve Afrika’dan neden bu kadar virüs çıkıyor?

Hayvan çeşitliliği açısından zengin olan Uzak Doğu ve Afrika bölgelerinde hayvandan insana geçen virüsler de oldukça fazla. Prof. Dr. Unutmaz, virüslerin yabani ve vahşi hayvanlarda olduğuna dikkati çekiyor.

Bu bölgelerde insanların hala hayvanlarla daha yakın ilişkide olması ise salgınların oluşmasında diğer bir etken olabiliyor.

KAYNAK: TRTHABER
ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.