enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,5112
EURO
34,9729
ALTIN
2.399,29
BIST
10.138,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
34°C
İstanbul
34°C
Açık
Salı Açık
34°C
Çarşamba Az Bulutlu
31°C
Perşembe Az Bulutlu
30°C
Cuma Hafif Yağmurlu
27°C
SON DAKİKA
18:50 Yeni haftada TBMM gündeminde neler olacak?
18:36 YÖK’ten YKS sonu mesajı
18:20 Ankara’da kurban koordinasyonu
17:50 Erdoğan, Aybüke öğretmeni unutmadı
17:22 İETT, İstanbul’un ilçelerinde ‘ortak akıl’da
17:06 “Aday öğretmenlere yapılan muamele kabul edilemez”
16:52 Şehirlerarası denetimler sıklaştı!
16:20 Konya Akyokuş’ta çalışmalar sürüyor
15:36 Cezayirli Gazi Hasan Paşa hizmet dışına ayrıldı
14:50 En çok kediler kurtarıldı… İstanbul’da 5 ayda 6 bin hayvan kurtarıldı
14:37 Zafer Partili Alagöz: Kanunen ödemesi gereken yardım çiftçiye ödenmiyor!
14:36 Bursa’da ‘Yeşil Çevre’den proje arama toplantısı
14:06 Bursa Gürsu Emniyeti’nden uyuşturucuya geçit yok!
13:31 Saray Belediye Başkanı Abdül Taşyasan, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Doç. Dr. Şafak Başa’yı makamında ağırladı
13:29 Başkan Altay: “Akyokuş’ta Panoramik Olarak Konya’nın Görülebileceği Nezih Bir Alan Oluşturuyoruz”
13:28 Büyükşehir Zabıta’dan öğrenciler için YKS mesaisi
13:27 Efes Selçuk Belediyesi YKS’ye (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) girecek olan Efes Selçuk’lu öğrencileri bu yıl da yalnız bırakmadı
13:13 Karşıyaka’nın can dostlar için yol haritası hazır
13:11 İzmir’in toplu ulaşım araçları tertemiz
13:10 Nevşehir Belediyesi ekipleri, hafta sonu Yeni Sanayi Sitesi ve Lale Sanayi Sitesi’nde bayram öncesi detaylı temizlik, bakım ve onarım çalışması gerçekleştirdi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

CHP, İYİ Parti, DEVA ve Gelecek Partisi’nde hesaplar şaştı: Havuç ellerinde kaldı

CHP ve İYİ Parti, milletvekili seçimlerinde ‘artık oy’ planının yanında Cumhurbaşkanlığı seçiminde de oy ihtiyacı nedeniyle, AK Parti’den oy …

CHP, İYİ Parti, DEVA ve Gelecek Partisi’nde hesaplar şaştı: Havuç ellerinde kaldı
22.03.2022
149
A+
A-

CHP ve İYİ Parti, milletvekili seçimlerinde ‘artık oy’ planının yanında Cumhurbaşkanlığı seçiminde de oy ihtiyacı nedeniyle, AK Parti’den oy çalmak üzere kurulan DEVA ve Gelecek Partisi’yle yeni bir krizin eşiğine girdi.

ÜLKE TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Öztürk, Yeni Şafak Gazetesi için kaleme aldığı yazısında, AK Parti ve MHP’nin seçim kanununda değişiklik teklifiyle birlikte 6’lı masanın arasında yaşanabilecek krizleri detaylandırdı.

İşte dikkat çeken o köşe yazısı:

“Baharda erken seçim var. Erken seçim kapıda. Yıl sonunda baskın seçim yapacaklar hazır olun” diye diye 3 yılı geride bıraktılar.

Partililerini konsolide etmenin yolu olarak “erken seçim” argümanını kullandılar. Küçük partileri eteklerinde tutmak için “bugün seçim var” dediler. Şimdi o küçük partilerin genel başkanlarını ve milletvekili adaylarını ne yapacaklarını kara kara düşünüyorlar.

“Ak Parti’den oy çalmak üzere kurulan” iki partinin kurmaylarıysa, “Asıl olan parlamento çoğunluğunu sağlamaktır” diyerek CHP ve İyi Parti’ye “Bizden vaz geçmeyin” diyorlar.

Ak Parti ve MHP’nin “Seçim Kanunu’nda değişiklik teklifi” muhalefetin kimyasını bozmuş görünüyor. 6 parti olarak imzaladıkları “Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Dönüş Deklarasyonu” motivasyon kaynağıydı.

Ancak o motivasyon kaynağı bugünlerde ayak bağı haline dönüştü.

ARTIK OYLARLA ELDE EDİLECEK SANDALYELERİ KÜÇÜK PARTİLERE VERME HAYALİ SUYA DÜŞTÜ

2018 seçimlerinde, CHP ve İyi Parti, mevcut Seçim Kanunu ve “İttifak düzenlemesi”ni kendi lehlerine çevirmişti. “Artık oylar” sayesinde hiç tahmin etmedikleri yerlerde milletvekili çıkarmışlardı.

Mevcut yasada değişiklik olmasa, o artık oylarla elde edilecek vekilleri ittifak ortağı küçük partilere vererek, parlamentoda “güçlü” yer alacaklarını var sayıyorlardı.

Hesaplar şaştı.

Muhalefetin özellikle de 28 Şubat İttifakı’nın bugün artık bambaşka bir hesap yapma zorunluluğu oluştu.

CHP VE İYİ PARTİ BEKLEMEDE, KÜÇÜKLER “BİZİ YARI YOLDA BIRAKAMAZSINIZ” POZİSYONUNDA

Şu ana kadar ittifakın iki büyük taşıyıcı unsuru CHP ve İyi Parti liderlerinden Seçim Kanunu’ndaki değişiklik teklifine güçlü bir reddiye göremedik. Anlaşılıyor ki hem Sayın Kılıçdaroğlu hem Sayın Akşener, küçük ortakların alacağı pozisyonun netleşmesini bekliyor.

Her ne kadar CHP ve İyi Parti’lilerin 28 Şubat İttifakı’nın 2 paydaşını ittifak ortağı görmüyor olsalar da o iki küçük parti genel başkanları kendilerine biçtikleri “büyük misyon” nedeniyle “merkezde” oldukları hissiyatını medyaları aracılığıyla dillendirmekten geri durmuyorlar.

Mesela Sayın Davutoğlu T24’e yaptığı açıklamada, “Altı genel başkan Meclis çoğunluğunun nasıl sağlanacağını önyargısız konuşmalı, bölgesel ittifaklar mı ortak listeler mi sonra gündeme gelir” diyerek, şimdiden ön alma yolunu tercih etti.

Milletvekili seçilmek için bile ittifakın büyük ortaklarıyla “pazarlık yapmak zorunda kalanlar”, seçimden sonra “Parlamenter sisteme geçmeyi” vaat ediyor farkında mısınız?

Peki 28 Şubat İttifakı’nın iki büyük taşıyıcısı küçük partilerin kaprisini çeker mi?

CHP VE İYİ PARTİ “GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM” ÖNERİLERİNİ RAFA KALDIRABİLİR

Bize göre, Erdoğan’ın iktidardan indirilmesinden başkaca bir motivasyonu olmayanlar açısından küçük partilerin kaprisini “Cumhurbaşkanlığı adaylığı ve desteği” karşılığında çekmeleri kadar doğal bir şey olamaz.

Biliyorsunuz, seçimde iki sandık kurulacak. Birinde cumhurbaşkanını seçeceğiz, diğeriyle de milletvekillerini.

CHP ve İyi Parti’nin, cumhurbaşkanlığı seçiminde küçük partilerin oylarına ihtiyaçları var. Sadece onların değil, HDP ve bileşenlerinin oylarına da..

Hal böyle olunca, iki partinin “Güçlendirilmiş parlamenter sistem” önerilerini rafa kaldırıp, sadece cumhurbaşkanlığı seçimine odaklanma ihtimali var.

Küçük partilere bir “havuç” daha uzatma meselesine gelince… O havucun ne olacağını henüz bilmiyoruz.

Ne var ki, düne kadar küçük partilere uzatılan o havuç, “artık oylar”dı. O oylar sayesinde elde edilecek sandalyelerin küçüklere pay edilecekti.

Hesap şimdi şaştı. Havuç ellerinde kaldı.

KÜÇÜK PARTİLERİ KAYBETMEYELİM DERKEN KENDİ PARTİLİLERİNİ KAYBEDECEKLER

Seçim Yasası değişirse -ki Ak Parti ve MHP’nin sandalye sayısı değişikliği geçirmeye yetiyor- CHP ve İyi Parti’nin milletvekili aday adaylarını ikna etmede zorluk çekeceği aşikar.

Çünkü, yeni durumda;

a) Küçük partilerin genel başkanları CHP ve İyi Parti listelerinden seçilme garantili yerlerden aday gösterilebilir.

b) Küçük partilerin oy alabileceği yerlerde parti başkanlarını liste başı yapıp ittifakın büyük ortaklarından oy isteyebilirler. Yani bölgesel ittifaklar kurulabilir.

İki formülde de büyük partilerin hem oy kaybı hem sandalye kaybı olur. Bu kayıplar karşısında o partilerin vekillik hayali kuran aday adaylarını nasıl ikna edecekler bilemiyoruz.

Bildiğimiz bir şey var ki Cumhur İttifakı, seçimleri 2023 yılının Haziran’ında yapma konusunda irade yeniledi.

28 Şubat İttifakı’nın “Güçlendirilmiş parlamenter sistem mutabakatı” ile saflarını sıklaştırmasına karşılık öyle bir hamle yaptı ki şu anda o ittifak hala mevcut mu bu soru bile sorulur hale geldi.

Seçim Kanunu’ndaki değişiklik teklifi, 6’lı ittifakın kimyasını bozdu.

Bakalım kim, nasıl bir hamle yapacak.

Takipteyiz.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.