enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2126
EURO
35,1122
ALTIN
2.465,58
BIST
10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
21°C
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
23°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
SON DAKİKA
19:11 KOSKİ Çalışanları Aldıkları Eğitimle İşitme Engelli Abonelere İşaret Diliyle Destek Oluyor
19:00 Kadıköy Belediyesi, Fenerbahçe Parkı’nda bulunan Osmanlı dönemine ait olduğu bilinen yaklaşık 600 yıllık Fener Köşkü Hamamı’nın restorasyonu için çalışmalara başladı
18:58 Kocaeli tek ses; “Biz büyük bir aileyiz”
18:56 Veri Bilimi ve İstatistikte Yapay Zekâ Kongresi Ankara’da Yapılıyor
18:36 Başkan Altay Konya’da yapılan OICC kapsamında ikili temaslarda bulundu
18:31 Atık Yağ Kampanyasının Kazananı Belli Oldu
18:29 Warcraft Rumble’a Yeni Özellikler ve Yeni Bir Aile Geliyor!
18:22 DSP Keşan İlçe Başkanlığı’ndan Engelliler Haftası açıklaması
18:06 Başkan Zeyrek’ten memur ve sözleşmeli personele tavan ücret müjdesi
17:48 Ekiplerimiz Uçkunla Mücadele Çalışmalarına Başladı
17:46 Özel Bireyler bir günlüğüne asker oldu
17:45 Burhaniye Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü İlaçlama Birimi Ekipleri, havaların ısınmasıyla sivrisinek ve karasinek larva mücadelesini hızlandırdı
17:37 Kobani Davası’nda kararlar açıklanıyor
17:36 İpsala’da 2 yere jeotermal kaynak suyu arama izni
17:33 Halkçı Projeler Antalyalıların ekonomisine katkı sunuyor
17:32 Kaspersky, yeni güncellenen çözümle işletmelerin e-posta tehditlerini bertaraf etmesine yardımcı oluyor
17:28 EÜ Eğitim Bilimleri Enstitüsünden “Lisansüstü Tanıtım Günleri”
17:27 Dekan Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, “Dünyanın her yerinde mezunu istihdam edilen bir fakülteyiz”
17:26 Sixt Türkiye, Eğitimde Bir İlke İmza Attı
17:22 İK’nın geleceğini neler bekliyor?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çatıya 500 bin TL yatır, ayda 12 bin TL kazan

Elektrik faturasını çatıya ödetme dönemi başladı. Çatıya 25 bin lira yatırımla kurulacak bir güneş santrali ile 500 liralık faturanızı karşılayabilirsiniz yada işi büyütüp 500 bin liralık bir çatı GES’le ayda 12 bin lira kazanabilirsiniz.

Çatıya 500 bin TL yatır, ayda 12 bin TL kazan
24.12.2022
79
A+
A-

Küresel çapta yaşanan enerji krizi, elektrik fiyatlarının artmasına yol açarken kendi elektriğini üretmek isteyenleri de harekete geçirdi. En yoğun ilgi ise güneş enerjisine oldu. Dünya genelinde yapılan bir araştırmaya göre bu ilgi son 10 yılın zirvesine çıkmış durumda. Enerji danışmanlık şirketi Piagrid’in araştırmaya göre internette güneş enerjisi için yapılan aramalar geçen yıl yüzde 30 artarak 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Araştırma yapanların yüzde 40’ını ise konut çatısını değerlendirmek isteyenlerden oluşuyor.

25 BİN LİRAYA MÜMKÜN

Akşam’ın yaptığı araştırmaya göre çatıya küçük bir güneş santrali kurmak, bugünkü elektrik faturaları dikkate alındığında o kadar da maliyetli bir yatırım değil. Türkiye genelinde birçok bölgede güneş santrali kurulumları yapan DBE Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Taha Pınar’ın verdiği bilgiye göre aylık 500 lira elektrik faturası gelen bir tüketici yaklaşık 22-25 bin TL arası bir yatırımla kendi ihtiyacını karşılayabilir. Böylece yaptığı yatırımı 50 ayda amorti edebilir.

EN KARLI YATIRIM

Mehmet Taha Pınar bugün güneş enerjisinin en karlı yatırımlardan biri olduğunu da belirterek bu konuda şu örneği veriyor: “Güneş enerjisine 500 bin TL’lik yatırım yaklaşık 40-45 ayda kendisini amorti eder. Bu da yaklaşık 11-12 bin TL’lik bir aylık gelir anlamına gelmektedir.”

Lisanssız çatı GES’lere ilişkin birçok teşvik bulunuyor. Hatta çatısı müsait olmayan birçok fabrika getirilen teşvikler sayesinde Şırnak’ta ihtiyacı olan elektriği üretip Ankara’daki fabrikasında kullanabiliyor. Çatı GES’lere özellikle elektrik tüketimi çok yüksek sektörler büyük ilgi gösteriyor.

AVRUPA VE JAPONYA’DA ZORUNLU OLUYOR

Avrupa Komisyonu, Avrupa’nın güneş enerjisi endüstrisini canlandırmayı hedefliyor. 2025 yılına kadar tüm kamu binalarının güneş paneliyle kaplanması planlanıyor. Japonya’nın başkenti Tokyo’da da yeni evler için artık güneş paneli kurulumu zorunlu olacak.

TEŞVİKLERLE GÜNEŞE TALEP İKİ KAT ARTTI

Tüketicilerin güneş panellerine ilgisi yüksek olsa da artan fiyatların tüketiciyi düşündürdüğünü ve harekete geçmek konusunda yavaşlattığını belirten Piagrid Kurucusu Dr. Gökçe Tekin Turhan “Şu an güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji yatırımlarında tüketici talebinin yoğun olduğu bir dönemdeyiz. Bu kişilerin bir kısmı yüksek elektrik faturalarının yükünden arınmak isterken, bir kısmı da güneş enerjisini bir yatırım fırsatı olarak görüyor. Fırsat niteliği taşıyan bu taleplerin yatırıma dönüşmesi için daha kolay ve ucuz finansman seçenekleri ve desteklerin sağlanması kritik. Örneğin şubat ve mart hayata geçen teşvik uygulamaları güneş enerjisine olan taleplerde 2 kat artış yaşanmasına vesile oldu. Yeni teşvik paketlerinin oluşturularak aksiyon alınması yenilenebilir enerji yatırımlarını hızlandıracaktır” dedi.

KURULUM SÜRECİ NASIL?

Evlerde, işyerlerinde, bina çatılarında üretilen elektriğin üretim fazlası elektrik dağıtım kurumuna satılabiliyor. Üstelik enerji satışı ticari bir işlem olmasına rağmen şahıslar için KDV ve Gelir Vergi istisnası bulunuyor. Şayet çatınıza lisanssız güneş santrali kurmak istiyorsanız öncelikle bulunduğunuz ildeki elektrik dağıtım firmasına ‘çatı üstü güneş enerjisi elektrik üretimi için izin/çağrı mektubu’ almanız gerekiyor. Diğer yasal izinler ise projelendirme ve mühendislik hizmeti veren şirketlerce yapılıyor. Çağrı mektubunun onaylanmasıyla kurulum, sözleşme yapacağınız mühendislik firması tarafından hemen başlatılıyor. Çatı GES’lerin ömrü ise 25 yıl.

KAYNAK: AKŞAM
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.