Uzaktan çalışmanın yaygınlaşması kıyafet tercihlerine de yansıyor. Pandemiyle beraber gardıropların da hibrit bir yapıya evrilmesiyle …
Uzaktan çalışmanın yaygınlaşması kıyafet tercihlerine de yansıyor. Pandemiyle beraber gardıropların da hibrit bir yapıya evrilmesiyle, çalışanların üzerinde tatil kıyafetleri, spor ayakkabıları ya da jeans pantolon görmek mümkün.
Son iki yıldır dünya genelinde etkili olan pandemi nedeniyle hibrit bir çalışma yöntemi izleyen iş yerlerinde artık jeans pantolon, tişört ya da bluz giyerek çalışmak mümkün. Ancak bu durum yeni işe başlayanlar için geçerli olmayabilir. İlk izlenim baskısıyla ofis kurallarına uyum sağlama gibi göz önünde bulundurulması gereken birçok kriter kıyafet tercihlerinde belirleyici olabilir. Bu durum da pandemi süreci kapsamında getirilen kısıtlama nedeniyle insanların evlere kapanması kıyafet alışverişi yapma alışkanlığını değiştirdiği için birçok zorluğu beraberinde getirebilir.
HİBRİT GARDIROP
Bu zorluklar, yeni bir gardırop için hazırlıklara başlatabilir. Yeni çalışma modelleri ve alışkanların değişmesine yeni bir gardırop düzeni yol olabilir. Ancak hayat pahalılığı baştan düzene sokulacak bir gardırobun yüksek maliyetini karşılayamayabilir. İşte bu noktada, şirketlerin hibrit sistemi devreye giriyor. Hibrit çalışma sistemi çalışanı daha ekonomik ve doğru tercihler yapmaya yönlendiriyor.
NPD Group Moda Giyim Direktörü Maria Rugolo, yeni bir anlayışla hazırlanan bu yeni tip gardıroba ‘hibrit gardırop’ adını veriyor. İki hatta üç ayrı gardırop günleri geride kaldı diyen Rugolo, artık iş, oyun veya ev için özel kıyafetlerimiz olmadığını söylüyor. Rugolo, “Amaç, kıyafetleri doğru şekilde harmanlamak” diyor.
Bu çalışma modeline geçiş süreci, çalışma hayatında nasıl bir giyim stilinin geçerli olduğuna yönelik sorgulamalarını da ortaya çıkardı. Sosyal medya pandemide moda döngülerine hız verdi. Öte yandan dünya genelinde yaşanan yüksek enflasyonda Rugolo, “İnsanlar artık hayatlarının farklı birçok bölümünde kullanamayacakları kıyafetleri satın almak istemiyorlar” ifadelerini kullanıyor.
KIYAFETLERİMİZ ÇALIŞMA ŞEKLİMİZİ YANSITIYOR MU?
NPD araştırmasına göre 2020’den önce çalışırken takım elbiseler ve özel dikim kıyafetler gibi resmi iş kıyafetleri giydiğini söyleyen yüzde 10’luk kesimin oranı 2022 yılı içinde yüzde 5’e düşüyor. Bu süreçte, günlük kıyafet olarak kabul edilen kot ve spor kıyafetlerin kullanılma sıklığı ise yüzde 32’den yüzde 40’a yükseliyor.
Rugolo, gündelik spor ayakkabılar ve dökümlü elbiselerin artık ofiste kullanıldığına dikkat çekiyor. Ayrıca Rugolo, tişörtlerin de artık eskisinden daha popüler olduğunun altını da çiziyor. NPD araştırması da pandemi sırasında jeans pantolonlara yönelik nefretin, ofise dönülmeye başladıkça bunun bir sevgiye dönüştüğünü gösteriyor.
Denim pantolonların kadınlar için aktif giyim statüsüne yükseldiğini belirten Rugolo, haftada beş ila yedi gün kot pantolon giydiğini söyleyen erkeklerin sayısı 2016’da yüzde 36 iken 2022 yılında yüzde 43’e yükseliyor. Buradan çıkarımla gardıropların artık melezleştiğini görebiliriz.
DEMODE STİLLER VE RAHATLIK ARZUSUNUN ETKİSİ
Geçmiş stillere nazaran insanlardaki rahatlık arzusu, hibrit kıyafetleri ana akım haline getirmişe benziyor. Tasarımcılar bile artık ofis dışında da giyilmeye uygun iş kıyafetleri tasarlamaya ve tasarım anlayışlarını yeniden oluşturma çalışmalarına girdi.
Kıyafette hibrit tasarımlar günümüzde önemli bir konuma geldi. Artık neredeyse perakendecilerde geleneksel iş kıyafetleri bulmak oldukça zor.