enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Bulgaristan’dan Rusya’ya karşı nükleer yakıt hamlesi

Bulgaristan’ın nükleer güç santrali, ABD şirketi Westinghouse Electric ile nükleer yakıt alımına ilişkin anlaşmaya vardı.

Bulgaristan’dan Rusya’ya karşı nükleer yakıt hamlesi
22.12.2022
89
A+
A-

Enerji arzında çeşitliliğe gitmeyi amaçlayan Bulgaristan’ın tek nükleer güç santrali Kozloduy, ABD şirketi Westinghouse Electric’in İsveç’te faaliyet gösteren kolu ile nükleer yakıt alımına yönelik anlaşma imzaladı.

Bulgaristan Enerji Bakanı Rossen Hirstov, ABD şirketi ile varılan 10 yıllık anlaşmanın, “belirsiz” dönemlerde nükleer yakıt alımının normal seyretmesine imkan vereceğini kaydetti.

Santralin 6. ünitesine yakıt sağlamaya yönelik benzer bir anlaşmanın Fransa’nın Framatome şirketi ile yapılacağını belirten Bakan Hirstov, anlaşmanın hazırlık aşamasında olduğunu bildirdi.

Hirstov, Framatome ile ülkenin enerji ihtiyacı için Rusya dışında iki kaynak sağlanmış olacağını ve enerji arzının “tam çeşitliliği ve güvenliğinin” sağlanmasına ilişkin sürecin tamamlanacağını ifade etti.

Kozloduy Nükleer Güç Santrali, Bulgaristan’ın elektrik ihtiyacının yaklaşık 3’te 1’ini karşılayan Rus yapımı iki VVER-1000 nükleer reaktörü için daha önce Rus firması Rosatom’dan yakıt alıyordu.

Rus gazına ve nükleer yakıtına bağımlı olan Bulgaristan, Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası enerji arzında çeşitliliğe gitme kararı almıştı.

KAYNAK: AA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.