enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,7218
EURO
35,5181
ALTIN
2.496,02
BIST
10.908,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
32°C
İstanbul
32°C
Açık
Salı Parçalı Bulutlu
32°C
Çarşamba Az Bulutlu
32°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
32°C
Cuma Hafif Yağmurlu
32°C
SON DAKİKA
16:10 İzmit Belediyesi kırsal mahallelerin muhtarlarıyla buluşuyor
16:09 ‘Mesleki ve Teknik’te devlet teşviki protokolü
16:08 Yıldırım’dan ‘çöp’ ev mesaisi
15:54 İnegöl’de Yeniceköy Futbol Sahası yenilendi
15:52 İBB iştiraklerinden rekor başarı
15:03 Gölcük Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen Sünnet Şöleni için kayıtlar başladı
15:02 Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Selçuklu Belediyesi Yaz Spor Okulları futbol branşında eğitim gören öğrencileri ziyaret etti
14:52 Yıldırım’da büyük dönüşüm
14:38 Bursa Şehir Hastanesi dilencilerin kıskacında!
14:09 Son genel seçim anketinin sonuçları paylaşıldı
14:08 Başkan Altay’tan Kadınhanı’na yakın mercek
14:02 Bergama ve çevresindeki ilçeleri ziyaret eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil TUGAY, tarım ve hayvancılık sektörlerindeki gelişmeleri değerlendirdi
14:01 Başkan Altay: “Mimarisiyle Kadınhanı’na Değer Katacak Bir Eser Ortaya Çıkaracağız”
14:00 Narlıdere Belediye Başkanı Erman Uzun, Başkan Yardımcıları, Meclis Üyeleri ve CHP Narlıdere İlçe Örgütü ile birlikte Anıtkabir’e giderek Ata’nın huzuruna çıktı
13:55 Bakan Yerlikaya’da ‘sel’ paylaşımı ve teşekkür
13:54 AFAD Başkanı Okay Memiş Ordu’da
13:52 CHP Yıldırım ilçe yönetiminden Başkan Aydın’a ziyaret
13:51 Aydın Büyükşehir Belediyesi her yıl düzenlediği muharrem ayı iftar programlarına bu yıl da devam ediyor
13:50 Karşıyaka’da başıboş at operasyonu
13:49 Menderes’te Sahne Tozu Sırası Büyüklerde
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bugün Nükleer Savaş Çıksa Ne Olur? Sorusunun Cevabı Verildi

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşın ardından nükleer savaş tehdidi yeniden gündeme geldi. Nükleer silahların patlaması günümüzde …

Bugün Nükleer Savaş Çıksa Ne Olur? Sorusunun Cevabı Verildi
08.07.2022
136
A+
A-

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşın ardından nükleer savaş tehdidi yeniden gündeme geldi. Nükleer silahların patlaması günümüzde gezegenimizi nasıl etkiler? Geçtiğimiz günlerde yayınlanan yeni bir araştırma çalışması, olası bir nükleer savaşın küresel etkisi hakkında oldukça şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıkardı.

Çalışmanın baş yazarı LSU Okyanus ve Kıyı Bilimleri Bölümü’nde yardımcı doçent olan Cheryl Harrison ve diğer yazarlar, günümüz teknolojisine sahip nükleer silahların yeteneklerini Dünya üzerindeki etkilerini incelemek için birden fazla bilgisayar simülasyonuyla olası bir bölgesel ve daha büyük ölçekli nükleer savaş denemesi gerçekleştirdiler. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’ne göre, dünya çapında dokuz ülke şu anda 13.000’den fazla nükleer silaha sahip.

Dünya’da büyük bir kıtlık baş gösterebilir

Bilim adamlarının denediği bütün senaryolarda, nükleer ateş fırtınaları üst atmosfere kurum ve duman salıyor. Bunun sonucunda da Güneş engelleniyor ve dünya çapındaki bütün her şey bozuluyor. Nükleer patlama gerçekleştikten sonraki ilk ayda, küresel sıcaklık yaklaşık 7 santigrat derece kadar düşüyor.

Savaşın nerede çıktığının önemli olmadığını belirten Harrison, “Nükleer duman atmosfere salındığında küresel olarak yayılır ve bütün dünyayı etkiler” dedi. Ortaya çıkan duman dağıldıktan sonra bile, okyanus sıcaklıkları hızla düşüyor ve savaş öncesindeki durumlarına geri dönemiyor. Gezegenimiz soğudukça, denizdeki buz 9 kilometre kareden daha fazla alana yayılıyor. Gittikçe genişleyen buz kütlesi yüzünden Kuzey Yarımküre’de yer alan ülkeler ve Şanghay gibi bazı şehirlere yiyecek ve malzeme ticaretini durdurma noktasına getiriyor.

Özellikle Kuzey Kutbu’ndan Kuzey AtlantikveKuzey Pasifik okyanuslarınakadar olan ışık ve okyanus sıcaklıklarındaki ani düşüş, deniz besin ağının temeli olan deniz yosunlarını öldürecek ve esasen okyanusta bir kıtlık yaratacak. Bunun sonucunda da başta balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği olmak üzere denizle alakalı bütün üretim alanları duracaktır.

Denizlerin, okyanusların toparlanması yüz yıllar sürecek

Araştırmaya göre olası bir nükleer savaş sonucunda okyanusların toparlanması karadan daha uzun sürüyor. En büyük savaş senaryosunda, okyanusların toparlanması muhtemelen yüzeyde on yıllar ve derinlikte yüzlerce yıl alacakken, Kuzey Kutbu deniz buzundaki değişiklikler muhtemelen binlerce yıl sürecek. Aynı zamanda etkili bir şekilde “Nükleer Küçük Buz Çağı” gerçekleşecek. Araştırmacılar, deniz ekosistemlerinin hem ilk bozulma hem de yeni okyanus durumunda büyük ölçüde kesintiye uğrayacağını ve bunun da balıkçılık gibi ekosistem hizmetlerine uzun vadeli, küresel etkilerle sonuçlanacağını paylaştılar.

Araştırma ekibi bu yeni çalışmanın daha fazla ülkenin nükleer silah kullanımını yasaklayan anlaşmalar imzalamasına teşvik edeceğine inanıyor. Bu çalışma, özellikle volkanik patlamalar, büyük orman yangınları veya savaştan kaynaklanıp kaynaklanmadığına bakılmaksızın, Dünya’nın sistemlerinin küresel olarak birbirine bağlı olduğunu gösteriyor.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.