enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6071
EURO
36,2814
ALTIN
2.922,16
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
14°C
Cumartesi Çok Bulutlu
15°C

Bu belirtilere dikkat! Alerjik astımın habercisi olabilir

Alerjinin daha önce herhangi bir duyarlılığı olmayan maddelere karşı, sonrasında duyarlılık oluşmasıyla bu maddelere karşı vücudun vermiş olduğu …

Bu belirtilere dikkat! Alerjik astımın habercisi olabilir
03.04.2022
174
A+
A-

Alerjinin daha önce herhangi bir duyarlılığı olmayan maddelere karşı, sonrasında duyarlılık oluşmasıyla bu maddelere karşı vücudun vermiş olduğu tepki durumu olduğunu ifade eden Dr. Nesrin Gök, “Bu maddelere alerjen denir. İnsan vücudunda bu alerjen maddelere özgü oluşan karşıt antikor (IgE tipi) ile ciddi reaksiyonlar oluşabilir. Vücudumuzun bağışıklık sisteminin alerjenlere karşı gereğinden fazla yanıt oluşturması aşırı duyarlılık olarak da isimlendirilmektedir. Kişinin bağışıklık sisteminin antijen ile karşılaşması sonrası belleğe alınması ve ona özel antikorlar üretmesi durumu duyarlılığın oluşması olarak adlandırılır” diye konuştu. 

“GENETİK YATKINLIK ÖNEMLİ”

Genetik olarak yatkın kişilerde alerjenlere yoğun olarak maruziyetin sonucunda alerjik reaksiyonlar oluşacağını söyleyen Beykent Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Nesrin Gök, “Kalıtım önemlidir. Çocuklarda her iki ebeveyn alerjik ise, alerji gelişme oranı ortalama yüzde 70, bir ebeveyn alerjik ise yüzde 30 – 40 düzeylerindedir. Alerjik reaksiyon gösteren kişilerin büyük bir kısmı hijyen kurallarına çok dikkat edenlerdir. Daha önceden hiç mikropla karşılaşmayan kişilerde bağışıklık sistemi daha çok alerjik reaksiyon gösterebilmektedir” ifadelerini kullandı. Alerji çeşitlerini sıralayan Dr. Gök, “Solunum yolunun alerjik hastalıkları, cildin alerjik hastalıkları, mide barsak sisteminin alerjik hastalıkları, ölümcül sonuçlar doğurabilen anafilaksi reaksiyonları ve arı alerjisi gibi böceklerle oluşan alerjik hastalıklar olarak sınıflandırılabiliriz” diye konuştu.

EN SIK RASTLANAN ALERJİK HASTALIKLAR

“Egzama, alerjik astım, alerjik rinit en sık rastlanan alerjik hastalıklardandır” diyen Gök, “En sık rastlanan alerjenler ise, “Çevresel alerjenler (Ev tozu akarları, polenler, küf mantarları, hayvan alerjenleri), böcek alerjenleri, ilaç alerjenleri, mesleki alerjenlerdir” dedi.

“BULGULARI ÖNEMSEYİN”

Reaksiyonların ciltte ortaya çıktığında herkesin alerjinin farkına varabileceğini belirten Dr. Gök, “Ancak bazen üst üste hapşırmalar, göz yaşarması, gözlerde kaşıntı, nefes darlığı yaşanması gibi durumlarda hasta hayatın normal seyri ile alakalı zannedip farkına varmayabilir. Bahar aylarında özellikle gözlerde kaşınma, hapşırma, burunda kaşıntı veya su gibi akıntı olursa bahar nezlesi olabileceği akıllara getirilmelidir. Bu bulgular önemsenmezse hastalık ilerde öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum gibi şikayetler oluştuğunda alerjik astımın habercisi olabilir. Bu tür bulguları olan kişilerin mutlaka zaman kaybetmeden bir göğüs hastalıkları uzmanına, alerji ve immünoloji uzmanına başvurması gerekiyor” şeklinde konuştu

KAYNAK: DHA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.