enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,1917
EURO
38,2164
ALTIN
2.921,08
BIST
9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Salı Çok Bulutlu
21°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Açık
27°C
Cuma Parçalı Bulutlu
29°C

Boyoz tarifi! Masterchef Boyoz nedir, nasıl yapılır? Boyoz hangi ülkenin yemeği? Boyoz yemek tarifi! Boyoz için gerekli malzemeler nelerdir?

Masterchef’te bugün birbirinden güzel yemekler yapıldı. Seyircilerin en merak ettiği konu Boyoz tarifi oldu. Peki en güzel Boyoz yemek tarifi …

Boyoz tarifi! Masterchef Boyoz nedir, nasıl yapılır? Boyoz hangi ülkenin yemeği? Boyoz yemek tarifi! Boyoz için gerekli malzemeler nelerdir?
01.09.2022
97
A+
A-

Masterchef’te bugün birbirinden güzel yemekler yapıldı. Seyircilerin en merak ettiği konu Boyoz tarifi oldu. Peki en güzel Boyoz yemek tarifi nasıldır? Boyozyemeği nasıl yapılır? Boyoz için gerekli malzemeler nelerdir?

BOYOZ NEDİR?

Boyoz, 1492’de Türkiye’ye yerleşen Sefarad Yahudileri tarafından Anadolu ve özellikle İzmir mutfağına katılmış, İzmir damak tadı ile özdeşleşmiş, mayasız bir hamur işidir. İzmir Boyozu adıyla coğrafi işaret almıştır.

BOYOZ KELİME KÖKENİ NE DEMEK?

Boyoz, İspanyolca yazılışıyla bollos, “küçük somun” anlamına gelen bollo sözcüğünün çoğuludur. İspanyolca iki L harfi Y sesiyle okunur. Birçok mutfakta çörek, börek benzeri unlu mamüllerin Sefarad kültürüne özgü bir uygulamasıdır.

BOYOZ NASIL BİR YEMEKTİR, NASIL YAPILIR?

Boyozun ilk çıkışını atık hamur malzemesinin değerlendirilmesine bağlayan kaynaklar bulunmaktadır. İzmir dışında hiçbir şehirde ticari olarak piyasaya sunulmadığından İzmir’in böreği olmuştur. Rivayete göre, İzmir’de ilk boyozu Boyozcu Avram Usta yapmış, o öldükten sonra İzmir’de boyozlar “Avram Usta’nın boyozu” adı altında satılmıştır.

Öncelikle hamur yoğrulup top şeklinde 2-3 saat tavada dinlendirilir. Daha sonra elle tabak genişliğinde açılıp bir süre daha dinlendirilen hamur, daha sonra yine elle sallanır ve tekrar açılır ve rulo yapılıp 1-2 saat daha dinlendirilir. Kulak memesi kıvamında kopma noktasına geldiğinde tavalara sıralanır ve küçük toplar halinde kesilerek yarım saat ile bir saat arasında nebati yağ içinde bekletilir. Çok yüksek ateşte tepsi ile fırınlanmadan önce kat kat, ipince açılmış olan milföy yufkanın arasına içlik malzemesi (peynir, ıspanak vs.) konur. Ticari satılan boyozlar boş olarak yapılırsa da gerçek boyoz boş yapılmaz. Hamurun özelliği un, çiçek yağı ve tahin karışımı ve tuzlu olmasıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.