enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,5509
EURO
35,0009
ALTIN
2.430,78
BIST
10.446,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
30°C
İstanbul
30°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
28°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
28°C
Cuma Az Bulutlu
29°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
30°C

Boksa dair merak edilen her şey!

Fiziksel olarak fazlasıyla aktif olmayı gerektiren bu spor dalı olan boksta uzun süre yumruğa maruz kalmak, ileride sağlık problemlerine yol açar mı? Boks Antrenörü Gökhan Ediz, konuya ilişkin bilgileri tüm detaylarıyla aktardı.

Boksa dair merak edilen her şey!
24.10.2023
0
A+
A-

Duygu TAŞKIRAN – Ahmet GÜNAY – M. Taha ÇELİKBAŞ – Herkes Duysun
BURSA (İGFA) –
İki kişinin hakem gözetiminde karşılıklı yumruklaştıkları ve birbirlerini nakavtla yada puanla yenmeye çalıştıkları bir spor müsabakası olan boks, yaş ve cinsiyet farketmeksizin tüm bireyler tarafından büyük ilgi görüyor.

Boks Antrenörü Gökhan Ediz, bu önemli spor dalı hakkında merak edilen tüm soruları Herkes Duysun’a anlattı.

BOKS NEDİR VE BU SPORA BAŞLAMAK İÇİN İDEAL YAŞ KAÇTIR?

Boks’un, iki kişi arasında geçen karşılıklı yumruklaşma ve mücadele sporu olduğunu söyleyen Gökhan Ediz, “Boksa başlamak için ideal yaş 10-11’dir ancak başlama yaşı bireyin isteğine göre de değişir. Bu sebeple herhangi bir yaş sınırımız yok. Boks yaparken uzun süre yumruğa maruz kalmak da bir sağlık problemi yaratmaz. Ağır siklet sporcular için sağlık problemi ihtimalinden bahsedebiliriz ama bu durum hafif siklet için geçerli değildir” dedi.

“İYİ BİR BOKSÖRÜN DENGELİ BİR ŞEKİLDE DURABİLMESİ GEREKİR”

Boksa yeni başlayan öğrenciler için uygulanan eğitimleri de belirten Ediz, “İyi bir boksörün dengeli bir şekilde durabilmesi gerekir. Bu sebeple önce duruş çalışıyoruz, duruş çok önemli. Ardından yürüme, ileri-geri-sağ-sol gibi, yani aslında tüm aşamaları yavaş ve kademeli bir şekilde öğretiyoruz. Boks, tam olarak bir savunma sporu değildir. Bunun yüzde 50’si savunma yüzde 50’si atak şeklindedir. Boksa yeni başlayan ve kendini geliştirmek isteyen birinin fazlaca boks maçı seyretmesi gerekiyor. Kişi, ne kadar ilgili ve alakalı olursa, ne kadar maç seyrederse kendini bir o kadar motive eder” diye konuştu.

BOKSÖR LİSANSI NASIL ALINIR?

Boksör lisansının nasıl alınabileceğine ilişkin konuşan Antrenör Gökhan Ediz, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Sporcu başladıktan ve her şeyi öğrendikten sonra, bizim de kişinin dövüşebilecek kademeye geldiğine inanmamızın ardından, sağlık raporu ile birlikte Gençlik ve Spor Müdürlüğü’ne başvuru yapıyoruz. Tüm bu süreçlerin ardından lisans, Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nden teslim alınıyor.”

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.