enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,7682
EURO
35,0901
ALTIN
2.459,44
BIST
10.471,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
31°C
İstanbul
31°C
Açık
Pazartesi Açık
30°C
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
30°C
Perşembe Az Bulutlu
29°C

Bir ilk: 19 parça Kabe örtüsü Türkiye’de

İlk inşaatını Hz. Âdem’in yaptığına ve bugünkü şeklini Hz. İbrahim’in verdiğine inanılan Kâbe, tarihin erken dönemlerinden beri içeriden ve …

Bir ilk: 19 parça Kabe örtüsü Türkiye’de
10.09.2022
108
A+
A-

İlk inşaatını Hz. Âdem’in yaptığına ve bugünkü şeklini Hz. İbrahim’in verdiğine inanılan Kâbe, tarihin erken dönemlerinden beri içeriden ve dışarıdan kıymetli kumaşlarla örtülüyor. Geçmişte yün ve pamuklu kumaşlarla örtülen Kâbe, Osmanlı döneminde itibaren ipekli kumaşlarla örtülmeye başlanmıştı. Bugün Suudi Arabistan’ın bu amaçla kurduğu ‘Mesnail Kâbe’ isimli fabrikada ipekten üretilen örtülerin ayetlerle yapılan süslemesinde ise altın ve gümüş kullanılıyor. Altın iplik, kumaş üzerine elle işleniyor.

AREFE GÜNÜ DEĞİŞTİRİLİYOR

Tarihte kırmızı, yeşil, beyaz gibi renkler kullanılmış olsa da Kâbe’de artık dışarıda siyah örtü, içeride Yeşil örtü kullanılıyor. Bu örtü her yıl Hac döneminde Kurban Bayramı arifesinde değiştiriliyor. Eski örtü ise bölümlere ayrılarak ülkeye gelen yabancı devlet başkanlarına ve İslam’a hizmet etmiş önemli kişilere hediye olarak veriliyor.

19 PARÇA TÜRKİYE’DE

Kırıkkale’de inşa edilen İslami Değerler Külliyesi’nde ise ilk kez Kâbe örtülerinden 19 parça bir arada sergilenecek. Kalıcı müzeye bu eserleri kazandıran ve geçmişte Türkiye’nin Cidde Basın Ataşesi olarak görev yapan Bahattin Akyön örtülere ilişkin şunları anlattı:

“Kâbe’nin anahtarı, Peygamber Efendimizden bugüne kadar Eş Şeybi ailesinde bulunuyor. Bu saygın aile, Türkiye’ye olan ilgisi ve kişisel dostluğumuz nedeniyle, çeşitli yıllara ait parçaları armağan etmişti. Bu çok kıymetli parçaları herkesin görmesini istedim ve Siyer-i Nebi ve Mushafı Şerif olarak kurduğumuz iki müzede isteyen herkesin görebilmesi için sergilemek istedik. 19 parça içinde ‘Samediye’ denilen, İhlâs Suresi’nin işlendiği çok kıymetli parçalar da var. 18 parça siyah zeminli dış örtüden. Bir parça ise yeşil zeminli iç örtüden bir bölüm. Bunlara ek olarak bir de Medine’den Mescidi Nebevi’de, Ravza-ı Mutahhara bölümünde, iç kısma örtülen kırmızı örtü bulunuyor. Ayrıca, Peygamber Efendimizin mübarek ayak izine ait birebir kopyası, birebir aynı olduğuna ilişkin belgesiyle birlikte ölçü kabı ve başka bazı eşyalarından örnekler de var.”

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Her biri aynı zamanda hat sanatının eşsiz örneklerinden olan örtüler çok dikkatle korunuyor. Müzenin son şeklini verebilmek için İslami Değerler Külliyesi yönetimi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı görevlilerinin çalışması sürüyor.

Tamamen hayırsever katkılarıyla yapılan külliye içinde cami, kadınlar mescidi, kütüphane gibi bölümler yanında iki ayrı müzede, çok sayıda Kuran ve İslam Peygamberi Hz. Muhammed’in yaşamındaki önemli olayların anlatıldığı bir maket sergisi de bulunuyor.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.