Tarım ve Orman Bakanlığı, tarıma ilişkin manipülatif iddiaları verilerle çürüttü. ‘Türkiye’nin tarım ürünlerinde ithalatçı bir ülke konumuna …
Tarım ve Orman Bakanlığı, tarıma ilişkin manipülatif iddiaları verilerle çürüttü. ‘Türkiye’nin tarım ürünlerinde ithalatçı bir ülke konumuna geldiği’ yönündeki iddiaya cevap veren Bakanlık, son 4 yılda ihracatta yüzde 29,5 artış sağlandığını, bu yılın ilk 9 ayında toplam 21,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiğini açıkladı.
2021’de de tarımda 7,2 milyar dolar dış ticaret fazlası verilmişti. ‘Üreticiye yeterli destek verilmediği’ yönündeki iddiayı da boşa çıkaran Bakanlık, 2002 yılında 1,8 milyar TL olan destekleme bütçesinin, 2022’de 39,7 milyar TL’ye yükseltildiğini belirtti. Rakamlar, çiftçiye 2003-2021 döneminde günümüz fiyatlarıyla 464 milyar TL ödeme yapıldığını, 2022’de de kasım ayı itibarıyla 35 milyar TL ödendiğini ortaya koydu.
2022’DE 1,1 MİLYON GIDA DENETİMİ
Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda denetiminin önemsenmediğine ilişkin iddialar üzerine de “Gıdalar tarladan sofraya her aşamada denetleniyor. 2022 yılı Kasım ayı itibarıyla 7.500 kontrol görevlisi tarafından 1 milyon 100 bin denetim gerçekleştirildi. Gıdaların uygunluk kontrolleri, 41 kamu ve 101 özel gıda kontrol laboratuvarlarında yapılıyor. 7/24 hizmet veren ‘Alo 174 Gıda Hattı’ ile şikâyet ve talepler değerlendirilerek cevaplandırılıyor. Bugüne kadar 2,8 milyon başvuru alındı” açıklamasını yaptı.
ARAZİYİ ÖZEL SEKTÖR KİRALAR
Tarım Bakanlığı, ‘üretim için Venezuela’dan arazi kiralandığı’ iddiasını da şu cevabı verdi: Bakanlığımızca yurt dışında arazi kiralanması söz konusu değildir. Yurt dışında tarımsal yatırım yapmak konusunda karar verici, özel sektör olacaktır. Bakanlık olarak görevimiz, firmalarımızı yatırım yapılabilecek ülkeler hakkında bilgilendirmek ve haklarını koruyacak hukuki bir zemin oluşturmaktır.
KİRİŞCİ: AMAÇLARI BİLGİ KİRLİLİĞİ
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, söz konusu iddiaların iyi niyetten uzak ve kamuoyunu yanlış yönlendirme amaçlı olduğu söyledi. Kirişci “Bu türden iddiaların amacı, kamuoyunda bilgi kirliliği oluşturmak, üreticilerimizin motivasyonunu düşürmek ve tüketicilerimizi asılsız bilgilerle tedirgin etmektir” dedi.