Nature Biotechnology dergisinde geçen hafta yayınlanan yeni araştırmada, Tibet’in buzullarında sıkışıp kalan bin yeni bakteri türünün tespit …
Nature Biotechnology dergisinde geçen hafta yayınlanan yeni araştırmada, Tibet’in buzullarında sıkışıp kalan bin yeni bakteri türünün tespit edildiği açıklandı. Bilim adamları şimdi kar ve buzların erimesiyle bakterilerin diğer bölgelere geçip geçemeyeceğini araştırıyor.
Tibet’teki 21 buzuldan alınan buz örnekleri, 2010 ve 2016 yılları arasında Çin Bilimler Akademisi’ndeki araştırmacılar tarafından analiz etmek için eritildi. Ortaya çıkan suda yüzde 98’i daha önce bilim tarafından bilinmeyen 968 benzersiz bakteri türü bulundu.
Yeni bulgular, bilim adamlarının Tibet platosunda bazıları 15.000 yıldan daha eski olan buzullarda virüsler bulmasından yaklaşık bir yıl sonra geldi.
Buz tabakaları, Dünya’nın yüzey örtüsünün neredeyse onda birini oluşturuyor. Son dönemde yapılan araştırmalar iklim krizi nedeniyle buzullarının eridiğini gösteriyor.
YENİ KEŞFEDİLEN BAKTERİLER İNSANLARA ZARAR VEREBİLİR
Bilim adamları, kapana kısılmış bakterilerin bir kısmının, özellikle bu eski mikroplara karşı bağışıklığı olmayan modern bitkiler, hayvanlar ve insanlar için bulaşıcı olabileceğinden şüpheleniyor.
Bilim adamları yayınlanan çalışmada, “Bu mikroorganizmalar bitkileri, hayvanları ve insanları savunmasız hale getiren yeni virülans faktörleri taşıyabilir” dedi.
Araştırmacılar, buzullarda sıkışan bu tür modern ve eski patojenik mikropların “yerel salgınlara ve hatta pandemilere yol açabileceğine” dikkat çekiyor .