ABD Başkanı Joe Biden, Rusya yaptırımlarıyla akaryakıt fiyatlarındaki yükselişi körükleyip rekor enflasyona neden olur ve Ukrayna’ya milyarlarca …
ABD Başkanı Joe Biden, Rusya yaptırımlarıyla akaryakıt fiyatlarındaki yükselişi körükleyip rekor enflasyona neden olur ve Ukrayna’ya milyarlarca dolarlık silah yollarken, Amerikalılar bebek maması kıtlığıyla baş başa kaldı. Ukrayna’ya 4 milyar dolarlık silah gönderen, 40 milyar dolarlık askeri yardım paketine Kongre’den onay alan ve askeri destek sınırlamalarını kaldıran 2. Dünya Savaşı’ndan kalma Ödünç Verme-Kiralama Yasası’nı yeniden uygulamaya koyan Biden, ABD’den yükselen bebek maması feryatlarını epey gecikmeli duydu.
I’m taking two new steps to increase baby formula supply:
– Invoking the Defense Production Act to increase domestic production
– Launching Operation Fly Formula to use federal planes to fly formula in from abroadWe're making sure safe formula gets to all who need it. pic.twitter.com/lnkxsaCY6T
— President Biden (@POTUS) May 18, 2022
İçerde mama üretimi artırılacak, dışarıdan uçakla mama getirilecek
ABD Başkanı, bebek maması kıtlığını gidermeye yönelik ülkedeki üretimi artırmak için savaş zamanlarında başvurulan 1950 tarihli Savunma Üretim Yasası’nı dün devreye soktu. Biden, yurtdışından mama tedarikini hızlandırmak için de Savunma Bakanlığı’na ABD’nin ticari uçaklarını kullanarak nakliyat yapma yetkisi verdi.
Using every possible tool to get more baby formula on the shelves. https://t.co/pQmtjan3en
— Ronald Klain (@WHCOS) May 19, 2022
Nestle Avrupa’dan ABD’ye mama taşımaya başladı
Biden’ın alarm zillerini çalmasının ardından, Nestle, Avrupa’dan ABD’ye hava yoluyla bebek maması taşımaya başladı. Dünyanın en büyük gıda ürünleri şirketi, İsviçre ve Hollanda’daki fabrikalarında üretilen bebek mamasının ABD’ye uçakla tedarikine öncelik verdiğini duyurdu.
Companies around the nation have been forced to respond to a baby formula shortage and Nestlé is now flying products from Europe to accelerate things. https://t.co/Fa9BnBtCE0
— USA TODAY (@USATODAY) May 17, 2022
Evde yapılan mamalar yüzünden bebekler acil servislik
Mayısta perakendecilerdeki bebek maması stoku yüzde 43 açık verirken, çaresiz kalan ebeveynlerin çoğu, ellerindeki mamaları sulandırma ya da evde mama yapma yoluna gitti. Ancak acil servislerden bu yüzden bebeklerin hastanelik olduğu haberleri geldi. Seyreltilmiş bebek maması tüketildikten sonra hayati tehlike arz eden nöbet geçirme riski taşıyan bebekleri tedavi ettiklerini duyuran acil doktorları, ebeveynleri ev yapımı mamalarla risk almamaya çağırdı.
ER doctor says treating infants at risk for life-threatening seizures after consumed diluted baby formula & urges parents not to take risk with homemade https://t.co/fdWgTCJcLJ Wick buys over 60% of formula, can only buy from 1 company Republicans gave tax cut to & they screw us
— John Kuykendall (@soma77) May 19, 2022
Sosyal medyada paylaşılan tariflere uzmanlardan kırmızı kart
Amerikan Pediatri Akademisi’nden (AAP) de ebeveynlere “Evde mama yapıp bebeklere yedirmeyin” uyarısı geldi. AAP, evde yapılan mamaların, ‘bebeklerin büyümesine ve gelişmesine yardımcı olacak vitamin ve besinlerden yoksun olması ihtimaline’ dikkat çekti.
AFP’nin görüşünü aldığı ebeveynlere tavsiye kitaplarının yazarı, Calabasas Pediatri’nin kurucusu Tanya Altmann da “Bana gelenlere bebeklere ev yapımı mama yedirmemelerini tavsiye ediyorum. Zira bebeğinizin temel beslenme ihtiyaçlarını karşılamayacak ev yapımı mamalar, bebeklerin büyümeleri ve gelişmeleri için çok tehlikeli olabilir ve hatta hastalanmasına neden olabilir” dedi.
Altmann, internette dolaşan 1960’lardan kalma koyulaştırılmış süt, su ve Karo mısır şurubu karışımı tarifi için ‘eklenen şekerin bebekler için güvenli veya sağlıklı olmayacağı’ uyarısını yaptı.
Experts warn against parents making homemade baby formula amid shortage
Ok so what are babies supposed to eat then? Air? Water? US tax dollars sent to Ukraine for weapons? What? https://t.co/mbmmNaBEee
— Apple Crisp Ronni (@LovesTheWords) May 11, 2022
‘6 aylıktan küçük bebeğe su, çay veya meyve suyu vermeyin’
Purdue Üniversitesi’nin çocuk bakımı doçenti Azza Ahmed, ‘ev yapımı mamanın bebeği kontaminasyon ve enfeksiyon riskine sokabileceğini, kıtlık nedeniyle bebek mamasının sulandırılmasının da süratle dengesiz beslenmeye yol açabileceğini’ söyledi.
Suyla karıştırılmış portakal suyunun üç haftalık bebeklere verilebileceği iddiasına da Emzirme Tıbbı Akademisi karşı çıkarak, “6 aylıktan küçük bebeğinize su, çay veya meyve suyu vermeyin” dedi.
Bebek mamasının keçi sütüyle ikame edilmesi tavsiyesine Washington DC’deki Ulusal Çocuk Hastanesi’nden Gabrina Dixon “İnsan bebekleri için gerekli besinlerden yoksun. Anemiyi veya alyuvar azlığını önlemek için gerekli folat ve B12 vitaminden yana eksik” itirazını getirdi.