enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C

Beyin-Bilgisayar Arayüzüyle Yaşayan Adam Tarihe Geçti

36 yaşındaki Nathan Copeland, 2004 yılında geçirdiği trafik kazası sonrasında göğsünden aşağısı felç kalarak hareket edemez ve hiçbir uzvunu …

Beyin-Bilgisayar Arayüzüyle Yaşayan Adam Tarihe Geçti
18.08.2022
99
A+
A-

36 yaşındaki Nathan Copeland, 2004 yılında geçirdiği trafik kazası sonrasında göğsünden aşağısı felç kalarak hareket edemez ve hiçbir uzvunu hissedemez hale geldi. 2014 yılında, Pittsburgh Üniversitesi’nde, beyin-bilgisayar arayüzünün yönteminin bazı işlevleri geri getirip getiremeyeceğini görebilmek umuduyla büyük omurilik yaralanmaları olan kişiler için yapılan bir araştırmaya katıldı.

Copeland, bir beyin ameliyatı geçirmesi gerekse bile hiç düşünmeden ameliyat oldu. 2015 yılında gerçekleşen ameliyat sonrası beynine yerleşitirilen kurşun kalem silgisi boyutundaki implant adeta hayatını değiştirdi. Beyin uyarılarını düzene dönüştüren elektrot dizisi sayesinde bilgisayar, video oyunları oynayabilir ve düşünerek hareket ettirebildiği robotik bir kol gibi harici ekipmanları kontrol edebilir hale geldi.

Beş yıl kullanırsın denilen sistemi yedi yıldır sorunsuz kullanıyor

Copeland’ın kullandığı ve BrainGate olarak aldandırılan sistem, beyne implant edilmiş bir dizilimden, kafatasındaki her biri yaklaşık bir milimetre uzunluğunda olan iletken bir metalle kaplanmış ve kare bir ızgarada düzenlenen 100 küçük iğneden oluşuyor. Bu sistem, nörolojik sinyalleri kabloyla harici bir cihaza bağlıyor ve bu sinyalleri harekete geçirecek yazılıma sahip bir bilgisayarla çalışıyor.

Sistemin ilk olarak takıldığında Copeland’da dahil olmak üzere hiç kimse cihazın ne kadar süre çalışacağını tam olarak bilmiyordu ve en fazla beş yıl kullanabileceğini düşünüyorlardı. Ayrıca verilen bu beş yıllık sürede maymunlarda yapılmış deneylere dayanıyordu çünkü daha önce hiçbir insan bu sistemi kullanmamıştı. Ancak denilenlerin aksi çıktı ve Copeland bu sistemi tam yedi yıldır sorunsuz şekilde kullanarak oyun oynayabiliyor ve tabletini kontrol edebiliyor.

Copeland 2015 yılında ilk cihazı taktıktan sonra dört tane daha aktif implant ve araştırmanın bir parçası olaraküç tane daha implant kullanmaya başladı. İmplantlarının bir gün çalışmayı bırakabileceğinin farkında olduğunu ve hayatı akışına bırakıp kötü şeyler düşünmediğini söyleyen Copeland, yeni bir gelişme olması durumunda yine ameliyat olabileceğini ve bunun için dünyanın her yerine gidebileceğini açıkladı.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.