enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6295
EURO
36,5854
ALTIN
2.929,83
BIST
9.617,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Çok Bulutlu
14°C

Bakan Karaismailoğlu açıkladı! 160 KM hıza ulaşan yerli trende testler tamamlanmak üzere

KaraDünya Gazetesine konuşan Adil Karaismailoğlu yerli elektrikli hızlı tren ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ulaştırma ve Altyapı …

Bakan Karaismailoğlu açıkladı! 160 KM hıza ulaşan yerli trende testler tamamlanmak üzere
01.08.2022
161
A+
A-

KaraDünya Gazetesine konuşan Adil Karaismailoğlu yerli elektrikli hızlı tren ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, ‘Adapazarı fabrikasında 160 km hıza ulaşabilen hızlı elektrikli tren ürettik, testleri devam ediyor. 10 bin km test yaptı TÜRESAŞ’ta, sertifikasyon süreci devam ediyor. Bu yıl içinde yolcu taşımaya başlayacağız. Milli Elektrikli Hızlı Trenin adını da TOGG gibi bir isim vereceğiz’ dedi.

Raylı sistem araçları ile kritik bileşenlerinin yerli imkanlarla üretilmesine yönelik çalışmalara hız verilirken bu kapsamda sertifikasyon süreci devam eden milli elektrikli trenin gelecek yıl raylarda olması hedefleniyor.

“YERLİ ELEKTRİKLİ TRENE TOGG GİBİ BİR ÖZEL İSİM BULACAĞIZ”

Raylı sistemlerde, yerli üreticilere yeterince pozitif ayrımcılık yapılmadığı yönünde genellikle yabancıların tercih edildiği yönündeki eleştirilere cevap veren Bakan Karaismailoğlu konuyla ilgili şunları söyledi:

“Demiryolu ekipmanlarında yüzde 60 yerlilik zorunluluğu var. Bunun by-pass edilmesi mümkün değil. Gayrettepe Havalimanı hattını Eylül ayında açacağız. Araçlarda yüzde 60 yerli zorunluluğu vardı Ankara’da imal edildi. Gebze-Darıca hattının araçlarını yine Ankaralı bir firma yapıyor. Şu anda Kayseri’de tramvay hattının araçlarını da yerli firma yapıyor.

Öte yandan TCDD Sakarya Fabrikası da araç üretiyor. TÜRESAŞ Gaziantep raylı sistem ihalesini aldı. Bunlar Türkiye’ye ürettikleri gibi ihracata yönelik de üretim yapıyorlar.

Ayrıca Adapazarı fabrikasında 160 km hıza ulaşabilen hızlı elektrikli tren ürettik, testleri devam ediyor. 10 bin km test yaptı TÜRESAŞ’ta, sertifikasyon süreci devam ediyor. Bu yıl içinde yolcu taşımaya başlayacağız. Milli Elektrikli Hızlı Trenin adını da TOGG gibi bir isim vereceğiz.

Eskişehir fabrikasında lokomotif üretiyoruz, Sivas’ta da vagon üretiyoruz. 3 fabrikada 5 bin kişi çalışıyor.”

“20 YIL ÖNCE 40 KM OLAN ORTALAMA HIZ 80 KM’YE ÇIKTI”

Karaismailoğlu Türkiye’deki raylı ulaşımın kat ettiği yola dair önemli bilgiler verdi. Bundan 20 yıl önce yollarda ortalama hızın 40 km iken, bütün Türkiye’de 80 kilometreye çıktığını belirten Karaismailoğlu,  “Bu artışa rağmen trafik kaza oranı da yüzde 80 azaldı. Bu durum özellikle bölünmüş yollar sayesinde oldu. Hatırlayın, Bolu Dağı Tüneli 17 senede bitmemişti, konfor ve tasarrufundan faydalanamadı. Boğaz Köprüsü ilk yapıldığında Türkiye’nin yatırım bütçesinin tamamı o projeye harcandı, Anadolu projeleri geri kalmıştı. O dönemde bu finans modeli olsaydı, yatırım bütçesi Anadolu’ya harcanabilirdi.” ifadelerine yer verdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TCDD’de işletmeyle ilgili yeni bir modele ihtiyaç duyulduğunun da altını çizdi. Bakan Karaismailoğlu, yük tarafında TCDD’nin üç özel şirketle çalıştığının bilgisini vererek, demiryollarının bu şirketlere vagon, lokomotif kiraya verebildiğini söyledi.

TCDD VAGON VE LOKOMOTİF KİRAYA VERİYOR

Karaismailoğlu serbestleşme konusunda hangi noktada olunduğu sorusunu ise şu şekilde cevapladı:

“Serbestleşme var, isteyen trenini getirip taşıma yapabilir ama biz yolcu taşımacılığına ciddi sübvansiyon veriyoruz. Maliyet bu bilet ücretleriyle karşılanamıyor, o yüzden özel sektör geri duruyor. Bizim demiryolu yatırımları sürerken, sektördeki araç ve ekipmanlar konusunda da güzel ilerlemeler var. Bizim aşağı yukarı, bir taraftan 2053’e kadar 13 bin 50 km demiryolu ağını 28 bin km’ye çıkarma hedefimiz var. Bir taraftan da 38 milyon ton olan yük taşıma miktarını 400 milyon tona çıkaracağız. Şu anda lojistikte demiryolunun yüzde 5 olan payını yüzde 22’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Avrupa’da bu oran yüzde 20 seviyesinde. Yolcu sayısını da 19.5 milyondan 270 milyona çıkararak, toplam içindeki payını yüzde 1’den yüzde 7’ye çıkmayı öngörüyoruz.

Yük tarafından özel sektörde 3 şirket çalışıyor. Hatta TCDD onlara vagon, lokomotif kiraya verebiliyor.

Bir dönem TCDD’nin taşıma kısmı ayrılmaya çalışıldı ama sonuç alınamadı. Altında çeşitli şirketlerin olacağı holdingleşme modeli planlandı. Biz şimdi benzer bir model üzerinde çalışıyoruz. Bunların verimliliğini artırmamız lazım.

Ayrıca, dorse, TIR taşıyan vagonlarımız var. Avrupa taşımalarında bunu kullanmak zorundayız, artık kapılar tıkandı zaten.”

GEBZE’DEN ÇATALCA’YA KADAR ULAŞAN RAY HATTI GELİYOR

Ulaştırma Bakanı Raylı sistem eklenecek mi? sorusuna “İhalesini yapmaya hazırlanıyoruz. Çerkezköy Kapıkule arası için yüzde 50 hibe desteği aldık. Bunun da 2029’a kadar yapılması öngörülüyor. Gebze’den başlayıp Çatalca’ya kadar ulaşan 5 milyar dolarlık proje. Çanakkale 2 milyar 545 milyon Euro yatırım maliyeti var. Bugün yapılsaydı 3.5 milyar Euro tutuyor. Bu yüzden uygun zamanda fizibilitesi uygun projeleri yapmaz lazım. Eski yoldan gitseler sadece yakıtı hesaplasan daha fazla ödeyecekler” şeklinde cevap verdi.

“YAVUZ SULTAN SELİM 2027’DE DEVLETİN OLACAK”

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün 2027’de tamamen devlete ait olacağını hatırlatan Karaismailoğlu konuyla ilgili “Avrasya Tüneli çok iyi gidiyor, bazı günler 60 bine çıkıyor. Garanti 68 bindi. 55 bin 60 bin arası devam ediyor. Önümüzdeki yıl 68 bini geçeceğimizi düşünüyoruz. Geçen sene 500 milyon lira katkı verdik, biz yapsaydık 1 milyar 250 milyon dolar cebimizden harcayacaktık ve her yıl 600 milyon lirayı cebimizden harcayacaktık. Havalandırma, elektrik vs. bir sürü masraf yapılıyor. 2027’de Yavuz Sultan Selim köprüsü devletin olacak. İşletme süresi bitiyor. Oradan gelecek para doğrudan gelir akışı olarak devam edecek” dedi.

KAYNAK: DÜNYA, AA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.