Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el-Nehyan, yeni bir uzay programını duyurdu. Yeni program, üç milyar dirhem …
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el-Nehyan, yeni bir uzay programını duyurdu. Yeni program, üç milyar dirhem (820 milyon dolar) sermayeli ulusal bir fonun kurulmasını ve modern radar uydularının geliştirilmesi için ulusal bir programın başlatılmasını içeriyor.
Program kapsamında BAE, 820 milyon dolarlık fon ile birkaç uydu geliştirilecek. BAE’nin uzay araştırmalarına ayrılan bu fon Venüs’ü keşfetme planlarını içeren iddialı bir uzay programını da destekleyecek. Ayrıca program kapsamında geliştirilecek uydular petrol sızıntılarının tespiti, gemilerin izlenmesi ve arama kurtarma amacıyla da kullanılacak.
BAE, bu yeni gelişmenin Sentetik Açıklıklı Radar Uydularından oluşan bir takımyıldız geliştiren ilk Arap ülkesi yapacağını söyledi. BAE, son yıllarda uzay alanında yaptığı yatırımlar ile dikkatleri üzerine çekiyor. BAE tarafından Temmuz 2020’de başlatılan ve “Hope” olarak da adlandırılan Mars Misyonu 7 ay sonra Kızıl Gezegen’e ulaştı ve 9 Şubat 2021’de Mars’ın yörüngesine başarıyla yerleşti. BAE, Mars’ın ardından Venüs ve 7 gezegendeki keşifler için yeni bir uzay programı hazırlamaya başladığını geçtiğimiz aylarda duyurmuştu.
BAE, 2014 yılında bir Uzay Ajansı kurdu. Beş yıl sonra ilk astronotunu Uluslararası Uzay İstasyonuna gönderdi. Ülke son olarak 2024 yılında aya insansız bir uzay gemisi göndermeye hazırlanıyor.
TÜRKİYE VE BAE UZAY ALANINDA İŞ BİRLİĞİNE GİTTİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Sanayi ve İleri Teknoloji Bakanı Dr. Sultan Ahmed Al Jaber ile Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisinde bir araya geldi. Çalıştay kapsamında Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve Birleşik Arap Emirlikleri Uzay Ajansı (UAESA) arasında “Uzayın Barışçıl Amaçlarla Kullanımı, Uzay Bilimleri, Teknolojileri Ve Uygulamaları Alanlarında” iş birliği zaptı geçen hafta imzalandı.
Bu iş birliği zaptı ile uzay araştırmaları, teknolojileri ve uygulamaları alanında iki ülke insan kaynağı yetiştirecek, bilgi ve tecrübe paylaşımı yapacak. Yörünge altı uçuşlar, fırlatma, roket, görüntüleme uydu sistemleri alanlarında ortak Ar-Ge çalışmaları gerçekleştirecek. Şehir ve bölge planlama, afet yönetimi, doğal kaynak tarama konularda sosyoekonomik alanda uzay çalışmaları yapılacak.