enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
11°C
Pazartesi Çok Bulutlu
11°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C

Ay Ay İdeal Bebek Kiloları Ne Kadar Olmalı?

Hoş geldin bebek, sefalar getirdin! Nur topu gibi bir çocuğunuz oldu ve onun fiziksel gelişimi için oldukça heyecanlısınız. Hangimiz heyecanlı …

Ay Ay İdeal Bebek Kiloları Ne Kadar Olmalı?
06.08.2022
124
A+
A-

Hoş geldin bebek, sefalar getirdin! Nur topu gibi bir çocuğunuz oldu ve onun fiziksel gelişimi için oldukça heyecanlısınız. Hangimiz heyecanlı olmadık veya olmayacağız ki? Yenidoğan bir bebek ilk 4 hafta boyunca sıklıkla kaka yapma eğilimindedir.

Bu durum bazı ebeveynlerin aklına şu komik ve bir o kadar doğru soruyu getirir; gidenlerin yerini nasıl dolduracağız? Ancak ilk önce odaklanmamız gereken ay ay ideal bebek kilolarının bağlı olduğu faktörleri inceleyelim.

Ay ay ideal bebek kilosu ne kadar olmalı, nasıl artmalı?

Yenidoğan bebeklerde kilo farkı neden görülür?
Doğum sonrası bebek gelişimi
İlk 3 ay erkek bebek kilosu nasıl olmalı?
İlk 3 ay kız bebek kilosu nasıl Olmalı?
Ay ay ideal bebek kilosu nasıl artmalı?

Yenidoğan bebeklerde kilo farkı neden görülür?

  • Genetik Faktörler: Ebeveynin fizyolojik ve genetik özellikleri bebeğin kilosu söz konusu olduğunda ilk akla gelen özelliklerdendir.
  • Hamilelik Süresi: Annenin hamilelik süresi bebeğin kilosunu kesinlikle etkiler. Örneğin tahmini doğum tarihinden önce doğan bebeklerde genellikle daha az kiloda doğma gözlemlenir.
  • Hamilelikte Beslenme: Hamilelik süresince annenin dengeli ve sağlıklı beslenmesi, bebeğin rahimde sağlıklı bir şekilde gelişimini sağlar ve kilosunu önemli ölçüde etkiler.
  • Hamilelikte Yaşam Tarzı Alışkanlıkları: Alkol ve sigara tüketimi veya bebek için zararlı olabilecek olan bazı ilaçların kullanımı, başka sorunlara yol açabileceği gibi bebeğin kilosunu da olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir.

  • Hamilelik Sırasında Annenin Sağlık Koşulları: Annenin geçirmiş olduğu rahatsızlıklar (gebelik diyabeti, obezite vb.) bebek kilosunu etkileyebilmektedir.
  • Rahimdeki Bebek Sayısı: Rahimdeki bebek sayısına göre de paylaşılan alan bebek kilosunu etkileyebilmektedir. İkizlerin, normal bebeklere göre daha az kilolarda doğduğunu duymuş olabilirsiniz. Bu paylaşılan alandan ve anne karnında iki bebeğin olmasının getirdiği diğer etkenlerden kaynaklanabilir.
  • Bebeğin Cinsiyeti: Az bir fark görülüyor olsa da, erkek bebeklerin kız bebeklere göre daha büyük doğuyor olduğu gözlemlenebilir. Tabii ki bebekten bebeğe ve diğer tüm koşullara göre değişen, genel bir durumdur.
  • Bebeğin Sağlığı: Enfeksiyon, doğum sürecindeki sorunlar gibi tıbbi açılardan meydana gelen durumlar kiloyu etkileyen faktörlerinden bir diğeridir.

Gelişim şimdi Başlıyor; doğum sonrası bebek gelişimi

Bebeğin doğum sonrası ilk günlerde kilo kaybettiğini biliyor muydunuz? Daha önce bu durum ile karşılaşmamış veya bu bilgiyi bilmeyen ebeveynler bebeğin doğumundan sonraki ilk günlerde yaşadığı kilo kaybında oldukça endişeye kapılırlar. Ancak bu durum oldukça normaldir. Uzmanlar, bebeğin doğumundan 1 hafta veya 1.5 hafta içerisinde doğum kilosuna tekrar geri döneceğini belirtir.

Bebeğin ilk yarım yıl boyunca ayda ortalama olarak 750 gram alması, iyi bir beslenme planı yapıldığını ve uygulandığını gösterir. Ancak ilk 6 aydan sonraki bebek gelişimi, ilk yarım yıla oran ile biraz daha yavaşlar. Uzmanlar bu yavaşlamayı şu matematik hesabı ile anlatır; ilk 6 ayda bebeğin 750 gram alması iyi bir netice olarak sayılır. İkinci altı ayda bu gramaj sınırı 500’e düşürülür ve 500 barajı oldukça başarılı olarak kabul edilir. Ancak bu oranlar cinsiyete göre farklılıklar gösterir.

İlk 3 ay erkek bebek kilosu nasıl olmalı?

İlk ayını dolduran erkek bebeklerin alt kilo sınırı 3 olarak uzmanlar tarafından kabul edilir. Uzmanlar tarafından kabul edilen ortalama 4.5, en yüksek kilo ise 5 kilo 750 gramdır. Bu sınırlar içerisinde olmayan erkek bebekler sağlıksız olarak kabul edilir ve gelişimleri mutlaka bir doktor gözetiminde yapılmalıdır. İkinci ayda ise ortalama erkek bebek kilosu 5 kilo 250 gram olarak kabul edilir. İlk üç ayını dolduran erkek bebeklerin 7.5 kilogram ağırlığı geçmeleri halinde ise doktor gözetimi ilk aydaki gibi kaçınılmaz bir hal almaktadır. Dördüncü ayda ise ideal erkek bebek kilosu ortalama 6.5 kilo olarak tıp çevrelerince kabul görmüştür. 8 kilo 250 gramlık sınır ise 4 aylık bir bebeğin en üst kilo sınırı olarak belirlenmiştir.

İlk 3 ay kız bebek kilosu nasıl Olmalı?

Kız bebekler ilk ayını doldurduğunda ortalama 4 kilogram ağırlığa sahip olması beklenir. Uzmanlara göre kız bebeklerde ilk ay için kilo alt sınırı 2 kilo 900 gramdır. Üst sınır ise 5 kilo 400 gram olarak kabul edilir. Bebek gelişiminde ilk ay oldukça önemlidir ve ilk ay içerisindeki kilo sınırları aşıldı veya altında kalındı ise mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. İkinci ayda ise kız bebeklerin sahip olması gereken en alt kilo limiti 3 kilo 500 gramdır. Üçüncü ayını dolduran kız çocuklarında ortalama 5 kilo 900 gram olarak uzmanlar tarafından belirlenmiştir. Üçüncü ayını doldurmuş bir kız bebek en az 4 kilo olmalıdır. 4 kilogramlık bu sınırın altında kalındı ise doktor gözetimi oldukça önemli bir hal alır. Dördüncü aydaki durum ise kız bebekler için daha farklı bir hal taşır. Dördüncü ayını doldurmuş bir kız çocuğun ortalama 6 kilo 300 gram ağırlığında olması beklenir.

Ay ay ideal bebek kilosu nasıl artmalı?

Bir bebeğin doğumda kilosu ortalama olarak 2.5-4.0 kg arasında bulunmaktadır. Yaşamın ilk yılında kilo alımı yine ortalama düzeyde seyreder. Kilo alımı ay ay farklılaşır. İlk üç ay ortalama 750 gram alınır. 4., 5. ve 6. aylarda ise kilo alımı 600 gram civarında seyreder.

Sonraki üç ay ise 450 gram olarak öne çıkar. 10., 11. ve 12. ayda ise kilo alımı ortalama olarak 200 gramdır. Bebek bir yılını tamamladığında, doğum kilosunun yaklaşık 3 katına çıktığı görülmektedir.

Bu içeriğimizde ay ay ideal bebek kilosu ne kadar olmalı, bunu inceledik. Anlattıklarımız yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. En doğru ve size özel bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.