AB destekli, Yunanistan ve Bulgaristan’daki büyük limanları birbirine bağlayarak kargo ve yolcular için önemli ölçüde zaman tasarrufu sağlama ve İstanbul Boğazını bypass etme iddiasındaki Sea2Sea demiryolu projesi yine gündemde.
Türkiye Kanal İstanbul ile yeni bir çağın kapısını aralama iddiasıyla denizlerdeki lojistik hakimiyeti için dünyaya meydan okurken Avrupa Birliği’nin 2011’den bu yana geliştimrye çalıştığı Sea2Sea koridoru Yunan basınında yine gündem oldu.
Sea2Sea demiryolu hattı Bulgaristan’ın Karadeniz limanları Burgaz, Varna ve Tuna nehri limanı Ruse’u, Yunanistan’ın Ege Denizi limanı olan Dedeağaç ve Kavala limanlarına bağlayacak.
Yunan Devlet Ajansı AMNA’nın haberine göre Yunanistan ve Bulgaristan’ın ortak başlatttığı mega projesi Sea2Sea Yunanistan’ı Güneydoğu Avrupa’da kilit bir yük ve taşımacılık merkezi haline getirme potansiyeline sahip.
SELANİK – TOXOTES YENİ DEMIRYOLU HATTI
Doğu Demiryolu hattının en önemli bölümü 1.68 milyar Avro bütçeli Selanik – Toxotes yeni demiryolu hattının inşası oluşturuyor.
STRATEJİK DEDEAĞAÇ – ORMENIO HATTINA 1 MİLYAR AVRO!
Dedeağaç’tan Ormenio’ya uzanan mevcut sınır ötesi 176 km’lik hattın 1.08 milyar Avro tutarındaki iyileştirme projesi, Ormenio’da Bulgaristan ve Pythio’da Türkiye ile olan sınır ötesi bağlantıları iyileştiren stratejik öneme sahip bir proje.
MERİÇ NEHRİ BOYUNCA UZANACAK
Hattın, Meriç Nehri boyunca uzanması hem yük hem de yolcu trafiğini artırması hedefleniyor.
İSTANBUL BOĞAZINI BYPASS EDECEK
Bu demiryolu koridoru, Karadeniz limanlarının hinterlandına alternatif bir kara köprüsü sunarak tedarik zinciri yönetiminde daha az riskle daha sürdürülebilir bir çözüm sağlıyor. İstanbul Boğazı’nın bypass edilmesiyle kargo ve yolcular için önemli ölçüde zaman tasarrufu sağlanacaktır.
BOĞAZ’IN YILDA 650 MİLYON OLAN KONTEYNER TRAFİĞİNDEN PAY KOPARTILACAK
Haberde “Proje faaliyete geçtiğinde, Boğaz’ın yılda 650 milyon olan konteyner trafiğinin bir kısmını çekeceği tahmin edilmektedir.” ifadeleri yer aldı.