enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6416
EURO
36,4680
ALTIN
2.935,59
BIST
9.614,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Az Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

Asteroit Ryugu Dünya’nın Yapı Taşlarından Biri Olabilir

Hayabusa2 sondası kozmik ışınlardan ya da güneş ışıdığından etkilenmeyen yeraltı materyallerinin toplanması ve bunların zarar görmeden Dünya’ya …

Asteroit Ryugu Dünya’nın Yapı Taşlarından Biri Olabilir
10.06.2022
179
A+
A-

Hayabusa2 sondası kozmik ışınlardan ya da güneş ışıdığından etkilenmeyen yeraltı materyallerinin toplanması ve bunların zarar görmeden Dünya’ya taşınması konusunda görevlendirilmiş bir sondaydı. 2019 ve 2020 yılında iki kez asteroit Ryugu’ya inen ve bir asteroidden ilk kez yer altı örnekleri toplayan Hayabusa2 2020’nin sonlarında Dünya’ya inmişti.

Japon Uzay Araştırmaları Ajansı(JAXA) tarafından görevlendirilen sondanın Güneş sisteminin geçmişine dair değerli örnekleri getirmesi bekleniyordu. Sondadan alınan örneklerin analizine göre, Dünya’daki bir laboratuvarda bugüne kadar incelenmiş en ilkel materyallerden bazıları ortaya çıktı.

Ryugu Dünya’nın yapı taşlarından biri olabilir

2018 yılında asteroit Ryugu’ya ulaşan Hayabusa2 uzay aracı Asteroitten 5.4 gramlık iki küçük regolit örneği almıştı. Bu örnekler daha sonra Aralık 2020’de paraşütle donatılmış bir kapsül içinde Dünya’ya inmişti. Örnekler Tokyo Teknoloji Enstitüsü’nde profesör olan Tetsuya Yokoyama liderliğindeki bir ekip de dahil olmak üzere bilimsel gruplar arasında dağıtıldı. Ekibin yeni bulduğu sonuçlara göre, elde edilen örneklerin bileşeni, şimdiye kadar bulunan, güneşi ve gezegenleri oluşturmak için yoğunlaşan gaz bulutu olan güneş nebulasına en çok benzerliğe sahip bileşen olduğunu ortaya çıkardı. Yani bulunan bileşen, 4,5 milyar yıl önce güneş sistemini oluşturan maddelerden oluşuyor.

Japonya’daki Hokkaido Üniversitesi’nde profesör olan Hisayoshi Yurimoto yaptığı açıklamada, Ryugu’nun Dünya’nın yapı taşlarından biri olduğunu ve çok eski olduğu için gezegenleri oluşturan maddelerden oluştuğunu belirtti. Bulgular, Ryugu’nun ilkel malzemelerden yapıldığını belirten eski araştırmaları da desteklemiş oluyor. Ryugu’nun bugüne kadar tam olarak kaç yaşında olduğu bilinmiyordu.

Ryugu, güneş sisteminin oluşumundan 5 milyon yıl sonra oluşmuş olabilir

Yapılan araştırmalar Ryugu’nun 27 ila 47 santigrat derece sıcaklık oluştuğunu ve güneş sisteminin oluşmaya başlamasından yaklaşık 5 milyon yıl sonra oluşmaya başlamış olabileceğini gösteriyor. 900 metre çapındaki Ryugu’nun küçük bir boyuta sahip olduğunu belirten araştırmacılar, asteroidin daha büyük bir asteroitten kopmuş olabileceğini düşünüyorlar.

Dünya’da bugüne kadar incelenen hiçbir meteorittik veya asteroit materyalin bu kadar ilkel ve bozulmuş şekilde görünmediğini belirten araştırma ekibi, bunun Hayabusa2’nin getirdiği örneklerin yalnızca başlangıcı olduğunu ve bir sonraki adımda gezegenler oluşurken erken güneş sistemindeki çeşitli elementlerin ve bunların izotoplarının bolluğunu belirlemek için çalışmalar yapılacağını açıkladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.