enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Arkeologların, “Biz açamayız” dediği mezarın içine bakıldı: Bu gerçekten çok ilginç bir durum

18. Hanedan’ın ikinci firavunu olan I. Amenhotep’in mezarının daha önceden açılması kararlaştırılmıştı. Ancak arkeologlar, bu işlemi kendilerinin …

Arkeologların, “Biz açamayız” dediği mezarın içine bakıldı: Bu gerçekten çok ilginç bir durum
29.12.2021
184
A+
A-

18. Hanedan’ın ikinci firavunu olan I. Amenhotep’in mezarının daha önceden açılması kararlaştırılmıştı. Ancak arkeologlar, bu işlemi kendilerinin yapamayacağını belirtti. Bu durum üzerine I. Amenhotep’in mumyasının içi X ışınlarıyla incelendi. Bulgular, 18. Hanedan’ın ikinci firavunu olan I. Amenhotep’in yaşamı ve ölümüyle ilgili gizemleri aydınlattı.

DİŞLERİ SAPASAĞLAM KALMIŞ

Hakemli bilimsel dergi Frontiers in Medicine’de yayımlanan araştırmanın arkasındaki ekipten Radyolog Seher Salim, firavunun dar çenesi, küçük burnu ve kıvırcık saçlarıyla fiziksel açıdan babasına benzediğini söyledi. Firavunun dişleri de yaklaşık 3 bin 500 yıl önce yaşamış biri için şaşırtıcı derecede sağlam ve bakımlıydı.

ARKEOLOGLAR AÇMAYA CESARET EDEMEDİ

Salim, “Pek çok kraliyet mumyasının dişleri kötüydü ama Amenhotep’in dişleri güzeldi” diye konuştu. Firavunun çiçek çelenkleri ve bir ahşap yüz maskesiyle süslenmiş mumyası çok hassas olduğu için, arkeologlar onu açmaya hiçbir zaman cesaret edemedi. 1881’de keşfedilen kalıntılar bu nedenle, 19. ve 20. yüzyıllarda bulunan ve henüz açılamayan tek kraliyet mumyası olarak kaldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.