enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C
SON DAKİKA
23:56 Aliağa Belediyesi’nde Yeni Dönem Görev Dağılımı Belli Oldu
23:55 Jeoloji Festivali’nin açılışını Başkan Tugay yaptı İzmir depreme bilimin ışığında hazırlanacak
19:33 Aydın Büyükşehir Belediyesi, il genelinde yol yapım ve yenileme çalışmalarını aralıksız sürdürmeye devam ediyor
19:32 Başkan Cemil Tugay, Çin’in Gansu Eyaleti heyetini ağırladı
19:31 Sivas Belediye Başkanı Dr. Adem Uzun, saha gezileri kapsamında Şeyh Şamil Spor Kompleksi ve Fatih Kültür Merkezi’ni ziyaret etti
19:29 Duayen iş insanı Yücel Kurttepeli, hayatını kaybetti…
19:28 Bayrampaşa’daki parklarda bahar temizliği ve bakım çalışması yapılıyor
19:19 Milas Belediyesi personelleri tarafından bulunan para, sahibinin belirlenmesinin ardından teslim edildi
19:17 Başkan Altay Örnek Davranışıyla Sosyal Medyada Büyük Beğeni Toplayan Liseli Gençle Buluştu
19:16 Zabıtadan okul kantinlerinde denetim
19:15 Kemer’de “Exhibition Türkiye 2024” workshop gerçekleştirildi
19:14 Edremit Belediyesi Ali Ekber Çiçek’i andı
19:13 Ödemiş Belediyesi ve STK işbirliği ile kent estetiğine dokunuşlar
19:11 İnegöl Hayvan Pazarının Kotra İhale Tarihi Belli Oldu
19:09 Bayrampaşa Belediyesi’nden öğrencilere geri dönüşüm eğitimi
18:50 Kurumların beyan ve ödeme süreleri uzadı
18:46 Başkan Altay Hacıveyiszade Camii’nde Vatandaşlarla Buluştu
18:45 Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Cuma buluşmaları kapsamında Binkonutlar Mahallesi’nde vatandaşlarla bir araya geldi
18:44 Gölcük Koray Aydın Parkı mevkiinde bulunan atıl haldeki kalıcı iş merkezi, Gölcük Belediyesi’nin girişimleri sonucunda eğitim yuvasına dönüştü
18:07 Hasan Akgün’den, Mehmet Özcan’a ziyaret
TÜMÜNÜ GÖSTER →

API Nedir ve Ne İşe Yarar?

İnternet ve yazılım dünyasında kullanılan pek çok farklı tanım var. Bunlardan bazılarına hepimiz aşinayız, bazılarını ise duymuyoruz bile. Eğer …

API Nedir ve Ne İşe Yarar?
27.12.2021
355
A+
A-

İnternet ve yazılım dünyasında kullanılan pek çok farklı tanım var. Bunlardan bazılarına hepimiz aşinayız, bazılarını ise duymuyoruz bile. Eğer bir yazılımcı, geliştirici değilseniz duymanız da gerekmez. Ancak bunlardan bir tanesi var ki ona hakim olmasak bile iyi ki var olduğunu bilmeliyiz; API. İnternet tabanlı herhangi bir uygulama kullanabiliyorsanız emin olun bunun tek nedeni API arayüzüdür.

API arayüzü yazılımları birbirine bağlar, internet dünyasında işlerin doğru bir şekilde işlemesini sağlar ve biz farkında olmasak bile kullanıcıların en önemli güvenlik duvarını oluşturur. Bu nedenle hem en çok para harcanan hem de en çok para kazanılan dijital alanlardan biri olarak görülür. Gelin API nedir, ne işe yarar, nasıl çalışır gibi merak edilen soruları biraz daha yakından inceleyelim.

API nedir?

Application Programming Interface, Türkçesi ile Uygulama Programlama Arayüzü, kısaca API; en geniş tanımıyla iki yazılım ve bir sunucu arasındaki bağlantıyı sağlayan bir protokoldür. Kullanıcının kullanmakta olduğu uygulama, uygulamanın kullandığı sunucu ve sunucunun kaynak olarak gördüğü yazılım arasındaki bağlantıyı API sağlar.

API nerelerde kullanılır?

Her yerde demek, emin olun yanlış olmayacaktır. Yazılım kütüphanelerinde, internet tabanlı uygulamalarda, donanımlarda, işletim sistemlerinde ve farklı veritabanlarında API kullanılmaktadır. İstemci ve sunucu arasındaki bağlantıyı sağladığı için internet üzerinden erişim sağlanan tüm uygulamalarda API başroldedir.

API nasıl çalışır?

İnternet tabanlı bir uygulamayı açtınız ve bir şey yaptınız, herhangi bir şey. Bu yaptığınız şeyin talebi API tarafından sunucuya aktarılır. Sunucu bu taleple kaynağa başvurur. Kaynak, sunucuya geri dönüş sağlar. Sunucu, bu geri dönüşü API aracılığıyla uygulamaya iletir ve sonuç olarak yaptığınız şeyin karşılığını uygulamada görmüş olursunuz.

API ne işe yarar?

API arayüzünün aslında var olan sistemin çalışması için gerekli en önemli aktör olduğu açık bir gerçek. Ancak tek işlevi bu değil. API aynı zamanda kullanıcılar için bir güvenlik duvarı oluşturuyor. Tüm verilerinizi uygulamanın ortak sunucusu ile paylaşmak yerine yalnızca tek bir talebi API ile sunuya gönderdiğiniz için verilerinizin tam güvenliği sağlanıyor. Bu açıdan API bir anahtar görevi de görmektedir.

API ne zamandan beri kullanılıyor?

Tüm bu sistemler yeni gibi görünseler bile aslında API arayüzünün ilk temelleri 1940’lı yıllarda modüler yazılım kitaplıkları üzerine çalışılırken atıldı. Application Program Interface ile ilk karşılaşmamız ise 1968 yılında yayımlanan bir makalede gerçekleşti. 1970’li yıllarda da adından söz ettiren API, 1990’lı yıllarda son tanımını kazandı ve belirli görevleri yerine getirmek için ortaya konulan bir dizi hizmet şeklinde tanımlandı.

API türleri nelerdir?

  • Open API ya da Public API, anahtarlı ya da anahtarsız olarak herkesin kullanımına açıktır.
  • Internal API ya da Private API, dahili sistemlerde kullanılır ve diğer kullanıcılara kapalıdır.
  • Partner API, birden fazla iş ortağı arasında kullanılır ve diğer kullanıcılara kapalıdır.
  • Composite API, birden çok veri ve hizmetin API arayüzlerini birleştirir.

API gerçekten gerekli mi?

Şöyle düşünelim; bir iOS mobil uygulaması var ve iPhone kamerasını kullanması gerekiyor. Eğer API olmasaydı bu geliştirici sıfırdan bir kamera yazılımı oluşturmak zorunda kalırdı. Parmak izi destekli bir Android mobil uygulaması eğer API kullanmasaydı her cihaz için özel bir parmak izi yazılımı oluşturmak zorunda kalırdı.

Bunlar yalnızca bariz örneklerden bazıları. Akıllı telefonunuzda hava durumunu kontrol etmek için bile API kullanılıyor. Windows işletim sisteminde basit bir iletişim penceresi bile API ile sağlanıyor. Yani eğer API arayüzleri bu kadar yaygın olarak kullanılıyor olmasaydı hepimiz kendi cihazımıza özel yazılımlar geliştirmek zorunda kalırdık.

Anlaşılır bir API örneği:

Kafalar haklı olarak biraz karışmış olabilir, bir de şu örnek üzerinden bakalım. Bir restorana oturdunuz, menüye baktınız, garsona sipariş verdiniz, garson mutfağa siparişinizi söyledi, yemek hazırlandı, garson yemeğinizi getirdi ve mutlu son. İşte bu hikayedeki garson ile dijital dünyada API’ın görevi aynıdır.

Yazılımları birbirine bağlayan ve internet tabanlı uygulamaların temelini oluşturan API nedir, ne işe yarar, nasıl çalışır gibi merak edilen soruları yanıtladık ve konu hakkında bilmeniz gereken detaylardan bahsettik.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.