enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C

Anne psikolojisi bebeği nasıl etkiler? Annenin üzüntüsü bebeği etkiler mi? Anne psikolojisi

Bireyin sağlıklı gelişimi henüz anne karnındayken başlamaktadır. Anne karnındaki bebek annenin duygularının parçalarını taşımaktadır. Dolayısıyla …

Anne psikolojisi bebeği nasıl etkiler? Annenin üzüntüsü bebeği etkiler mi? Anne psikolojisi
30.06.2022
108
A+
A-

Bireyin sağlıklı gelişimi henüz anne karnındayken başlamaktadır. Anne karnındaki bebek annenin duygularının parçalarını taşımaktadır. Dolayısıyla annenin yaşadığı her duygusal durum bebeğin geleceğini ve ruh halini çizmekte önem rol oynar. Annenin psikolojisi doğduktan sonra bebeği nasıl etkilediğini uzmanlar açıkladı. Anne psikolojisi bebeği nasıl etkiler? Annenin üzüntüsü bebeği etkiler mi?

Annelerin psikolojik durumu, bebeğin psikolojisi doğrudan etkilediğini belirten uzmanlar, annenin içinde bulunduğu aile sisteminin de anneyi etkilediğini belirtti. Annenin fedakarlığı ve hayatla savaşı ön planda yerini aldığında, yorgun, bitkin ve sağlığı kötüye gittiğini ve çocuklarına da iyi gelmediği ortaya kondu. “Mutlu anne, mutlu çocuk ve mutlu aile” kavramı üzerinden açıklanan mesele, annenin mutluluğu ve huzuru üzerinde yoğun olarak durdu.

anne ve çocuğu

ANNE PSİKOLOJİSİ BEBEĞİ NASIL ETKİLER?

Annelik tüm zamanların en güzel duygusu ve zaman dilimi olarak geçse de bir yandan da dünyanın en zor işi olarak kabul görmüştür. Pandeminin de ortaya çıkmasıyla birlikte izole olarak çocuklarıyla ilgilenen annelerin en büyük sıkıntılarından biri ise sosyal yaşama duydukları özlem ve hasrettir. Sonrasında yaygınlaşan evden çalışma sistemi, bebeğin yada çocuğun bakımı, ev işleri gibi rutin çalışma şartlarıyla çocukla teması azalan annenin bir taraftan mali olarak karşımıza çıkan gergin durumlar karşısında mutlu olmadığı görülmektedir. Üstüne üstlük bu stres ve gerginliği anlayan bebeğin ya da çocuğun hırçın olması da çok normal karşılanmaktadır. 

anne ve çocuğu

Bu durumlar karşısında yapılan bir araştırmayla ortaya konulan durumlardan biri de anne olan %44 kadının depresif belirtiler gösterdiğidir. Uzmanlar, annelerin de toplumun geri kalan kısmı gibi tükenmişlik sendromunda olabileceğinin uyarısını yaptı. 

üzüntülü anne

Bir annenin iyi olması çocuğun iyi olması anlamına gelmektedir. Bu durumun farkında olan anneler için durum daha zorlayıcı bir hal alıyor. Sürekli güçlü olmaya çalışma ve sürekli ayakta kalma gibi kendini yoran bir stresin altına girdiğinde anne daha da kötü hissetmeye başlamaktadır. Bu cümleyle ortaya konmak istenilen meselenin, annenin kendine zaman ayırması olduğunu belirten uzmanlar, aile için iş dağılımının olması gerektiğinin altını çizdi. Bir insanın kendine zaman ayırması eğlenmesi ve huzurlu hissetmesi dolayısıyla çocuğun ya da bebeğinde gelişimsel sürecini ve ruh halini etkileyecektir. Kısacası annenin kendini iyi hissetmesi için, sosyal imkanların arttırılması, iş dağılımı yapılması, gerginlik oluşturacak durumların çözüme kavuşturulması gerekmektedir. Bir anne bir nesil demek olduğunu belirten uzmanlar bu konuda davranışıyla bir nesli değişebileceğini belirtti. Kendine zaman ayıran anneyi gören çocuk, kendisi içinde bunu yapması gerektiğini anlayacaktır. 

anne adayı

ANNENİN ÜZÜNTÜSÜ BEBEĞİ ETKİLER Mİ?

Anne psikolojisinde, anneye binen yük ve sorumluluk bebeğin dünyaya gelmesiyle daha da yorucu ve sorumluluk gerektiren bir rol olmaktadır. Bu sorumluluk ruhsal zorlanmaları tetiklemesiyle birlikte, pandemi döneminin etkileri göz önüne koyulduğunda, üzüntülü bir annenin ağlayan bebeği olması normaldir. Bir çocuğun karakteri 3 yaşına kadar oluşmakta olduğunu belirten uzmanlar, çocuğun bu sürece annen karnından itibaren alışması durumunda ilerleyen yaşantısında stresli ve gergin, hırçın, agresif karakterli olması olasılıklar dahilinde olduğunu açıkladı.

anne ve çocuğu

Nasıl ki bir anne yemeğini yemeden süt veremez, çocuğunu emziremezse aile fertlerinin ilk olarak anneye yoğunlaşması ve iyi hissettirmesi gerekmektedir. Üzüntülü bir annenin emzirdiği çocuğa da geçeceği zihinlerden çıkarılmamalıdır. Ayrıca stresli, üzgün bir annenin sütten kesilebileceği riski bulunmasıyla birlikte, daha büyük çocuklar açısından stresli yaşama duyulan alışkanlık devam edebilmektedir.

mutlu aile

ANNE + BABANIN İLETİŞİMİ = ÇOCUĞUN DÜNYA İLE İLETİŞİMİ

Çocuklar dünyaya ilk geldikleri andan itibaren anne ve babalarından insanlarla nasıl iletişim kuracağını öğrenir. Dünyadaki tüm ilişkileri de bu tarzda ilerleme gösterir. Dolayısıyla stresli ve gergin bir anne karşısında sessiz kalan çocuk, dünya üzerinde stresli birilerini gördüğünde sessizliği seçerken, sessiz birilerine geldiğinde stresli olmayı tercih edecektir. Öğrenilmiş davranış modeli bu şekilde zihninde yer edecektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.