Teknolojinin gelişimiyle tıp dünyasında her geçen gün bir ilke imza atılırken, bugün o ilklerden birisi daha geldi. İspanya’daki Nörobilimler …
Teknolojinin gelişimiyle tıp dünyasında her geçen gün bir ilke imza atılırken, bugün o ilklerden birisi daha geldi. İspanya’daki Nörobilimler Enstitüsü’nden uzmanlar, tarihte ilk kez beyindeki sinir dokusunun iltihaplanması durumu olan ‘nöroinflamasyon’u görüntülemeyi başardı. Üstelik enfeksiyon, yüksek detay ile gözlemlendi.
Nöroinflamasyon, normal şartlarda MRI cihazı ile görüntülemezken uzmanlar bu noktada özel bir sürece başvurdu. Uzmanlar, difüzyon ağırlıklı MRI’ın nöroinflamasyonun kaynağında bulunan iki tür beyin hücresi olan mikroglia ve astrositlerin aktivasyonunu ve gelişimini farklı bir şekilde tespit edebildiğini keşfetti.
Peki bu keşif ne anlama geliyor?
Uzmanların yenilikçi bir yöntem ile mümkün kıldığı yeni keşif, parkinson, Alzheimer ve Huntington hastalıkları gibi nörodejeneratif hastalıkların araştırma ve gidişatını değiştirmek için ilk temel olma potansiyeli taşıyor. Zira bu hastalıkların kaynağı ve ilerlemesini sağlayan nedenlerden birisi de söz konusu iki beyin hücresinin sürekli aktivasyonu ile ortaya çıkan kronik inflamasyon.
Bunun yanı sıra uzmanlar, yeni geliştirdikleri tekniğin her iki koşulun da ayırt edilebilmesi için nörodejenerasyonlu ve nerodejenerasyonsuz iflamasyonu saptamak için hassas ve spesifik olduğunu gösterdi. Son olarak tekniğin multipl skelerozun (MS hastalığı) inflamasyon ve demiyelinizasyon özelliklerini ayırt etmeyi mümkün kıldığını paylaştı.