enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6492
EURO
36,3613
ALTIN
2.928,71
BIST
9.636,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

Altun: “Türkiye deneyimlerini paylaşmaya hazır”

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Al Jazeera haber sitesi için “Türkiye Mülteci Krizi Konusunda Avrupa’ya Neler Öğretebilir …

Altun: “Türkiye deneyimlerini paylaşmaya hazır”
25.03.2022
181
A+
A-

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Al Jazeera haber sitesi için “Türkiye Mülteci Krizi Konusunda Avrupa’ya Neler Öğretebilir?” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

ANKARA (İGFA) – İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Al Jazeera’de “Türkiye, Mülteci Krizi Konusunda Avrupa’ya Neler Öğretebilir?” başlıklı bir yazı kaleme aldığı bildirildi.

Makalesinde Ukrayna’da savaşın başlamasıyla birlikte bölgede yeni bir mülteci krizinin baş gösterdiğine işaret eden Başkan Altun, yalnızca 4 hafta içinde 3,5 milyona yakın Ukraynalının komşu ülkelere sığındığına vurgu yaptı.

Avrupa’nın mevcut insani krizle nasıl başa çıkacağını hesaplarken Türkiye’den öğreneceği çok şey bulunduğunu belirten İletişim Başkanı Altun, pek çok Avrupa ülkesinin “önce güvenlik” odaklı sığınma politikalarına karşın Türkiye’nin yıllardır Orta Doğu’dan gelen mülteci dalgalarını etkili ve insani bir şekilde ele aldığını kaydetti. Türkiye’nin 10 yılı aşkın bir süredir Suriye’de savaştan kaçan mültecilerin sığındıkları başlıca ülke konumunda olduğunu anımsatan Altun, mevcut durumda Suriyeliler başta olmak üzere çeşitli ülkelerden 4 milyonun üzerinde mülteciye ev sahipliği yaptığını belirtti.

Türkiye’nin mültecilere daima insanca ve saygılı bir şekilde davrandığını ifade eden İletişim Başkanı Altun, makalesine, “Halkımız bu insanlara kollarını açmış ve onlarla yıllarca ekmeklerini severek paylaşmıştır. Pek çok siyasetçinin kısa yoldan siyasi kazançlar için başvurduğu göç karşıtı söylemlerin yapıldığı Avrupa’daki durumun aksine, Türk yönetimi, muhalefetin ülkedeki mülteci karşıtı duyguları körükleme girişimlerine sürekli olarak direnmiştir. Türk devleti, çok sayıda terör saldırısına rağmen mültecileri günah keçisi ilan etmeyi reddetmiştir. Nereden olurlarsa olsunlar, mülteciler Türkiye’de kendilerine sığınacak bir liman bulmuşlardır” ifadelerine yer verdi.

İletişim Başkanı Altun, bir mülteci krizi ile karşı karşıya kalındığında bu tür sorunların askerî değil, yaratıcı siyasi çözümlerle ele alınması gerektiği bilinciyle, çatışmalara hep beraber etkin çözüm yolları aranması gerektiğini savundu.

Türkiye’nin Suriye çatışmasının insani sonuçlarıyla ilgili deneyiminin, Ukrayna’da olan bitenin yol açacağı sonuçlardan endişe duyan herkesi yakından ilgilendirdiğini anlatan İletişim Başkanı Altun, Batının Suriye krizi esnasında yaptığı hataları tekrarlamaması ve mevcut durumda güvenlikleştirme yaklaşımıyla kolay yolu seçmek yerine insani bir mülteci politikası benimsemesi gerektiğini dile getirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.