enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C

Altın, dolar ve petrolde son durum! Baş döndüren düşüş…

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi TL üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Dün dolar/TL 14.52’den 14.65’e yükselmişti. Dolar yeni güne ise …

Altın, dolar ve petrolde son durum! Baş döndüren düşüş…
10.03.2022
167
A+
A-

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi TL üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Dün dolar/TL 14.52’den 14.65’e yükselmişti.

Dolar yeni güne ise 14.68 liraya yükseldi.

Ukrayna’daki savaşın başından bu yana doların TL karşısındaki yükselişi yüzde 6’yı aştı.

ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM

Risk iştahının artması altın fiyatını 2000 dolar/ons seviyesinin altına çekti

Uluslararası piyasalarda spot altın fiyatı, petrol fiyatlarındaki sert geri çekilmenin ve yatırımcıların risk iştahının geri gelmesinin etkisiyle 2000 dolar/ons seviyesinin altına geldi.

Bu gerilemede ABD 10 yıl vadeli Hazine kağıdı getirilerinin 3 gün üst üste yükselmesi de etkili oldu.

Spot altın fiyatı 1970 dolar/ons seviyesine kadar geri çekilmenin ardından 1978,13 dolar/ons seviyesinden işlem görüyor.

Piyasalarda bugün gözler ABD’de açıklanacak Şubat ayı enflasyon verisinde olacak.

Teknik analizler ise spot altında 1976 dolar/ons seviyesinin altına inilmesi halinde 1952 dolar/ons seviyesinin görüyebileceğine işaret ediyor. Yukarı hareketlerde ise direnç seviyeleri 1998 ve 2027 dolar/ons.

PETROL FİYATLARINDA SON DURUM

Petrolde sert düşüşün ardından fiyatlamalarda dalgalanma görülüyor.

Çarşamba günü Birleşik Arap Emirlikleri’nin OPEC+ koalisyonuna yönelik üretimi artırma çağrısı ardından yüzde 10’un üzerinde düşüş kaydeden petrol fiyatlarında söz konusu düşüşün devam etmediği izlendi.

Brent petrol 112 dolar seviyesinde işlem görüyor. Çarşamba günü Brent petrolde düşüş yüzde 13’e ulaşmıştı. ABD tipi ham petrolde ise işlemler 110 dolar civarında geçiyor. ABD tipi ham petrolde bir önceki gün düşüş ise yüzde 12 olarak kaydedilmişti.

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ’NDEN PİYASAYI SALLAYAN ÇAĞRI

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Washington Büyükelçisi Yousef el Otaiba, petrol üretim artışlarını desteklediklerini ve OPEC+ koalisyonunun daha yüksek üretim seviyelerini düşünmeye teşvik edeceklerini bildirdi.

Otaiba, yazılı açıklamasında, BAE’nin 50 yılı aşkın süredir küresel pazarlar için “güvenilir ve sorumlu” bir enerji tedarikçisi olduğunu belirtti.

BAE’nin, enerji piyasalarındaki istikrarın, küresel ekonomi için kritik olduğuna inandığını vurguladı.

OPEC+ koalisyonu arasında Rusya kritik bir üye olarak öne çıkarken, Birleşik Arap Emirlikleri de koalisyonun üçüncü büyük üreticisi konumunda.

ABD’DEN PETROL ÜRETİMİNİ ARTIRMA ÇAĞRISI

Birleşik Arap Emirlikleri’nin çağrısı ABD tarafında memnuniyetle karşılanırken, ABD Enerji Bakanı’ndan da benzer bir çağrı geldi.

ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm, Rusya-Ukrayna savaşının ardından artan enerji krizi nedeniyle petrol ve doğalgaz üreticilerine arzı artırma çağrısında bulundu.

Granholm, CERAWeek Enerji Konferansı’nda yaptığı konuşmada, artan akaryakıt fiyatlarının etkilerinin ağır olduğunu söyledi.

Piyasanın istikrara kavuşması için kısa vadeli arzın uygun şekilde artırılması gerektiğini vurgulayan Granholm, “savaş durumunda” olunduğunu ve bu kriz döneminde daha fazla arzın gerektiğini ifade etti.

Granholm, “Şu anda mevcut talebi karşılamak için petrol ve gaz üretimine ihtiyacımız var.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.