enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6502
EURO
36,3542
ALTIN
2.932,30
BIST
9.636,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
12°C
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

Alman Filozof Arthur Schopenhauer’in Sözleri

1788 yılında doğan Arthur Schopenhauer, 1860 yılında hayatını kaybettiği zaman yaşadığı uzun ömrün önemli mirası olarak geride pek çok önemli …

Alman Filozof Arthur Schopenhauer’in Sözleri
04.08.2022
160
A+
A-

1788 yılında doğan Arthur Schopenhauer, 1860 yılında hayatını kaybettiği zaman yaşadığı uzun ömrün önemli mirası olarak geride pek çok önemli düşünce bırakmıştır. Dünyanın nedensellikler üzerine kurulu olduğunu söyleyen Schopenhauer, aynı zamanda bu nedenselliklerin akılsız prensipler üzerine kurulu olduğunu ve anlaşılmaz olduğunu söylemiştir. Bu düşünceler, Friedrich Nietzsche’nin de görüşlerini oluşturmuştur.

Arthur Schopenhauer; Platon ve Kant’ın idealizm teorisini yorumlamış, Hegel’i reddetmiş ve her şeyin kaynağını insan iradesi olarak görmüştür. Bir noktada düşüncelerinde kaderciliğin ağır bastığını söylenebilir. Ona göre insanların kontrol edemediği bir istenç vardır ve beden yalnızca onun bir dışavurumudur. Gelin derin derin düşünmenizi sağlayacak Arthur Schopenhauer sözlerine yakından bakalım.

  • Sözler, yayınevi ve çevirmene göre değişiklik gösterebilir.

Arthur Schopenhauer sözleri:

Yetenek, kimsenin vuramayacağı hedefi vurur. Deha ise kimsenin göremediği bir hedefi vurur.

Merhamet ahlakın temelidir.

Bir insan ancak yalnız olduğu sürece kendisi olabilir ve eğer yalnızlığı sevmiyorsa, özgürlüğü de sevmeyecektir. Çünkü ancak yalnız olduğu zaman gerçekten özgürdür.

Bize bir şeylerin değerini öğreten çoğunlukla kayıplardır.

Hayvanların hakları olmadığı varsayımı…

”Hayvanların hakları olmadığı varsayımı ve onlara karşı davranışımızın ahlaki bir önemi olmadığı yanılsaması, Batı’nın kabalığının ve barbarlığının olumlu bir şekilde çirkin bir örneğidir. Evrensel şefkat, ahlakın tek garantisidir.”

Her insan kendi görüş alanının sınırlarını dünyanın sınırları olarak kabul eder.

Mutluluk, zevkin sık sık tekrarlanmasından oluşur.

Mutluluğu kendi içinde bulmak zordur ama başka bir yerde bulmak imkansızdır.

Aptallar için yazan kişi her zaman geniş bir dinleyici kitlesine sahip olduğundan emindir.

Gurur duyabileceği hiçbir şeyi olmayan her sefil budala…

”Gurur duyabileceği hiçbir şeyi olmayan her sefil budala, ait olduğu ulusta son kaynak gururunu benimser; tüm kusurlarını ve aptallıklarını diş ve çiviyle savunmaya hazır ve mutludur, böylece kendi aşağılığını telafi eder.”

Sıra dışı şeyler söylemek için sıradan sözcükleri kullanmak gerekir.

Hayvanlara şefkat, karakterin iyiliği ile yakından ilişkilidir ve hayvanlara karşı acımasız olanın iyi bir insan olamayacağı güvenle iddia edilebilir.

Okuduğumuzda, başka biri bizim yerimize düşünür…

”Okuduğumuzda, başka biri bizim yerimize düşünür. Biz sadece onun zihinsel sürecini tekrar ederiz. Yazmayı öğrenirken, öğrenci öğretmenin kurşun kalemle ana hatlarını çizdiğini kalemiyle tekrarlar; okuma da böyle, düşünce çalışmasının büyük kısmı zaten bizim için yapılmıştır. Bu yüzden kendi düşüncelerimizle meşgul olduktan sonra bir kitap almak bizi rahatlatıyor. Ve okurken, zihin aslında sadece başkalarının düşüncelerinin oyun alanıdır. Böylece, bir kimse neredeyse bütün gününü okuyarak geçirirse ve rahatlama yoluyla araları düşüncesiz bir eğlenceye ayırırsa, yavaş yavaş düşünme kapasitesini kaybeder; tıpkı her zaman ata binen adamın sonunda yürümeyi unutması gibi. Pek çok eğitimli insan için durum böyledir. Kendilerini aptal olarak görmüşlerdir.”

İnsan istediğini yapabilir ama istediğini isteyemez.

Okumama sanatı çok önemli bir sanattır…

”Okumama sanatı çok önemli bir sanattır. Herhangi bir zamanda genel halkın dikkatini çeken herhangi bir şeyle ilgilenmemektir. Siyasi veya dini bir broşür, roman veya şiir büyük bir kargaşa yarattığında, aptallar için yazanın her zaman geniş bir kitle bulduğunu hatırlamalısınız. İyi kitaplar okumanın ön koşulu, kötü kitapları okumamaktır; çünkü hayat kısadır.”

…kitap satın alırken iyimser bir şekilde onları okumak için zaman kazandığını düşünüyorsun.

Hayat, sürekli bir ölüm sürecidir.

Diğer insanlar gibi olmak için kendimizin dörtte üçünü kaybederiz.

Mizah duygusu, insanın tek kutsal niteliğidir.

Yüksek düzeyde bir zeka, bir insanı sosyal olmaktan çıkarır.

Düşüncelerinin yüzeysel doğası…

”Düşüncelerinin yüzeysel doğası, görüşlerinin darlığı ve hatalarının sayısı hakkında bir bilgi edindiğimizde, diğer insanların zihinlerinde olup bitenlere yavaş yavaş kayıtsız hale geleceğiz. Başkalarının fikirlerine çok değer verenler, onlara çok fazla değer vermiş olur.”

Çocuklar yalnızca saf bir akılla dünyaya getirilseydi…

”Çocuklar yalnızca saf bir akılla dünyaya getirilseydi, insan ırkı var olmaya devam eder miydi? Bir insan, gelecek kuşağa, onu varoluşun yükünden kurtaracak kadar sempati duymayı tercih etmez mi ya da en azından soğukkanlılıkla bu yükü ona yüklemeyi kendi üzerine almaz mı?”

Kibar olmak akıllıca bir şeydir; sonuç olarak, kaba olmak aptalca bir şeydir. Gereksiz ve kasıtlı bir kabalıkla düşman edinmek, evinizi ateşe vermek kadar çılgınca bir işlemdir.

Gençleri rahatsız eden ve üzen şey…

”Gençleri rahatsız eden ve üzen şey, hayatta karşılaşılması gerektiği kesin varsayımıyla mutluluk arayışıdır. Bundan sürekli olarak aldatılan umut ve dolayısıyla memnuniyetsizlik doğar. Rüyalarımızda belirsiz bir mutluluğun aldatıcı görüntüleri önümüzde gezinir ve asıllarını boşuna ararız. Zamanında tavsiye ve eğitim yoluyla dünyanın onlara sunacağı çok şey olduğu şeklindeki yanlış düşünce gençlerin zihinlerinden silinebilseydi çok şey kazanılabilirdi.”

Hiçbir şey olmasa daha iyi olurdu…

”Hiçbir şey olmasa daha iyi olurdu. Yeryüzünde zevkten çok acı olduğu için her tatmin sadece geçicidir. Yeni arzular ve yeni sıkıntılar yaratır ve yiyip bitiren hayvanın ıstırabı her zaman yiyip bitirenin zevkinden çok daha büyüktür.”

Bir sanat eserine bir prens gibi davranın: önce sizinle konuşmasına izin verin.

Büyük adamlar kartallar gibidir ve yuvalarını yüce bir yalnızlık üzerine kurarlar.

Öyleyse sorun, henüz kimsenin görmediğini görmek değil, herkesin gördüğü hakkında henüz kimsenin düşünmediğini düşünmektir.

Hayat, acı ve can sıkıntısı arasında bir sarkaç gibi ileri geri sallanır.

Kitaplar olmadan medeniyetin gelişimi imkansız olurdu…

”Kitaplar olmadan medeniyetin gelişimi imkansız olurdu. Değişimin lokomotifleri, dünyaya açılan pencereler, şairin dediği gibi “zaman denizinde dikilmiş deniz fenerleridir”. Onlar arkadaştır, öğretmendir, sihirbazdır, zihnin hazinelerinin bankerleridir. Kitaplar basılı insanlıktır.”

Dikensiz gül olmaz, gülsüz diken çoktur.

Umut, bir şeye duyulan arzunun olma olasılığıyla karıştırılmasıdır.

Hayatımızı, hiçliğin mutlu istirahatinde gereksiz yere rahatsız edici bir bölüm olarak görebiliriz.

Evlenmek, kişinin haklarını yarıya indirmek ve görevlerini ikiye katlamaktır.

İnsan hayatı bir tür hata olmalı…

”İnsan hayatı bir tür hata olmalı. Bunun gerçeği, yalnızca insanın tatmin edilmesi zor bir ihtiyaçlar ve zorunluluklar bileşimi olduğunu hatırlarsak yeterince açık olacaktır ve tatmin olduklarında bile, elde ettiği tek şey, can sıkıntısına terk edilmekten başka hiçbir şeyin kalmadığı bir acısızlık halidir.”

Kadınlarla ilgili son sözümü henüz söylemedim…

”Kadınlarla ilgili son sözümü henüz söylemedim. İnanıyorum ki bir kadın kitleden çekilmeyi, daha doğrusu kendini kitlenin üstünden yükseltmeyi başarırsa, durmadan ve bir erkekten daha fazla büyür.”

Müziğin anlatılmaz derinliği…

”Müziğin anlatılmaz derinliği, anlaşılması bu kadar kolay ve bir o kadar anlaşılmaz olmasının nedeni, en içteki varlığımızın tüm duygularını yeniden üretmesidir ama tamamen gerçeklikten ve acısından uzaktır.”

Çok mutsuz olmamanın en güvenli yolu, çok mutlu olmayı beklememektir.

Her ayrılık ölümün önceden tadı, her kavuşma yeniden dirilişin bir ipucudur.

Her bireyin yaşamı bir bütün olarak ve genel olarak bakıldığında ve yalnızca en önemli özellikleri vurgulandığında gerçekten bir trajedidir ama ayrıntılarına girildiğinde komedi niteliği taşıyor.

Sıra dışı düşünceleri ile felsefe dünyasında önemli izler bırakan Alman filozof Arthur Schopenhauer’in üzerine derin derin düşünmenize neden olacak sözlerinden bazılarını listeledik. Elbette bu liste çok daha uzun olabilirdi. Sevdiğiniz Schopenhauer sözlerini yorumlarda paylaşabilirsiniz.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.