enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,4695
EURO
34,7807
ALTIN
2.477,67
BIST
9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
SON DAKİKA
23:15 Nevşehir Belediyesi’nde Ağırlayan Belediye Başkanı Rasim Arı, Tebrik Ziyaretleri
23:14 Edremit Belediyesi ata tohumunu destekliyor
23:13 Uluslararası Değişik Doğal Taş Tasarım Yarışması’nın kazananları belli oldu Genç tasarımcılara ödüllerini Başkan Cemil Tugay verdi
23:11 Nevşehir Belediyesi tarafından mahallelerde başlatılan hizmet seferberliği sürüyor
22:29 Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, bu yıl ilk kez düzenlenen Selçuklu TEKNO-SEL yarışmasını ziyaret etti
22:28 Göztepe sakinlerinden Başkan Mutlu’ya sevgi seli
22:27 Göynük kapalı pazar yerinde sona doğru
22:26 Başkan Görkem Duman, mezun olduğu üniversitede gençlerle buluştu
22:17 Başkan Tugay Mine Piriştina’nın cenaze törenine katıldı
22:16 Başkan Mustafa Turan, Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu
22:15 Kemer’de Muaythai şampiyonası
22:14 FİLİZ Derneği’nden Başkan Yardımcısı Baytekin’e ziyaret
22:13 Kemer’e yeni parklar kazandırılıyor
22:11 Tugay: “Bölgesel kalkınmaya önem vereceğiz”
22:10 Ramazan Bayramı tatilinde İstanbul’un yeşil alanları ziyaretçi akınına uğradı
22:00 İncirliova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ercan Uçak ve yönetim kurulu üyeleri, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na nezaket ziyaretinde bulundu
21:58 İzmir’in tramvay hatları için araç alım ihalesi yapıldı
21:57 Başkan Tugay, “Kültürel mirasımızı korumak en önemli amacımız”
21:56 Canik’te Kadın İstihdamında Dev Atak
21:55 İstanbul’un taksileri Taksim ile cebinde
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Afet Bölgesindeki Bebekler İçin En Büyük Koruyucu Anne Sütü

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), 6 Şubat‘ta gerçekleşen Kahramanmaraş depremine ilişkin Türkiye Depremi Durum Raporu’na göre; afet bölgesinde 226 bin olduğu tahmin edilen hamile kadından 25 binin bu ay doğum yapması bekleniyor.

Afet Bölgesindeki Bebekler İçin En Büyük Koruyucu Anne Sütü
15.03.2023
103
A+
A-

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), 6 Şubat‘ta gerçekleşen Kahramanmaraş depremine ilişkin Türkiye Depremi Durum Raporu’na göre; afet bölgesinde 226 bin olduğu tahmin edilen hamile kadından 25 binin bu ay doğum yapması bekleniyor. Liv Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Erdem Özcan, afet bölgesindeki bebekler için anne sütü ile beslenmenin her zamankinden daha da önemli olduğuna dikkat çekerek bebek sağlığının korunmasına ilişkin bilgi verdi. 

“Afet bölgesindeki yaşam koşullarının zorluğu yeni doğacak bebeklerin de etkilenmesine sebep olacaktır. Henüz anne karnındayken, annenin olumsuz çevre koşulları nedeniyle geçireceği enfeksiyonlar bebeği de etkileyebilir;  erken doğuma ya da bebeğin doğum sonrası çeşitli sağlık sorunları yaşamasına sebep olabilir” diyen Uzman Dr. Elif Erdem Özcan yeni doğan bebekler için hayati müdahaleleri hatırlattı:  

“Doğumun sağlık kuruluşlarında hijyenik ve güvenli şekilde gerçekleştirilmesi bebek sağlığı açısından son derece önemlidir. Bebeğin göbeğinin steril koşullarda kesilmesi, doğum sonrası vücut ısısının korunması, doğar doğmaz anne ile buluşup “ilk aşısı” olan anne sütü ile beslenmesinin başlanması,  doğum sonrası en kısa sürede K vitamini ve hepatit B aşısının uygulanması bebek için hayati müdahalelerdir.” 

Anne sütü afet koşullarında daha da önemli!

Bebekler için en güvenilir besin kaynağının anne sütü olduğunu ve afet dönemlerinde anne sütü ile beslenmenin daha da önemli olduğuna dikkat çeken Uzman Dr. Elif Erdem Özcan “ Anne sütü her zaman hazır ve bebeğin ihtiyacı olan her türlü besini içeriyor. Afet durumlarında bebekleri kirli, enfekte sularla bulaşacak hastalıklardan koruyacak olan yine anne sütüdür. Özellikle toplu olarak gelişen ve öldürücü olabilecek ishal ve solunum yolu enfeksiyonları karşısında en büyük koruyucudur.”

Stres emzirmeye engel değil

Afet bölgesindeki zor ve yorucu koşullar nedeniyle annelerin stres altında olabileceğini ancak bunun bebeği emzirmeye engel olmayacağını söyleyen Dr. Elif Erdem Özcan “Süt salımı stresten  etkilenebilir. Ancak bu durum sık emzirme ile derhal düzelir. Araştırmalar, annelerin bebeklerini emzirdikleri takdirde strese karşı daha dayanıklı davrandıklarını göstermiştir. Bu nedenle anneye emzirme konusunda yapılan destek ve yardım, annenin strese dayanıklılığını artırır. Ayrıca anne sütünü artıran en önemli şeyin emzirmek olduğu unutulmadan bu süreçte, annelerin emzirmelerini engelleyecek şekilde dağıtılan formül ürün, bebek sütleri ve anne sütü yerine geçebilecek diğer beslenme ürünlerin kullanımında son derece titiz davranılmalı. Gerekli olmadığı sürece bebeğe bu ürünler verilmemelidir, mecbur kalındığı durumlarda ise hijyenik ve güvenli kullanımın sağlanmasına çok daha fazla dikkat edilmelidir” dedi. 

Afet Koşullarında Bebek Bakımı

Liv Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Erdem Özcan anne-bebek sağlığı için afet durumlarında bile olsa ihmal edilmemesi gerekenleri hatırlattı:  

  • Yenidoğan bebeklerin -topuktan alınan birkaç damla kan örneği ile bakılan- doğumsal metabolik hastalık tarama testlerinin yapılması ilerleyen zamanlarda ortaya çıkabilecek, bebeğin mental ve bedensel gelişimini etkileyecek hastalıkların önlenmesi için çok önemlidir. Afet bölgesinde doğan bebeklerin bölgeden ayrılsalar bile en yakın sağlık kuruluşlarında bu testlerinin alınması gerekir.
  • Doğumdan sonra 72 saat içinde yapılması tavsiye edilen işitme taramasının da koşullar elvermediği durumlarda en geç 1 ay içinde bebeklere uygulanması gerekir. 
  • Toplu yaşam koşulları, ısı dengesinin sağlanamaması annenin ve yeni doğan bebeğinin daha sık nezle, grip, zatürre, bronşit gibi solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskini artırır.
  • Anne ve bebeğinin temiz suya ve gıdaya erişimi ishal, kusma, dizanteri gibi mide bağırsak sistemini etkileyen hastalıklardan korunmaları için çok önemlidir.
  • Mümkün olan her durumda, anneler ve bebekler bir arada kalmalı; ihtiyaç duydukları en uygun beslenme, barınma, hijyen ve sosyal desteği almalıdır.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.