enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5836
EURO
36,4307
ALTIN
2.980,34
BIST
9.694,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Çok Bulutlu
15°C

ABD’den Türkiye’ye ‘RTÜK’ Çıkışı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), 9 Şubat’ta dikkat çeken bir karar aldı. Kurum bu kararında, Amerika’nın Sesi (VOA), Deutsche Welle ve …

ABD’den Türkiye’ye ‘RTÜK’ Çıkışı
11.02.2022
158
A+
A-

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), 9 Şubat’ta dikkat çeken bir karar aldı. Kurum bu kararında, Amerika’nın Sesi (VOA), Deutsche Welle ve Euronews‘in Türkiye’den lisans alması gerektiğini, aksi takdirde internet yayınlarının engelleneceğini bildirdi. Şirketlere 3 gün süre veren RTÜK, lisans alınmaması durumunda mahkemeye başvurulacağını açıkladı.

Bu açıklama, ABD’nin pek de hoşuna gitmemiş gibi görünüyor. ABD Dışişleri Bakanlığı adına konuşan bir sözcü tarafından yapılan açıklamalarda, “Türkiye’deki basın özgürlüklerine ilişkin endişelerimiz ayrıntılı kanıtlara dayanıyor. Türkiye’yi basın özgürlüğüne saygı duyması ve bunu güvence altına alması için uyarmaya devam ediyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Sansür mü değil mi?

Taraflar, lisans konusunda ikiye bölünmüş durumda. Zira VOA ve şirketler, RTÜK’ün kararının açıkça sansür uygulamak olduğunu söylüyor. Yaşananları “susturma çabası” olarak nitelendiren VOA yetkilileri, konuyla ilgili açıklamalarında “Türk hükümeti internet sitelerimizi resmi olarak engellerse, VOA, Türkçe konuşan hedef kitlesinin mevcut tüm yöntemleri kullanarak ücretsiz ve açık internete erişimini sürdürmesini sağlamak için her türlü çabayı gösterecektir.” ifadelerine yer vermişlerdi.

RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu ise bunun sansür değil, teknik kriter olduğunu söylüyor. Almanya merkezli haber kuruluşu DPA’ya konuşan Uslu, sansür iddialarının asılsız olduğunu, yapılanların herkes için geçerli ve bunun teknik bir kriter olduğunu ifade etti. Önümüzdeki günler, Türkiye ile ABD arasında yeni bir gerilimin fitilini ateşleyebilir gibi görünüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.