Twitter’ın Ukrayna operasyonu sonrası Rusya’yı hedef alan boyutuyla tüm dünyanın gözüne soktuğu sansür politikasının akıbeti Elon Musk tarafından …
Twitter’ın Ukrayna operasyonu sonrası Rusya’yı hedef alan boyutuyla tüm dünyanın gözüne soktuğu sansür politikasının akıbeti Elon Musk tarafından satın alınmasının tamamlanması halinde soru işaretine dönüşürken, ABD’nin Demokrat Partili Başkanı Joe Biden’ın yönetimi devreye girdi.
Beyaz Saray, sosyal medya platformunun 10 yıldan uzun süredir kullandığı ‘otantik, önde gelen, aktif’ kullanıcıları mavi tıkla işaretleme uygulamasını ‘yalan haberle’ mücadelede kullanmayı önerdi.
‘Neyin gerçeğe uygun olduğu, neyin olmadığını ilan etme yetkisi’
Biden yönetiminin yeni kurduğu İçgüvenlik Bakanlığı’na bağlı Dezenformasyon Denetleme Kurulu’nun başına atadığı Nina Jankowicz, Twitter’da mavi tıkla işaretlenmesinden gurur tonlamasıyla konuşup, neyin gerçeğe uygun olduğu, neyin olmadığını ilan etme sorumluluğunu teyitli kullanıcıların üstlenmesi gerektiğini savundu.
George Orwell’in 1984 romanındaki Hakikat Bakanlığı’na atıfla ‘Biden’ın Hakikat Bakanlığı şefi’ lakabıyla anılan Jankowicz, kendisi gibi teyitli kişilere, diğerlerinin tweetlerine karışma ve onları değiştirme yetkisi istediğini belirtti.
‘Wikipedia örneğindeki gibi’
The Post Millenial’ın paylaştığı bir Zoom toplantısında, Jankowicz, “Teyitli kişiler Wikipedia’da olduğu şekilde Twitter’ı ‘edit etmeye’ başlayabilir, böylelikle belirli tweetlere bağlam ekleyebilirler” dedi.
Biden's "Ministry of Truth" director says she wants "verified people" like her to be able to edit people's tweets so they can "add context to certain tweets" pic.twitter.com/KgMxUn3Hs6
— The Post Millennial (@TPostMillennial) May 11, 2022
‘Trump hâlâ Twitter’da olsaydı’
Bazı kullanıcıların diğerlerinden daha eşit olduğunu savunan Jankowicz, “Teyitlenmemesi gereken, yasal olmayan birçok insan var. Onlar güvenilir değil” diyerek şu öneride bulundu:
“(Önceki) Başkan Donald Trump hâlâ Twitter’da olsaydı ve seçmen sahtekarlığıyla ilgili bir iddiayı tweetleseydi, birisi mahkemede görülen 60 davanın birinden veya bir seçim yetkilisinin söylediği bir şeyden bağlam ekleyebilirdi… Böylece insanlar bir tweetteki bireysel iddiadan ziyade daha dolu bir resme sahip olurdu.”
Musk’ı kızdırdı
44 milyar dolara Twitter’ı satın almak için anlaşmaya varan teknoloji milyarderi Elon Musk ise Jankowicz’in önerisini ‘rahatsız edici’ diye niteleyip “Bilgi edinmeye laf çakma” (Don’t Diss Information) diye tweetledi.
Ancak bugün Musk’tan kaldırılmasını öncelik yaptığı bot ve sahte hesapların gerçekten Twitter’daki kullanıcıların yüzde 5’inden azını oluşturup oluşturmadığı belirlene dek platformu satın alma anlaşmasının geçici olarak askıya alındığı açıklaması da geldi.
‘Rus müdahalesi’ anlatısının ateşli taraftarı
Biden yönetimi, geçen ayın sonunda, koronavirüs, ABD seçimleri, Rus özel operasyonları ve diğer konulardaki ‘sahte haberler’ ve komplo teorileriyle mücadele gerekçesiyle Dezenformasyon Denetleme Kurulu’nu oluşturup başına Nina Jankowicz’i atadı. Ancak Biden yönetimini eleştirenlerin kurulu George Orwell’in Hakikat Bakanlığı ile kıyaslaması eşliğinde sansürle ilgili endişeler de beraberinde geldi.
‘Dezenformasyon uzmanı’ olarak kabul gören Jankowicz’in atamadan önceki paylaşımları, 2016’da Demokrat milletvekilleri ve medya tarafından ortaya atılan ‘Rus müdahalesi’ anlatısının büyük bir hayranı olduğunu gösteriyor. Hatta Hillary Clinton’ın Trump’ın ‘Moskova ile iletişim kurmak için gizli bir sunucusu olduğunu’ öne süren tweetlerini bile paylaşmış.