enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,8399
EURO
35,1774
ALTIN
2.449,37
BIST
10.471,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
30°C
İstanbul
30°C
Açık
Salı Açık
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C
Perşembe Az Bulutlu
30°C
Cuma Az Bulutlu
29°C
SON DAKİKA
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB, vasıflı iş gücü için göç politikasını güncelliyor: Fas, Tunus ve Mısır ile ‘yetenek ortaklığı’

AB, yeni teklifle işgücü açığını kapatmanın yanı sıra düzensiz göçü engelleyerek yasal göçü teşvik etmeyi, ekonomisine katkı sağlamayı, AB üyesi …

AB, vasıflı iş gücü için göç politikasını güncelliyor: Fas, Tunus ve Mısır ile ‘yetenek ortaklığı’
27.04.2022
160
A+
A-

AB, yeni teklifle işgücü açığını kapatmanın yanı sıra düzensiz göçü engelleyerek yasal göçü teşvik etmeyi, ekonomisine katkı sağlamayı, AB üyesi olmayan ülkelerle ilişkileri güçlendirmeyi ve uzun vadede göç yönetimini geliştirmeyi hedefliyor.

Teklif, Rusya’nın saldırısı sonrasında Ukrayna’dan gelen 5 milyondan fazla Ukraynalının AB iş gücü piyasasına dahil olmasını kolaylaştırılmasını da amaçlıyor.

Teklife göre, AB’nin oturma ve çalışma izinlerini içeren Tek İzin Yönetmeliği ve Uzun Süreli Oturum Yönetmeliği güncellenecek. Tek izin başvuruları hem çalışanlar hem de işverenler için kolaylaştırılacak. Başvurular AB ülkelerinden ve AB üyesi olmayan ülkelerden yapılabilecek. İşçiler, başka işlere daha kolay geçiş yapabilecek.

Uzun süreli oturum izinleri için de kabul koşulları kolaylaştırılacak. Uzun süreli oturum başvurusu için daha önce tek bir AB ülkesinde geçirilen süre dikkate alınırken bundan sonra diğer AB ülkelerinde kalınan süre de göz önünde bulundurulacak.

Uzun süreli oturum verilen kişilerin aile birleşimleri ve AB içinde başka ülkelere taşınabilmeleri kolaylaştırılacak.

AB’nin verilerine göre, her yıl 3 milyona yakın kişi yasal kanalları kullanarak AB ülkelerine geliyor. Buna karşılık 150 bin ila 200 bin kişi düzensiz göçle AB sınırlarına giriyor.

‘Yetenek ortaklığı’ projesi

AB ayrıca üçüncü ülkelerle ‘yetenek ortaklığı’ yapacak. Bu ortaklıklar AB ülkelerinin ihtiyaçlarına göre ayrı ayrı belirlenecek.

Bu kapsamda ilk olarak Fas, Tunus ve Mısır ile iş birlikleri başlayacak. Bu ülkelerle yıl sonuna kadar başlatılması planlanan ortaklıklarla düzensiz göçün de azaltılması amaçlanıyor.

Fas, Tunus ve Mısır dışında bazı Asya ve Afrika ülkeleriyle de paralel şekilde ‘yetenek ortaklığı’ programlarının oluşturulması planlanıyor.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.