enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6469
EURO
36,4667
ALTIN
2.921,07
BIST
9.622,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
15°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

IXPE Uzay Aracının Çektiği İlk Uzay Fotoğrafı Paylaşıldı

NASA 14 Şubat’ta IXPE uzay aracının çektiği ilk uzay fotoğrafını paylaştı. Ve bu fotoğraf 400 yıl önce patlayan, gökyüzünün en parlak gökbilimsel …

IXPE Uzay Aracının Çektiği İlk Uzay Fotoğrafı Paylaşıldı
17.02.2022
225
A+
A-

NASA 14 Şubat’ta IXPE uzay aracının çektiği ilk uzay fotoğrafını paylaştı. Ve bu fotoğraf 400 yıl önce patlayan, gökyüzünün en parlak gökbilimsel radyo kaynağı Cassiopeia A oldu. Çekilen fotoğrafa geçmeden önce IXPE uzay aracından bahsedecek olursak; kara deliklerin, nötron yıldızlarının ve pulsarların kozmik X-ışınlarının polarizasyonunu ölçmek için tasarlanmış ve toplamda üç teleskoba sahip bir gözlemevi diyebiliriz.

IXPE, geçtiğimiz aralık ayında fırlatıldı ve haliyle henüz görevin çok başında. Ancak gelen ilk fotoğraf bile bu görevin karşımıza ne kadar eşsiz görüntüler çıkaracağının bir kanıtı niteliğinde. Dilerseniz gelin, gelen görüntünün detaylarına birlikte göz atalım.

İşte IXPE uzay aracının çektiği ilk fotoğraf

NASA’nın 9 Aralık 2021’de uzaya fırlattığı IXPE uzay aracı, yaklaşık olarak bir ay süren devreye alma aşamasını bitirdikten sonra 14 Şubat’ta ilk fotoğrafını çekti.Bufotoğraf NASA tarafından meraklıları ile paylaşıldı. IXPE uzay aracı gözlerini ilk olarak 400 yıl önce patlayan bir süpernova yıldızının kalıntılarından oluşan Cassiopeia A’ya çevirdi.

Fotoğrafın sunduğu veriler, bilim insanlarına pek çok farklı bilgi hakkında fikir veriyor. Örneğin fotoğrafta ağırlıkta olan ‘fuşya’ diyebileceğimiz renk tonunun doygunluğu, X-ışını yoğunluğuna dair bir rehber niteliğinde. Tabii ki bu bilimsel verilerin yanında, görüntünün son derece etkileyici olduğunu da söyleyebiliriz. Bundan yüzlerce yıl önce patlamış bir süpernova kalıntısı, her ne kadar çıplak gözle böyle görünmese de, bu haliyle büyüleyici görünüyor.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.