Boza geçmişten günümüze kış aylarının vazgeçilmez içeceğidir. Sokak aralarında satılan boza, kış soğuklarının kendini hissettirmesiyle daha çok …
Boza geçmişten günümüze kış aylarının vazgeçilmez içeceğidir. Sokak aralarında satılan boza, kış soğuklarının kendini hissettirmesiyle daha çok tüketilmeye başlandı. Uzmanlar bozayı doğru bir şekilde muhafaza edilmezse ve fazla tüketilirse zehirleyebileceği konusunda uyarıyor. Peki boza içerken dikkat edilmesi gerekenler neler? İşte boza ile ilgili tüm gerçekler…
Boza en eski Türk içeceklerinden biri ve binlerce yıldır devam eden bu geleneğin tarihi Mezopotamya’ya kadar uzanıyor. Kışın sevilen lezzetlerinden boza, özellikle sindirim ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek oluyor. İçerdiği besin değeriyle hem tok tutma özelliğine sahip olan hem de vücuda enerji sağlayan geleneksel bir içecektir. Ülkemizde popüler olan ve her köşe başında satıcıları bulunan bozayı tüketirken dikkat etmeniz gerekiyor. Yapılan araştırmalara göre boza dikkat edilmediğinde zehirlenmelere yol açar. Ayrıca kilo alımına neden olabilir. İşte bozayla ilgili bilmeniz gerekenler…
Dr. Ayça Kaya boza ve leblebi ikilisi ile ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Kaya, kilo sorunu olanların bu ikiliden uzak durması gerektiğini söyleyerek “Boza aşırıya kaçılmadan tüketildiğinde bağırsakları çalıştırır ama bir bardağın 400 kalori olduğunu da aklınızdan çıkarmayın.” dedi.
5 GÜNDEN FAZLA BEKLEMİŞSE ZEHİRLEYEBİLİR
Boza, serin bir ortamda; tercihen buzdolabında 3-5 gün saklanabilmektedir. 3-5 günden fazla beklemiş olan bozanın tüketimi sonucunda besin zehirlenmeleri oluşabileceğinden dikkat edilmelidir.
SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIR
İç Hastalıkları ve Obezite-Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, “Genellikle darı irmiği, şeker ve sudan yapılan bozanın kalorisi oldukça yüksektir. Yaklaşık bir su bardağı bozada 350-400 kalori vardır, bir de yanında yenen leblebinin aldığımız kaloriyi daha da arttırdığını unutmayalım.” dedi.
Dr. Ayça Kaya, “Kalorisinin yüksek olması bozanın faydalarının olmadığı anlamına gelmiyor elbette. Mısır, yulaf, buğday veya pirincin şeker ve suyla mayalanma sırasında oluşan laktik asit fermantasyonu sayesinde hazmı kolaylaştırıcı etkisi bulunur. Mayalanmada oluşan bakteriler sayesinde zengin bir probiyotik kaynağıdır, bu sayede sindirimin düzenlenmesinde yardımcıdır.” diye konuştu.
YANINDA LEBLEBİ YEMEYİN
Dr. Ayça Kaya şu önerilerde bulundu:
“Yüksek enerji içeriği sayesinde emzirme dönemindeki annelere sütlerinin artması, kilo almak isteyen kişilerin iştahlarının açılması ve sporculara gerekli vitamin ve mineral desteği verdiği için tavsiye edilir. Ayrıca probiyotik içeriği sayesinde mevsim geçişlerindeki hastalıkların önüne geçmesine yardım eder. Ben zayıflamak ve boza içmek istiyorum diyenlere 1 küçük çay bardağı tadımlık olarak öneriyorum. Ama yanında ayrıca leblebi yemeyin diyorum. Yani leblebi ile de ayrı kalori almanıza gerek yok diye düşünüyorum.”
PROBİYOTİK ETKİSİ VAR
Besleyici değeri yüksek olan bozanın; içeriğinde fosfor, çinko gibi mineraller, B1 ve B2 vitamini gibi vitaminler bulunur. Aktif mayalar sayesinde sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunur; yani bozanın probiyotik etkisi vardır. Mayalanması sırasında oluşan laktik asit de sindirim sistemi için oldukça önemlidir.
BOZA KİLO ALDIRIR MI?
Bozayı; zengin karbonhidrat, protein ve B vitamini içeriği nedeniyle çocuklar, gelişme dönemindeki gençler, gebeler, emziren bayanlar, sporcular ve kilo almak isteyenler için iyi bir enerji kaynağı oluşturur. Fazla kilosu olan kişilerin boza tüketirken 1 çay bardağını geçmemeleri ve ara öğün yerine tüketmeleri öneriliyor.
BOZA KAÇ KALORİ?
BOZA SAKLAMA KOŞULLARI
Bozayı saklama koşulları gerçekten çok önemli, soğuk ortamda yani buzdolabında saklamalısınız. Aksi takdirde çabuk bozulabilir ortalama 23 gün kadar buzdolabında saklanması da uygun bir süredir.