enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
11°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Araştırmacılardan Çok Daha Ölümcül Bir Virüs Hakkında Uyarı

COVID-19’a neden olan SARS-CoV-2 isimli koronavirüs türü, Omicron varyantıyla birlikte tüm dünyada yeni vaka sayılarına imza atmaya devam ederken …

Araştırmacılardan Çok Daha Ölümcül Bir Virüs Hakkında Uyarı
27.01.2022
168
A+
A-

COVID-19’a neden olan SARS-CoV-2 isimli koronavirüs türü, Omicron varyantıyla birlikte tüm dünyada yeni vaka sayılarına imza atmaya devam ederken, diğer koronavirüs türleri üzerinde de çalışmalar yapılmaya devam ediyor. Wuhan Üniversitesi ve Çin Bilimler Akademisi Biyofizik Enstitüsü’nden bir grup araştırmacının yaptığı yeni çalışmaysa korkutucu bir bilgiyi ortaya koydu.

Henüz akran değerlendirilmesinden geçmemiş, bir önizleme olarak yayımlanan araştırma, Güney Afrika’da görülen ve ‘NeoCoV’ olarak isimlendirilen bir koronavirüs türüne odaklanıyordu. Şu anda yalnızca yarasalarda tespit edilen, fakat daha önce insanlarda da görülen MERS-CoV virüsünün en yakın akrabası olan bu virüsün insana bulaşabileceği ortaya kondu.

Günümüz tedavileri ve aşıları etkisiz, Sars-CoV-2’den onlarca kat ölümcül:

Bilim insanları, paylaştıkları çalışmada NeoCoV ve onun en yakın akrabası olan PDF-2180-CoV isimli virüslerin bazı yarasa ‘Anjiyotensin dönüştürücü enzim 2 (ACE2)’ türlerini ve işin kötüsü, insan ACE2’sini bulaşmak için kullanabileceği ortaya kondu. Mikroskopla yapılan analizlerde virüslerin, diğer ACE2’den faydalanan virüslerden daha farklı bir şekilde ACE2 reseptörüne bağlandığı ortaya kondu.

Çalışmanın en önemli sonuçlarından biriyse SARS-CoV-2, yani bugün milyonlarca insanı etkileyen virüsü ve MERS-CoV-2’yi hedef alan antikorların bu virüsü ortadan kaldıramaması oldu. Yani günümüz aşıları ve tedavileri, bu virüse karşı etkisizdi. Ayrıca bilim insanlarına göre bu virüs, hem yüksek ölüm oranı hem de bulaşma oranıyla MERS-CoV-2 seviyesinde. DSÖ verilerine göre MERS-CoV virüsünün tespit edildiği hastaların %35’i hayatını kaybetti (2.468 pozitif vaka, 851 ölüm). Sars-CoV-2’deyse bu oran yaklaşık %1,40 seviyesinde (356 milyon toplam vaka/5 milyon 600 bin ölüm).

Bilim insanları, bu araştırmalarının “potansiyel bir biyolojik tehdidi” ortaya koyduğunu ifade etti.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.