enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,4969
EURO
34,6998
ALTIN
2.406,47
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
20°C

Gökyüzünde Artık 3000’den Fazla Starlink Uydusu Var!

Küresel internet ağının büyük bir kısmı okyanusların altına döşenen devasa kablolar ile sağlanıyor. Yani aslında evde, işyerinde, okulda …

Gökyüzünde Artık 3000’den Fazla Starlink Uydusu Var!
21.08.2022
167
A+
A-

Küresel internet ağının büyük bir kısmı okyanusların altına döşenen devasa kablolar ile sağlanıyor. Yani aslında evde, işyerinde, okulda kullandığımız; hücresel veriyle 5G hızında bağlandığımız kablosuz internet, o kadar da kablosuz değil. Bu sorunu ortadan kaldırmak için Elon Musk tarafından kurulan Starlink ise Dünya’nın çevresini binlerce mini uyduyla saracağı bir “küresel modem” projesi yürütüyor. 

Elon Musk’ın bir diğer şirketi SpaceX’in Falcon 9 roketleriyle uzaya fırlatılan uydulara, her bir fırlatmada 60 tanesi daha ekleniyor. Zaman zaman bu sayı azalsa ya da artsa da SpaceX, artık neredeyse her ay 3 roket atışıyla seri şekilde yüzlerce uyduyu yörüngeye yerleştirmeyi başardı. 

Falcon 9 roketleri sadece bu yıl tam 37 kez Starlink uyduları için uzaya gitti, toplam uydu sayısı 3 bin 108’e ulaştı

19 Ağustos’ta yapılan son fırlatma ile birlikte 53 uydu daha yörüngedeki uydunun yanında yerini aldı. Ayrıca SpaceX, toplam 37 sorunsuz fırlatma ve inişle şirketin 2021 yılındaki rekorunu tazeledi. 

Starlink için önümüzde daha çok uzun bir yol var:

Yörüngedeki uyduların sayısı 42.000’i bulması için yapılacak fırlatma sayısı, kabaca bir hesapla 700’ü buluyor. Ek olarak yörüngede şu an bulunan 3 bin 108 uydunun 2 bin 809 tanesi çalışır durumdayken sadece 2 bin 313 uydu üzerinden internet bağlantısı kurulabiliyor. Şu an için sınırlı sayıda kullanıcıya hizmet veren Starlink, aynı zamanda geleneksel internet hizmetlerine göre daha pahalıya mal oluyor. 

2023 yılında Türkiye’de de kullanıma açılacak Starlink hakkındaki daha fazla bilgiye, aşağıdaki videomuzdan ulaşabilirsiniz:

Elon Musk’ın diğer uçuk kaçık planları hakkında da şu videomuza göz atın:

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.