enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2005
EURO
34,9903
ALTIN
2.500,60
BIST
10.703,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Salı Parçalı Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
23°C

Bilim İnsanlarından Buz Örtüsünde Erime Uyarısı

Tatile gidememekten mi şikayetçisiniz? Ya da yaşadığınız şehirde deniz olmaması sizi üzüyor mu? Üzülmeyin! İngiliz bilim insanlarının yaptığı …

Bilim İnsanlarından Buz Örtüsünde Erime Uyarısı
13.08.2022
160
A+
A-

Tatile gidememekten mi şikayetçisiniz? Ya da yaşadığınız şehirde deniz olmaması sizi üzüyor mu? Üzülmeyin! İngiliz bilim insanlarının yaptığı çalışmaya göre daha önce deniz olmayan pek çok bölgede plajlar oluşmasına sadece 2 derece uzaktayız! Tek yapmamız gereken ise küresel ısınmayı arttırmaya devam etmek!

İşin (kara) mizahı bir yana, küresel ölçekte yüksek emisyon nedeniyle küresel ısınma tehlikesi artarak devam ediyor. Dunham Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı bir çalışma, durumun ne kadar vahim olabileceğini gözler önüne seriyor. 

Deniz seviyesi metrelerce yükselebilir

Kutuplarda bulunan büyük buz kütlelerine buz örtüsü adı veriliyor. Bilinen en büyük buz örtüsü ise Doğu Antarktika Buz Örtüsü (EAIS) olarak gösteriliyor. Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre küresel ısınma bu seviyede devam ederse bu örtü günden güne eriyecek. Erime sonucunda da denizlerin ve okyanusların seviyesi ciddi şekilde yükselecek. 

Şu andaki emisyon seviyeleriyle devam etmemiz durumunda 2100 yılında denizler yaklaşık yarım metre yükselmiş olacak. Salınım miktarının artması durumunda ise 2300 yılına doğru deniz seviyesindeki artış 1 ila 3 metre arasında olacak. 2500 yılına kadar ise deniz seviyesi 2 ila 5 metre arasında yükselecek. 

Öte yandan küresel karbon salınımının azalması durumunda bu deniz seviyesi artışı 2 santimetrede kalacak. Bu da Greenland ve Batı Antarktika’da yaşanması beklenen buz kaybından çok daha az buz kaybı anlamına geliyor. Dunham Üniversitesi Coğrafya Bölümü’nden araştırmanın başyazarı Chris Strokes, EAİS’in kaderinin büyük ölçüde bizim elimizde olduğunu söylüyor. 

Simülasyonlar aksini iddia etse de sorun tamamen ortadan kalkmadı

Bilgisayar simülasyonları ile şimdiye kadar buz örtüsünde yaşanan değişimler gözlemlendi ve olası senaryolarda yaşanacak değişimler de simüle edildi. Sonuç olarak en büyük felaket senaryoları pek olası değilse bile hala masadan kalmış değiller.

Araştırmacılar ayrıca buz örtüsünde geçmişte yaşanan değişimler nedeniyle deniz seviyesinin metrelerce yükseldiğini açıkladı. Şu anda da buz örtüsünün yapısal olarak, daha önce düşündükleri kadar güvenilir ve sağlıklı olmadığını ifade ettiler.

Küresel çapta iklim değişikliği, gezegenimizde ciddi kıtlıklara, canlıların toplu şekilde ölmelerine, salgın hastalıklara, felaketlere yol açabilir. Yani evinizin önüne deniz gelecek bile olsa bu gelecek içinde yaşamak istemeyeceğiniz bir gelecek olacak. 

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.