enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5465
EURO
36,0071
ALTIN
3.008,38
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

T-Rex’lerin Gözleri, Daha Güçlü Isırmak İçin Küçüldü

Günümüzden 66 ila 68 yıl öncesinde yaşadığı düşünülen Tyrannosaurus Rex, ya da kısaca T.Rex, en ilginç dinozor türleri arasında yer alıyor …

T-Rex’lerin Gözleri, Daha Güçlü Isırmak İçin Küçüldü
12.08.2022
174
A+
A-

Günümüzden 66 ila 68 yıl öncesinde yaşadığı düşünülen Tyrannosaurus Rex, ya da kısaca T.Rex, en ilginç dinozor türleri arasında yer alıyor. Birçok filme konu olan ve büyük olmalarıyla dikkat çeken bu türün toplamda 2,5 milyar adetinin 1-2 milyon yıl boyunca gezegenimizde yaşadığı tahmin ediliyor. Communications Biology üzerinden bugün yayımlanan yeni bir araştırmada T-Rex’ler hakkında yeni bilgileri ortaya koyuyor.

Araştırmacılara göre oldukça kuvvetli ısırma kuvvetine sahip olan bu yırtıcı hayvanların gözleri, çeneleri büyüdükçe küçüldü. Çalışma, Tyrannosaurus Rex’lerin atalarının daha küçük gözlere sahip olacak şekilde evrimleşmesinin, sonraki türlerin ısırma yeteneğinin daha güçlü olmasını sağladığını ve teropod olarak da bildiğimiz büyük vahşi dinozorların ortaya çıkmasına yol açtığını gösterdi.

Küçük göz yuvaları, T-Rex’lerin kafatasının sağlamlığını artırdı, daha güçlü ısırmalarını sağladı

Çalışmada 252 ila 66 milyon yıl önce yaşamış 410 fosilleşmiş sürüngen örneğinin göz yuvalarını analiz edildi. Araştırmanın yazarı Dr. Stephan Lautenschlager, türlerin çoğunun, özellikle otoburların, dairesel göz yuvalarına sahip olduğunu belirtirken, bazılarında ise anahtar deliğine benzer yuvalar gözlediğini aktardı. Lautenschlager, anahtar deliği şeklindekilerin büyük kafataslarına sahip etoburlarda olduğunu kaydederek T.Rex’in de bu grup içerisinde yer aldığını söyledi.

Bir paleontolog olan ve Birmingham Üniversitesi’nde görev yapan araştırmacı, T.Rex’ler ile ilgili, “Bu türlerin gerçekten daha güçlü ısırmalarına yardımcı olan göz yuvaları vardıifadelerini kullandı. Lautenschlager, bilgisayar modelleri kullanarak bu sonuçlara ulaştı.

Bu şekilde evrimleşen dar göz yuvalarının, çene kasları için daha fazla yer yarattığı, kafatasının sağlamlaşmasını sağladığı ve darbeleri emmeye yardımcı olduğu da açıklamalar arasında yer aldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.