enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,7169
EURO
34,9924
ALTIN
2.442,98
BIST
10.471,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
30°C
İstanbul
30°C
Açık
Salı Açık
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C
Perşembe Az Bulutlu
30°C
Cuma Az Bulutlu
30°C

Bugün Dünyayı Bir Güneş Fırtınası Vuracak!

Güneş’te meydana gelen irili ufaklı fırtınalar, zaman zaman gezegenimiz Dünya’yı da etkileyebiliyor. Geçtiğimiz aylarda büyük bir Güneş fırtınası …

Bugün Dünyayı Bir Güneş Fırtınası Vuracak!
03.08.2022
162
A+
A-

Güneş’te meydana gelen irili ufaklı fırtınalar, zaman zaman gezegenimiz Dünya’yı da etkileyebiliyor. Geçtiğimiz aylarda büyük bir Güneş fırtınası Dünya’yı etkilemişken, bugün bir fırtınanın daha gezegenimize ulaşması bekleniyor. Peki bu fırtınanın boyutları ne? Dünyayı etkileyecek mi?

ABD Ulusal Hava Durumu Servisi’nin Uzay Hava Tahmin Merkezi, gaz halindeki materyalin Güneş’in atmosferinin güneyinden püskürmeye başladığını aktardı. Bu durum sonucunda ortaya çıkan yüksek hızlı Güneş rüzgârlarının 3 Ağustos Çarşamba, yani bugün Dünya’nın manyetik alanına çarpacağı belirtildi. Neyse ki bu fırtınanın boyutu endişe verici düzeyde değil.

Güneş fırtınası Dünya’yı etkileyecek mi?

Fırtına, Merkez tarafından ‘G1 jeomanyetik fırtına’ olarak sınıflandırıldı. Söz konusu sınıfta yer alan fırtınaların büyük bir etkisinin olacağı beklenmezken, yine de elektrik hatları ve GPS ve mobil ağlar gibi bazı uydu fonksiyonlarını etkileyebileceği biliniyor. Dünya atmosferine çarpacak Güneş rüzgarları, aynı zamanda Dünya’nın güney kesimindeki bölgede kuzey ışıklarının görülmesine yol açacak.

Güneş, son zamanlarda beklenenden daha aktif:

Güneş’teki aktivitenin belirli dönemlerde artıp azaldığı 1775 yılında yapılan keşiften bu yana bliniyor. Fakat Güneş, son zamanlarda yapılan tahminlerin neredeyse iki katı kadar aktivite gösteriyor. Bilim insanları, Güneş’in aktivitesinin önümüzdeki yıllar boyunca istikrarlı bir şekilde artacağını ve 2025 yılında en yüksek seviyeye ulaşacağını tahmin ediyor. Bu süreçten sonra ise aktivitenin yeniden azalması bekleniyor.

Bugüne kadar Dünya’yı etkileyen en şiddetli Güneş fırtınasının 1859 yılında meydana gelen ve ‘Carrington Olayı’ olarak adlandırılan fırtına olduğu düşünülüyor. Bu fırtınanın gücü, 10 milyar adet 1 megatonluk atom bombasına eşdeğer olarak nitelendiriliyor. Fırtınayla birlikte Dünya çapında tüm telgraf bağlantısı kopmuş, Karayipler’de dahi Ay’dan daha parlak kuzey ışıkları görülmüştü. Bu boyutta bir fırtınanın yeniden yaşanması, bilim insanlarına göre dünya çapında çok büyük çaplı elektrik ve altyapı kesintilerine neden olabilir.

Güneş fırtınası nasıl oluşuyor?

Güneş fırtınaları, Güneş’te yaşanan püskürmeler ile patlamalar sonucunda yüksek enerji barındıran parçacıkların Dünya’ya isabeet etmesiyle oluşan doğa olayıdır. Söz konusu püskürmeler, Güneş’in plazmasının daha soğuk ve az yoğun olduğu alanlarda, ‘koronal deliklerde’ yaşaıyor. Bu deliklerde Güneş’in manyetik alan çizgileri, kendi çizgisinden çıkarak uzaya doğru püskürüyor ve saatte 2,9 milyon kilometre hızla uzaya Güneş materyallerinin çıkmasına neden oluyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.