enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6071
EURO
36,2814
ALTIN
2.922,16
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
14°C
Cumartesi Çok Bulutlu
15°C

Atomlar İlk Kez Sıvı İçinde ‘Yüzerken’ Görüntülendi

Bir katı ve bir sıvının birbiriyle temas etmesi durumunda her iki malzemenin davranışları da değişiyor. Maddeler arasındaki bu etkileşim, kendi …

Atomlar İlk Kez Sıvı İçinde ‘Yüzerken’ Görüntülendi
02.08.2022
130
A+
A-

Bir katı ve bir sıvının birbiriyle temas etmesi durumunda her iki malzemenin davranışları da değişiyor. Maddeler arasındaki bu etkileşim, kendi vücudumuzun içinde çeşitli maddelerin taşınması veya pillerin içindeki iyonların hareketleri gibi pek çok süreçte karşımıza çıkıyor. Fakat bu etkileşim, bugüne kadar bilim dünyası tarafından tam olarak görüntülenememişti.

Geçtiğimiz günlerdeyse gelişen teknoloji ve yeni yöntemlerin yardımıyla bilim dünyasında bir ilke imza atıldı. Bilim insanları, ilk kez atom tanelerinin bir sıvı içinde nasıl davrandığını kamera kaydına almayı başardı. Peki bu nasıl başarıldı? En önemlisi de, bu keşif ne işe yarayacak?

Dönüm noktası niteliğindeki çalışma nasıl yapıldı?

Atomların sıvı içindeki davranışları, geçirimli elektron mikroskobisi (TEM) adı verilen ve bir görüntü oluşturmak için elektron demetinden faydalanan teknikten türetilen yeni bir teknik sayesinde mümkün oldu. TEM, normalde sıvı ve gaz ortamda faaliyet gösteremezken geliştirilen yeni teknik ile bunun önü açıldı.

Bilim insanları, bir sonraki adımdaysa mevcut TEM teknolojisiyle çalışabilen bir çift grafen sıvı hücresi geliştirdi. Bu hücre, hassas bir şekilde kontrol edilen tuzlu su çözeltisiyle dolduruldu. Bu çözelti, platin atomlarının katı bir molibden disülfürün yüzeyi üzerinde hareket etmesini sağladı. Ortaya çıkan görüntüyse şu şekildeydi:

Elde edilen görüntü, atomların sıvı içinde daha hızlı hareket ettiklerini, ‘dinlenmek’ için de katı yüzey üzerinde farklı yerler seçtiklerini gösterdi. Bununla birlikte vakum odasında yapılan testler de ilginç bilgiler ortaya çıkardı. Ortamdaki basıncın değişmesi, atomların nasıl davrandığını değiştirebileceğine işaret etti. Ayrıca vakum odasında yapılan testlerin sonuçlarının gerçek dünyadan farklı olabileceği keşfedildi.

Peki bu bilgiler ne işimize yarayacak?

Bilim insanlarına göre yeni çalışma, dönüm noktası niteliğinde olan bir başarıydı ve gelecek için yalnızca başlangıç görevi görecek. Yeni geliştirilen teknik, dünyanın net sıfır hedeflerine ulaşmak için gerekli olan sürdürülebilir kimyasal işleme için malzemelerin geliştirilmesinde kullanılabilecek. Ayrıca yeni madde ve malzemelerin geliştirilmesi de bu keşif sayesinde mümkün olabilecek.

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.