Dünya üzerinde pek çok hayvan türü, kış mevsimi geldiğinde kış uykusuna yatarlar. Metabolizma hızını düşüren hayvanlar, kış boyunca uyur, kışı …
Dünya üzerinde pek çok hayvan türü, kış mevsimi geldiğinde kış uykusuna yatarlar. Metabolizma hızını düşüren hayvanlar, kış boyunca uyur, kışı atlatır ve yazın da hayatlarına geri dönerler. Ayılar da o hayvanlardan bir tanesi. Peki nasıl oluyor da ayılar, kış boyunca ölmeden ve kilo kaybetmeden uyuyup, havanın ısınmasıyla gözlerini açıyorlar?
Bilim insanları, ayılar üzerinde bir inceleme yaptılar. Yapılan çalışma, bu hayvanların kanında, yalnızca kış mevsiminde çalışan bir “süper güç” olduğunu ortaya koydu. Bu süper gücü tam anlamıyla açıklayamayan uzmanlara göre ayıların kış uykusundaki kanı, oldukça ilginç bir etkiye sahip. Hatta bu etki, insanlarda da kullanılabilir.
Kış uykusundaki ayının kanı, vücuttaki protein miktarını artırıyor
Kış uykusuna yatmış 7 ayıdan kan örneği alan Japon bilim insanları, kanın insan dokusunda ne yaptığına baktılar. Yapılan çalışmalar sonucunda, kış uykusuna yatmış olan bir ayının kanının, vücudu korumak için protein sentezi yaptığı anlaşıldı. Yani devasa boyutlara ulaşan ayının vücudu, ölmemek için kendi kendine protein üretimi yapıyordu. Üstelik bu durum, yalnızca kış uykusuna yatıldığında geçerliydi. Kış uykusunda olmayan ayılardan kan alan ve bu kanı insan dokusuna enjekte eden uzmanlar, hiçbir sonuca ulaşamadılar. Yani kan, sadece kış uykusu sırasında protein üretimi yapabiliyordu. Bunun nasıl gerçekleştiği, hala gizemini koruyor.
Hiroşima Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları, elde ettikleri sonuçları derinleştirmeye çalışıyorlar. Ancak burada önemli bir gelişme yaşanmış durumda. Öyle ki kış uykusuna yatmış ayıların kanı, insanlarda kas erimesinin önüne geçmek için kullanılabilir. Japon bilim insanları, bunun ne gibi etkileri olacağını da araştırmaya başladılar.