enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6111
EURO
36,3068
ALTIN
2.917,03
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Çok Bulutlu
15°C

MIT Silikondan İyi Performans Gösteren Yarı İletken Keşfetti

2020’nin başlarında başlayan COVID-19 salgınının başlaması, özellikle otomobil ve bilgisayar dünyası gibi pek çok sektörde çip krizinin …

MIT Silikondan İyi Performans Gösteren Yarı İletken Keşfetti
22.07.2022
147
A+
A-

2020’nin başlarında başlayan COVID-19 salgınının başlaması, özellikle otomobil ve bilgisayar dünyası gibi pek çok sektörde çip krizinin yaşanmasına neden olmuştu. Hatta Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s yarı iletken krizinin 2 yıl boyunca devam edeceğini açıklamıştı.

Büyük şirketlerin çoğu çip kıtlığının bu yıl yani 2022’de sona ereceğini tahmin ediyordu ancak Intel CEO’su Pat Gelsinger, bunun en erken 2023’te sona ereceğini düşünüyordu. Çip krizinin ne zaman biteceğine dair düşünceler açıklanırken, şirketler bu krize karşı çözümler bulmaya çalışıyor. Geçtiğimiz ay teknoloji devlerinden biri olan Samsung, önümüzdeki beş yıl boyunca yarı iletkenler ve yeni nesil teknolojileri içeren stratejik işler için 355 milyar dolar bütçe ayırdığını açıklamıştı. Bilim insanları da bu soruna bir çözüm bulmak için çalışmalarına devam ediyor.

Bu malzeme şimdiye kadar bulunan en iyi yarı iletken malzeme

Silikon, dünyada en bol bulunan elementlerden biridir ve saf haliyle, yarı iletken malzeme, bilgisayar çipleri gibi birçok teknolojik malzemenin temelidir. Ancak, bir yarı iletken olarak silikonun özellikleri aslında idealden oldukça uzaktır. Bunun en büyük nedeni, silikonun elektronların pozitif yüklü karşılıklarına çok az uyum sağlamasıdır.

Isıyı taşımakta yetersiz kalan silikonun bu özelliği, bilgisayarlarda sık görülen aşırı ısınma sorunlarının ana nedenlerinden biridir. Çeşitli konularda araştırmalar yürüyen MIT, Houston Üniversitesi ve diğer kurumlardan bir bilim insanı ekibi silikonun bu sorununu ortadan kaldıracak bir malzeme keşfettiler.

Kübik bor arsenit adı verilen bu malzemenin hem elektronların pozitif yüklü karşılıklarına karşı iyi derecede uyum sağladığını hem de ısıyı taşımakta son derece yeterli kaldığını keşfedildi. Araştırmacılara göre bulunan bu malzeme şimdiye kadar bulunan en iyi yarı iletken malzeme ve belki de en iyisi.

Kübik bor arsenitin termal iletkenliği silikonunkinden 10 kat daha fazla

Yukarıdaki fotoğrafta yer alan bor arsenit bugüne kadar yalnızca laboratuvar ölçekli deneylerde test edilebildi. Bilim insanları, MIT tarafından geliştirilen özel yöntemleri kullanarak yaptıkları bu testler sonucunda bu malzemenin termal iletkenliğini silikonunkinden neredeyse 10 kat daha fazla olduğunu keşfetti.

Kübik bor arsenidin her yerde bulunan silikonun yerine pratik, ekonomik bir biçimde kullanılıp kullanılamayacağını belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu belirten araştırmacılar, kısa süre içinde malzemenin, benzersiz özelliklerinin önemli bir fark yaratacağı bazı kullanım alanları bulabileceklerini iddia ediyor.

Malzemenin termal iletkenliği herhangi bir yarı iletkene göre çok iyi aynı zamanda bilim insanları, elmas ve kübik bor nitrürden sonra bulunan bu malzemenin en iyi üçüncü termal iletkenliğe sahip olduğunu da açıkladı. Araştırmacılar, bu malzemenin büyük potansiyelini bulsalar bile gerçekte kullanılıp kullanılmayacağını veya nerede kullanılacağını bilmediklerini açıkladı.

Bunun piyasada pratik hale gelmesini sağlamak adına daha iyi malzemelere ve daha farklı yollar geliştirilmesi için daha fazla bilim insanına ihtiyaç duyduklarını da açıklayan ekip, bu çalışmanın daha iyi hale gelmesi için gerekli fonun sağlanıp sağlanmayacağını da merak ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.