enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,3969
EURO
34,8857
ALTIN
2.407,36
BIST
9.997,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
34°C
İstanbul
34°C
Açık
Salı Açık
33°C
Çarşamba Açık
32°C
Perşembe Az Bulutlu
30°C
Cuma Hafif Yağmurlu
25°C

Alzheimer Gibi Hastalıklar İçin Mihenk Taşı Keşif!

Teknolojinin gelişimiyle tıp dünyasında her geçen gün bir ilke imza atılırken, bugün o ilklerden birisi daha geldi. İspanya’daki Nörobilimler …

Alzheimer Gibi Hastalıklar İçin Mihenk Taşı Keşif!
21.07.2022
116
A+
A-

Teknolojinin gelişimiyle tıp dünyasında her geçen gün bir ilke imza atılırken, bugün o ilklerden birisi daha geldi. İspanya’daki Nörobilimler Enstitüsü’nden uzmanlar, tarihte ilk kez beyindeki sinir dokusunun iltihaplanması durumu olan ‘nöroinflamasyon’u görüntülemeyi başardı. Üstelik enfeksiyon, yüksek detay ile gözlemlendi.

Nöroinflamasyon, normal şartlarda MRI cihazı ile görüntülemezken uzmanlar bu noktada özel bir sürece başvurdu. Uzmanlar, difüzyon ağırlıklı MRI’ın nöroinflamasyonun kaynağında bulunan iki tür beyin hücresi olan mikroglia ve astrositlerin aktivasyonunu ve gelişimini farklı bir şekilde tespit edebildiğini keşfetti.

Peki bu keşif ne anlama geliyor?

Uzmanların yenilikçi bir yöntem ile mümkün kıldığı yeni keşif, parkinson, Alzheimer ve Huntington hastalıkları gibi nörodejeneratif hastalıkların araştırma ve gidişatını değiştirmek için ilk temel olma potansiyeli taşıyor. Zira bu hastalıkların kaynağı ve ilerlemesini sağlayan nedenlerden birisi de söz konusu iki beyin hücresinin sürekli aktivasyonu ile ortaya çıkan kronik inflamasyon.

Bunun yanı sıra uzmanlar, yeni geliştirdikleri tekniğin her iki koşulun da ayırt edilebilmesi için nörodejenerasyonlu ve nerodejenerasyonsuz iflamasyonu saptamak için hassas ve spesifik olduğunu gösterdi. Son olarak tekniğin multipl skelerozun (MS hastalığı) inflamasyon ve demiyelinizasyon özelliklerini ayırt etmeyi mümkün kıldığını paylaştı.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.